Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Baltia vainoaa venäläisiä – miksi Putin ei toimi?

Blogit Americana 14.3.2014 20:00
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Venäjän virallinen motiivi Krimin ”suojelemiselle” on väitetty venäläisten sorto. Mutta Viron venäläisten tilanne on huomattavasti pahempi.

Tarinat venäläisten sorrosta Krimillä ovat luonnollisesti huuhaata, Putinin imperiumin keksimiä tekosyitä versiolleen isovenäläisestä laajentumispolitiikasta. Mutta Putinin kriteereillä Viron suhtautuminen venäläisiinsä on huomattavasti lähempänä oikeaa sortoa.

Venäläiset muodostavat liki neljänneksen Viron väestöstä, mutta edes Virossa syntyneet venäläiset eivät saa automaattisesti maan kansalaisuutta. He matkustavat harmaalla passilla ja ovat muukalaisia syntymäkaupungeissaan.

Viro on kamppaillut korjatakseen neuvostoaikojen venäläistämispolitiikan seuraamuksia. Opettajien ja viranomaisten on osattava sujuvaa viroa, ja viranomaiset valvovat kielitaitoa aktiivisesti. Kielikokeiden reputtamiset johtavat potkuihin tai siirtoihin alempiarvoisiin ja huonopalkkaisempiin tehtäviin.

Virolaiset muistavat kipeästi Stalinin pakkosiirtojen, teloitusten ja muun sorron seuraamukset. He eivät ole maksaneet pottuja pottuina, mutta monet Viron venäläiset tuntevat olonsa vieraiksi ja ei-tervetulleiksi kotimaassaan. Monet haikailevat takaisin Venäjälle ja valittavat osaansa Viron itsenäisessä valtiossa.

Mutta silti, Putin ei tee mitään. Miksi, oi miksi Putin ei ole innokas sekaantumaan Eestin asioihin? Mikähän voisi olla syy?

Soundtrack: Igor Outkine, Tummat silmät