Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Atlantan Olympiastadion romutetaan

Blogit Americana 13.11.2013 13:47
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Atlantan olympialaisten päästadion romutetaan kolmen vuoden päästä. Stadionia nykyisin isännöivä baseball-joukkue Atlanta Braves haluaa uuden ja vielä hienomman areenan.

Olympialaisten jälkeen Atlantan stadionia remontoitiin rajusti, ja se muutettiin vuoden sisällä yleisurheilustadionista baseball-kentäksi. Lopputulos oli upea: Atlanta Bravesin stadion oli avautuessaan vuonna 1997 maan hienoin ja modernein baseball-stadion, ja se säilytti monien atlantalaisten mielissä tämän tittelin tähän päivään saakka. Rakennus on kaunis, sen palvelut toimivat erinomaisesti, ja joka penkistä näkee matsin erinomaisesti.

Stadionin pian tapahtuva romutus on hyvä todistuskappale amerikkalaisen urheilubusineksen mädännäisyydestä.

Atlanta Braves ei ollut tyytyväinen stadioniin eikä sen lähiympäristöön. He valittivat huonoja kulkuyhteyksiä, pyysivät kaupungilta satoja miljoonia stadionin modernisointiin (stadionin valojen uudistus vaati Bravesin mukaan $150 miljoonaa) sekä kritisoivat stadionia ympäröivän alueen karuutta. He tarvitsivat veronmaksajien rahoja, vaikka joukkueen omistava Liberty Media tahkosi viime vuonna yli kahdeksan miljardin dollarin voitot. Yksin Atlanta Braves teki vuonna 2012 yli 200 miljoonan dollarin tuloksen.

Itse säännöllisesti stadionilla vierailevana fanina en voi kuin ihmetellä Bravesin valituksia. Stadion oli ja on upea paikka. Lisäksi, viime vuonna Bravesin matseissa kävi yli 2.5 miljoonaa fania. Tämä on kova katsojakeskiarvo joukkueelle, jolla on valitettava tapa lässähtää pleijareissa.

Atlanta Braves halusi kiristää Atlantan kaupungilta, eli veronmaksajilta, satoja miljoonia omien operaatioidensa rahoittamiseen. Urheilubisneksen ympärille syntyneen kulttuurin mukaisesti veronmaksajat kuittaavat suuren osan stadionien kuluista, ja voitot siirtyvät joukkueelle sekä siitä hyötyville yrityksille, joista toki osa tulee veroina takaisin kaupunkiin. Silti, lukuisat tutkimukset osoittavat, että kaupungit sekä veronmaksajat ovat yleensä nettohäviäjiä näissa korporaatio-sosialismin esimerkkitapauksissa.

Atlantan kaupunki sanoi ei kiitos Bravesin kerjuuyrityksille, ja Braves muuttaa nyt viereiseen Cobbin piirikunnan lähiökaupunkiin. Cobbin politiikot ilmeisesti katsoivat, että satojen miljoonien lahja heidän veronmaksajiltaan joukkueelle on hyvä sijoitus.

Bravesin sopimus nykyisen stadionin kanssa loppuu vuonna 2016, ja baseball-kauden jälkeen entinen olympiastadion räjäytetään pois liike- ja asuinrakentamisen tieltä.

Onko Atlantan kaupunki tässä tarinassa moraalinen osapuoli? Kyllä ja ei. Pormestari Kasim Reed sanoi, että jos he olisivat antaneet Bravesille heidän kerjäämänsä rahat, se olisi heikentänyt kaupungin kykyä vastata perustoiminnoistaan, kuten infrastruktuurin ylläpidosta. Toisaalta, kaupunki on myös tyhjännyt oman pajatsonsa osallistumalla amerikkalaisen jalkapallojoukkue Atlanta Falconsin uuden stadionin rahoittamiseen. Noin miljardi dollaria maksava stadion nousee parin vuoden päästä keskustaan, CNN:n pääkonttorin läheisyyteen.

Soundtrack: Trick Daddy, Take It to da House.