Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Atlantan taistelu ja Yhdysvaltojen tulevaisuus

Blogit Americana 22.7.2014 20:00
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Päivälleen 150 vuotta sitten käytiin Atlantan taistelu, yksi Yhdysvaltojen sisällissodan viimeisistä ratkaisevista verilöylyistä.

Liittovaltion armeija oli marssinut kenraali John Tecumseh Shermanin johdolla Tennesseestä alas Georgiaan koko kevään ja kesän. Etelän joukot olivat onnistuneet viivyttämään Shermanin joukkojen etenemistä, mutta pysäyttäminen oli epäonnistunut. Heinäkuussa ne olivat saapuneet jo Atlantan, Etelälle elintärkeän kahden rautatien risteyskaupungin, laitamille.

Aamuyöllä 22. heinäkuuta 1864 liittovaltion armeija aloitti marssin Atlantan itäpuolen leiristään. He koukkasivat kaupungin itäpuolelta ja marssivat kohti silloisen Atlantan eteläreunaa, nykyisen Candler Park -asuinnaapuruston ja East Atlantan hipsteriyhteisön alueelle. Etelän ja pohjoisen joukot saivat taistelukosketuksen aamulla.

Taistelu jatkui koko päivän. Rintamalinjasta tuli pitkä. Pohjoinen yritti läpimurtoa, ja konfederaatit etsivät heikkoa kohtaa pohjoisen rintamasta satunnaisilla vastahyökkäyksillä. Kamppailu oli ajoittain käsirysyä. Hevosten vetämät ambulanssikärryt sukkuloivat taistelukentän ja kenttäsairaaloiden väliä tauotta.