Atlanta - kaupunki syvässä lamassa

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Taantuma, kriisi, paniikki… Uutiset talousrintamalta ovat yhä huonompia.

Yhdysvaltain talous on liki vapaassa pudotuksessa, ja koko maailman talous kutistuu tänä vuonna ensimmäistä kertaa sitten Toisen maailmansodan, pari tuoretta tutkimusta julistavat.

On melko selvää, että nykyinen talouskriisi on rankin sitten 1930-luvun Suuren laman – ainakin Yhdysvalloissa. 1970-luvun talousongelmat sekä vuosien 1981-82 syvä notkahdus ovat jäämässä selkeiksi kakkosiksi.

Numerot korutont’ ovat kertomaa, ja media syöttää masentuneille seuraajille päivittäin uusia ikäviä tietoja työttömyystilastoista, pörssimarkkinoilta, finanssisektorilta sekä taloustutkijoiden kammioista.

Miten talousongelmat näkyvät katukuvassa? Miten Wall Streetin ja Washingtonin synkät numerot kääntyvät arjen proosaksi?

Tässä muutamia täysin epätieteellisiä, mutu-pohjaisia ja anekdoottimaisia havaintoja Atlantasta:

  1. Naapustoni huoltoaseman kupeessa on tyhjä tontti, josta on muodostunut laittomien latinosiirtolaisten epävirallinen rekrytointiasema. Miehet seisoskelevat alueella ja kauppaavat palveluksiaan ohi ajaville työautoille.Vuosi sitten alueella näkyi keskimäärin 30-40 kaveria. Nyt heitä on reilu sata. Miehet pitävät kolmea sormea ilmassa tuntipalkkatoivomuksensa merkiksi, mutta autot eivät siltikään pysähdy. Samanlaisia rekrytointiasemia on ympäri Atlantaa; kaikki yhtä täynnä, yhtä epätoivoisia.
  2. Työmatkani vie halki vauraan Sandy Springs -naapuruston. Sandy Springs on täynnä vanhoja arvotaloja sekä, erityisesti, uusia ”McMansion” -ökykartanoita. Ylikuumentuneiden markkinoiden aikana grynderit rakensivat alueen täyteen uusia vauraita lähiöitä, jotka seisovat nyt tyhjillään. Pahimmissa naapurustoissa ehkä 20 prosenttia taloista on käynyt kaupaksi. Osassa taloista on nyt ”vuokrattavana” -kyltti etupihalla, joiden alla lukee se habla español. Grynderit ovat pilkkomassa 10 huoneen rakennuksia vähävaraisten perheiden yhteistaloiksi – vauraiden naapureiden suunnattomaksi iloksi.
  3. Buckheadin kaupunginosassa kytee Atlantan historian suurin konkurssi. Suursijoittajat ostivat pari vuotta sitten pari korttelia aivan Buckheadin alueen sydämestä, Atlantan kalleimmalta alueelta. He lanasivat vanhat kaupat ja ravintolat mataliksi, aikoen rakentaa alueelle sekoituksen luksus-asuntoja sekä kalliita erikoisputiikkeja. Työt rakennuksella näyttävät olevan nyt seis. Vauraan ja historiallisen Buckheadin sydän on revitty auki, ja kauniin kaupunginosan keskeltä löytyy nyt lohduton monttu. Olen erittäin yllättynyt, jos rakennusprojekti käynnistyy uudelleen muutaman vuoden sisällä.
  4. Yliopistossani on parhaillaan Spring Break, amerikkalaisten kevätloma. Spring Break on amerikkalainen traditio. Opiskelijat matkaavat Floridaan, Meksikoon tai Karibialle viikon kestävälle hauskanpitoreissulle, viimeisille revityskierroksille ennen aikuisuutta, valmistumista ja uraa. Pari-kolme vuotta ehkä 30-40 prosenttia opiskelijoistani matkusti aurinkoon Spring Breakin ajaksi. Tänä vuonna opiskelijoistani vain neljä sanoi lentävänsä Karibialle tai Etelä-Floridaan.

Ravintolat ovat halpoja, talojen hinnat ovat tippumassa, halpiskaupat tekevät hyvää bisnestä – indikaattoreita kutistuvasta taloudesta näkyy runsaasti.

Onko taantumassa mitään hyvää? Opiskelijat ovat ryhtyneet ottamaan opintonsa tosissaan. Surkeat työmarkkinat ovat hyvä motivoija. Aikaisemmin puolivaloilla ajaneet opiskelijat ovat nyt tiukasti nenät kirjoissa.

Soundtrack: Blind Willie McTell, Dying Crapshooter’s Blues