Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Arvoisa NRA, joko nyt olisi sopiva hetki keskustella aseista ja turvallisuudesta?

Marko Maunula
Blogit Americana 2.10.2017 16:30

Tätä kirjoittaessani emme tiedä vielä paljoakaan Las Vegasin joukkoampumisen motiiveista.

Viranomaisten mukaan kuolonuhreja on yli 50 ja haavoittuneita yli 200. Epäilty ampuja, 64-vuotias Stephen Paddock, on kuollut.

Ei tiedetä, käskikö joku jumala ampumaan country-festivaalin yleisöä, vai oliko hyökkääjä muuten vain henkisesti epätasapainoinen sosiopaatti.

Se kuitenkin on varmaa, että pian aseenomistajien etujärjestö National Rifle Association (NRA) ilmoittaa, ettei nyt ole sopiva aika keskustella konetuliaseiden saatavuuden rajoittamisesta.

 

NRA:n tiedotuslinja on vankka.

Jokaisen joukkoampumisen jälkeen se välittää suruvalittelunsa uhreille ja sanoo, ettei nyt ole hyvä aika keskustella aseista. Sopivan ajan kuluttua järjestö tiedottaa, ettei ampumisen syy ollut aseissa, vaan ampujassa.

Poikkeuksellisen veristen joukkoampumisten jälkeen järjestö on saattanut ehdottaa parannuksia turvallisuuteen. Käytännössä aina on vaadittu uusia helpotuksia aseiden saatavuuteen. 

”Ainoastaan aseistettu hyvä ihminen voi pysäyttää aseistetun pahan ihmisen,” kuten järjestön johtaja Wayne LaPierre muutama vuosi sitten totesi.

 

Olen kysynyt tämän kysymyksen jo aikaisemminkin, mutta toistetaan se nyt vielä kerran: jos nyt ei ole hyvä hetki keskustella aseiden saatavuudesta ja niiden vaikutuksesta kansakunnan turvallisuuteen, voisiko NRA ystävällisesti kertoa milloin se hetki mahdollisesti olisi?

Lue myös

NRA:n pr-katastrofi

Minä ja kymmenet miljoonat muut amerikkalaiset haluaisimme kuulla, milloin olisi hyvä hetki keskustella siitä, parantaako sarjatuliaseiden helppo saatavuus oikeasti turvallisuutta?

Lisäksi haluaisimme kuulla konkreettisia ehdotuksia traagisten joukkoampumisten ehkäisemiseksi.

 

Soundtrack: Hiljainen hetki Las Vegasin uhrien muistolle.

Lue myös

NRA:n pr-katastrofi

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Eikös tässä poliittisessa tilanteessa pidä olla sitä mieltä, että Putin on jollain tavalla järjestänyt tämänkin tragedian?

No, päivän WP:ssa kerrotaan että niiden 3000 FB:ssä julkaistun ja venäläisten maksaman ilmoituksen (vast.) joukossa on kuvia miten musta nainen kylmälaukoo automaatiasettaan. Mikähän tarkoitus tuollakin on?

Nevadassa lienee vapaamielisin asekäytäntö USA:ssa. Siellä ei ole mm rajoitettu lippaiden kokoa kuten muualla.
Automaattiaseet tai esim AR15:n siviiliversion muuntelu automaatiksi ovat muualla laitonta.
Rekisteröityjen kauppiaiden olisi velvollisuus tarkistaa tausta mutta yksityisten kauppaa ei valvo kukaan.

Eiköhän olisi aika tarkistaa perustuslain 2.lisäys alkuperäiseen tarkoitukseensa eli kansalaisten aseita tarvittiin 200 vuotta sitten kansalliskaartin nopeaan muodostamiseen. Ns. Hellerin komitean tulkinta että kuka tahansa voi omistaa ja kantaa aseita vapaasti on virheellinen.

Muistuipa vielä mieleen Maunulan Atlantassa viime huhtikuussa pidetty NRA:n vuosikokous. Juhlapuhujana oli NRA:n sponsoroima, juuri virkaansa-astunut uusi presidentti. Hän sanoi jotensakin ”8 vuotta kestäneet hyökkäykset aselakeja vastaan ovat ohi, tuitte minua, en petä teitä”.
Trumpin aikana on jo tehty pari esitystä NRA:n toivomuksesta. Äänenvaimentimien hankkiminen helpommaksi ja jos on oikeus (lisenssi) pitää asetta julkisella paikalla niin se pätisi myös esim. New Yorkissa.
Joku nimesi NRA:n terroristijärjestöksi.