Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Ase taskussa luennolle

Blogit Americana 23.3.2013 20:31
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Georgian osavaltion kongressi reagoi viime aikojen joukkoampumisiin: se haluaa laajentaa kansalaisten aseoikeuksia. Tämä vaikuttaa minuun henkilökohtaisesti. Mikäli lakiehdotus menee läpi, opiskelijat ja professorit saavat tuoda aseensa valtion yliopistojen kampuksille.

Georgian senaatin lakialoite 101 antaisi kirkkojen päättää, josko heidän jäsenensä saavat tuoda aseensa palveluksiin. Sama aloite myös laillistaisi aseiden kantamisen yliopistojen kampuksilla, luentosalit mukaanlukien.

Mikäli aloite läpäisee osavaltion kongressin ja kuvernööri allekirjoittaa sen, minä ja kollegani joudumme pohtimaan turvallisuusstrategiamme jossain määrin uusiksi.

Saapuminen yliopistoon on monelle ensimmäisen vuoden opiskelijalle ravisteleva kokemus. Useimmat asuvat ensimmäistä kertaa poissa kotoaan. Uudet haasteet, kokemukset, aikuistuminen, opiskelun lieveilmiöt, nuoria ravistelevat ihmissuhteet, onnistumiset ja pettymykset tekevät opiskelun alkuvuosista rajuja kokemuksia monille myöhäisteineille sekä parikymppisille. Pienelle prosentille kokemus on joskus liian rankka.

Varmaankin valtaosa opettajista, professoreista sekä muista kouluttajista muistaa uraltaan vähintäänkin yhden oppilaan, jonka käytös ja olemus hieman huolestuttivat, ehkä jopa pelottivat. Ajatus, että opiskelijat saavat nyt lain lupauksen kantaa käsiasetta repussaan tai taskussaan ei lisää ainakaan allekirjoittaneen tunnetta turvallisuudesta.

Georgian yliopistolaitoksesta vastaava Board of Regents on ollut jyrkästi lakia vastaan, ja osavaltion kuvernööri Nathan Deal (R) ei myöskään kuulu aloitteen kannattajiin. Georgian senaatti ja edustajainhuone tinkaavat vielä lain lopullisesta muodosta. Veikkaan, etta reilusti yli 90 prosenttia professoreista toivoo, että laki kaatuu viimeistään kuvernööri Dealin vetoon.

The Allman Brothers Band, Dreams.