Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Atlantan Olympiastadion romutetaan

Marko Maunula
Blogit Americana 13.11.2013 13:47

Atlantan olympialaisten päästadion romutetaan kolmen vuoden päästä. Stadionia nykyisin isännöivä baseball-joukkue Atlanta Braves haluaa uuden ja vielä hienomman areenan.

Olympialaisten jälkeen Atlantan stadionia remontoitiin rajusti, ja se muutettiin vuoden sisällä yleisurheilustadionista baseball-kentäksi. Lopputulos oli upea: Atlanta Bravesin stadion oli avautuessaan vuonna 1997 maan hienoin ja modernein baseball-stadion, ja se säilytti monien atlantalaisten mielissä tämän tittelin tähän päivään saakka. Rakennus on kaunis, sen palvelut toimivat erinomaisesti, ja joka penkistä näkee matsin erinomaisesti.

Stadionin pian tapahtuva romutus on hyvä todistuskappale amerikkalaisen urheilubusineksen mädännäisyydestä.

Atlanta Braves ei ollut tyytyväinen stadioniin eikä sen lähiympäristöön. He valittivat huonoja kulkuyhteyksiä, pyysivät kaupungilta satoja miljoonia stadionin modernisointiin (stadionin valojen uudistus vaati Bravesin mukaan $150 miljoonaa) sekä kritisoivat stadionia ympäröivän alueen karuutta. He tarvitsivat veronmaksajien rahoja, vaikka joukkueen omistava Liberty Media tahkosi viime vuonna yli kahdeksan miljardin dollarin voitot. Yksin Atlanta Braves teki vuonna 2012 yli 200 miljoonan dollarin tuloksen.

Itse säännöllisesti stadionilla vierailevana fanina en voi kuin ihmetellä Bravesin valituksia. Stadion oli ja on upea paikka. Lisäksi, viime vuonna Bravesin matseissa kävi yli 2.5 miljoonaa fania. Tämä on kova katsojakeskiarvo joukkueelle, jolla on valitettava tapa lässähtää pleijareissa.

Atlanta Braves halusi kiristää Atlantan kaupungilta, eli veronmaksajilta, satoja miljoonia omien operaatioidensa rahoittamiseen. Urheilubisneksen ympärille syntyneen kulttuurin mukaisesti veronmaksajat kuittaavat suuren osan stadionien kuluista, ja voitot siirtyvät joukkueelle sekä siitä hyötyville yrityksille, joista toki osa tulee veroina takaisin kaupunkiin. Silti, lukuisat tutkimukset osoittavat, että kaupungit sekä veronmaksajat ovat yleensä nettohäviäjiä näissa korporaatio-sosialismin esimerkkitapauksissa.

Atlantan kaupunki sanoi ei kiitos Bravesin kerjuuyrityksille, ja Braves muuttaa nyt viereiseen Cobbin piirikunnan lähiökaupunkiin. Cobbin politiikot ilmeisesti katsoivat, että satojen miljoonien lahja heidän veronmaksajiltaan joukkueelle on hyvä sijoitus.

Bravesin sopimus nykyisen stadionin kanssa loppuu vuonna 2016, ja baseball-kauden jälkeen entinen olympiastadion räjäytetään pois liike- ja asuinrakentamisen tieltä.

Onko Atlantan kaupunki tässä tarinassa moraalinen osapuoli? Kyllä ja ei. Pormestari Kasim Reed sanoi, että jos he olisivat antaneet Bravesille heidän kerjäämänsä rahat, se olisi heikentänyt kaupungin kykyä vastata perustoiminnoistaan, kuten infrastruktuurin ylläpidosta. Toisaalta, kaupunki on myös tyhjännyt oman pajatsonsa osallistumalla amerikkalaisen jalkapallojoukkue Atlanta Falconsin uuden stadionin rahoittamiseen. Noin miljardi dollaria maksava stadion nousee parin vuoden päästä keskustaan, CNN:n pääkonttorin läheisyyteen.

Soundtrack: Trick Daddy, Take It to da House.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Katajannokan Haukat oli yksi viimeisistä pääkaupunkilaisista mestaruussarjatason pesäpalloseuroista. Sen kotikenttä oli Hesperian puisto. Pukuhuoneessa haisi hiki, joku korkkasi olutpullon.

Entisellä kotipesällä on nyt parkkipaikka. Hyvinpukeutuneet frakkipukuiset miehet epäilyttävän nuorine seuralaisineen kiiruhtavat Audeistaan Finlandiatalon tilaisuuteen ilmentämään läsnäoloaan.

Ei hätää, liioitteluahan tämä on. Ei kuitenkaan paljon.

Tunnetuin helsinkiläinen pesäpalloseura on kuitenkin Punamustat (PuMu). Se pelaa nimittäin vieläkin jossain maakuntasarjan etelälohkossa. Pelasi aikoinaan mestaruussarjassakin.

Atlantan Olympiastadionin kohtaloon ei varmaan täällä paljon kiinnitetä huomiota.

Eipä taida todellakaan olla ”kestävä kehitys” mikään johtotähti Georgiassa. Miljardien satsaukset joiden pitäisi kaiken järjen mukaan olla vuosikymmenien mittaisia tehdään ja tuhotaan tuosta vain. Kertakäyttökulttuuri lyö massiivisesti ja masentavasti läpi koko yhteiskunnan pikaruuasta jättistadioneihin.

Voisivat suunnitella miljardi- ja miljoonaluokan asiat vähän paremmin, niin ei tarvitsisi tehdä samaa asiaa KAHTA kertaa. ”Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.”

Onko joillakin oikeasti niin paljon rahaa, että romuttavat kokonaisen modernin stadionin?

Joskus vaan tulee mieleen, että rahoja voisi käyttää vähän harkitumminkin…

Atlantan olympiastadion rakennettiin kokonaan yksityisiltä kerätyillä rahoilla. Lienee ainut olympiastadion maailmassa, josta kaupunki ei maksanut ”not a dime”. Stadion lahjoitettiin sitten kaupungille, joka nyt rahastaa myymällä tontin kalliilla gryndereille ja kaavoittamalla pilvenpiirtäjiksi..

Atlantan olympiastadion rakennettiin kokonaan yksityisiltä kerätyillä rahoilla. Lienee ainut olympiastadion maailmassa, josta kaupunki ei maksanut ”not a dime”. Stadion lahjoitettiin sitten kaupungille, joka nyt rahastaa myymällä tontin kalliilla gryndereille ja kaavoittamalla pilvenpiirtäjiksi..