Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Ase taskussa luennolle

Marko Maunula
Blogit Americana 23.3.2013 20:31

Georgian osavaltion kongressi reagoi viime aikojen joukkoampumisiin: se haluaa laajentaa kansalaisten aseoikeuksia. Tämä vaikuttaa minuun henkilökohtaisesti. Mikäli lakiehdotus menee läpi, opiskelijat ja professorit saavat tuoda aseensa valtion yliopistojen kampuksille.

Georgian senaatin lakialoite 101 antaisi kirkkojen päättää, josko heidän jäsenensä saavat tuoda aseensa palveluksiin. Sama aloite myös laillistaisi aseiden kantamisen yliopistojen kampuksilla, luentosalit mukaanlukien.

Mikäli aloite läpäisee osavaltion kongressin ja kuvernööri allekirjoittaa sen, minä ja kollegani joudumme pohtimaan turvallisuusstrategiamme jossain määrin uusiksi.

Saapuminen yliopistoon on monelle ensimmäisen vuoden opiskelijalle ravisteleva kokemus. Useimmat asuvat ensimmäistä kertaa poissa kotoaan. Uudet haasteet, kokemukset, aikuistuminen, opiskelun lieveilmiöt, nuoria ravistelevat ihmissuhteet, onnistumiset ja pettymykset tekevät opiskelun alkuvuosista rajuja kokemuksia monille myöhäisteineille sekä parikymppisille. Pienelle prosentille kokemus on joskus liian rankka.

Varmaankin valtaosa opettajista, professoreista sekä muista kouluttajista muistaa uraltaan vähintäänkin yhden oppilaan, jonka käytös ja olemus hieman huolestuttivat, ehkä jopa pelottivat. Ajatus, että opiskelijat saavat nyt lain lupauksen kantaa käsiasetta repussaan tai taskussaan ei lisää ainakaan allekirjoittaneen tunnetta turvallisuudesta.

Georgian yliopistolaitoksesta vastaava Board of Regents on ollut jyrkästi lakia vastaan, ja osavaltion kuvernööri Nathan Deal (R) ei myöskään kuulu aloitteen kannattajiin. Georgian senaatti ja edustajainhuone tinkaavat vielä lain lopullisesta muodosta. Veikkaan, etta reilusti yli 90 prosenttia professoreista toivoo, että laki kaatuu viimeistään kuvernööri Dealin vetoon.

The Allman Brothers Band, Dreams.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

En koskaan lakkaa ihmettelemästä amerikkalaisten aseintoa, aseiden helppoa saatavuutta, ja Kivääriseuran suurta vaikutusvaltaa maassa.
USA:ssa on surmattu tuliaseilla miljoonia siviilejä, paljon enemmän kuin kaatui USA:n sotilaita toisessa maailmansodassa, ja silti aseita halutaan siviileille lisää.
Eikö liittovaltiotasolla pitäisi esittää kysymys, luoko aseiden määrä turvallisuutta, vai luoko se turvattomuutta?
Eikö amerikkalaisten pitäisi kurkistaa saman kulttuuritaustan Kanadaan ja Britanniaan ja niiden aselakeihin, ja mikä on tapposaldo siellä?

USA:ssa on siviileillä 90 tuliasetta 100 asukasta kohden, ja noin 10 000 tuliasesurmaa vuodessa. 3,2 surmaa per 100 000 asukasta vuodessa.
Britanniassa on 6 asetta 100 asukasta kohden, ja noin 40 surmaa vuodessa. 0,1 surmaa per 100 000 asukasta.

Yhdysvallat elää ns ”kaikki on yhtä suurta kuin Texasissa” elämäntyylillä, voidaan kai todeta että maa joka on rakennettu asein, myös elää asein.

Pelottava kuva syntyy vapaasta asekanto-oikeudesta yliopistoilla: tulitaistelua kaikkien kesken, jotka sattuvat koululla olemaan. Kukaan ei tiedä, kuka on pahis ja kuka hyvis…
Pikaistuksissa tulisi tehdyksi monenmoista pahaa myöskin.

”Ajatus, että opiskelijat saavat nyt lain lupauksen kantaa käsiasetta repussaan tai taskussaan ei lisää ainakaan allekirjoittaneen tunnetta turvallisuudesta.”

Mutta ajatus siitä että aseistautunut psykopaatti pääsee esteettömästi riehumaan aseistautumattomien uhrien joukossa ei huolestuta yhtään?

Suurta julkisuutta ja maksimaalista uhrimäärää tavoittelevat murhaajat ovat aina valinneet kohteensa siten että kukaan ei pääse estämään murhaajan toimintaa. Gun free zonet ovat sarjamurhaajamagneetteja.

”Pelottava kuva syntyy vapaasta asekanto-oikeudesta yliopistoilla: tulitaistelua kaikkien kesken, jotka sattuvat koululla olemaan. Kukaan ei tiedä, kuka on pahis ja kuka hyvis…”

Jos tuo skenaario olisi millään tavalla realistinen niin NRA:n kokoukset olisivat maailman vaarallisimpia paikkoja. Yleisen käsityksen mukaanhan juuri NRA:n jäsenet ovat arvaamattomia vaarallisia ”kuumakalleja” jotka kulkevat aina aseistettuina. Ja pasifistisen vihertävän yliopistoväenhän pitäisi olla sen saman yleisen käsityksen mukaan maailman ainoa toivo sivistymättömiä punaniskoja, republikaaneja ja NRA:ta vastaan.

Concealed carry on USA:ssa monissa osavaltioissa täysin arkipäiväinen ilmiö – ollut kymmeniä vuosia – eikä vielä tähän päivään mennessä ole missään, ikinä, koskaan syntynyt ”tulitaistelua kaikkien kesken.” Ja voit olla varma että tällaisen tapahtuman, tai edes siihen vähänkin viittavan, laukaisevan mediassa viikkojen kestävän uutisorgasmin.

Sen sijaan tapauksia jossa aseistautuneen siviilin toiminta on lopettanut hullun ammuskelijan toiminnan alkuunsa tapahtuu säännöllisesti. Jostain kumman syystä nämä tapaukset eivät ylitä uutiskynnystä.

”En koskaan lakkaa ihmettelemästä amerikkalaisten aseintoa, aseiden helppoa saatavuutta, ja Kivääriseuran suurta vaikutusvaltaa maassa.”

Itse puolestani en koskaan lakkaa ihmettelemästä niinsanottujen hyvien ihmisten intoa moraaliseen onanointiin esittämällä hatusta vedettyjä tilastoja ja omia väkivaltafantasioitaan ja pelkotilojaan faktoina.