Arvoisa NRA, joko nyt olisi sopiva hetki keskustella aseista ja turvallisuudesta?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Tätä kirjoittaessani emme tiedä vielä paljoakaan Las Vegasin joukkoampumisen motiiveista.

Viranomaisten mukaan kuolonuhreja on yli 50 ja haavoittuneita yli 200. Epäilty ampuja, 64-vuotias Stephen Paddock, on kuollut.

Ei tiedetä, käskikö joku jumala ampumaan country-festivaalin yleisöä, vai oliko hyökkääjä muuten vain henkisesti epätasapainoinen sosiopaatti.

Se kuitenkin on varmaa, että pian aseenomistajien etujärjestö National Rifle Association (NRA) ilmoittaa, ettei nyt ole sopiva aika keskustella konetuliaseiden saatavuuden rajoittamisesta.

 

NRA:n tiedotuslinja on vankka.

Jokaisen joukkoampumisen jälkeen se välittää suruvalittelunsa uhreille ja sanoo, ettei nyt ole hyvä aika keskustella aseista. Sopivan ajan kuluttua järjestö tiedottaa, ettei ampumisen syy ollut aseissa, vaan ampujassa.

Poikkeuksellisen veristen joukkoampumisten jälkeen järjestö on saattanut ehdottaa parannuksia turvallisuuteen. Käytännössä aina on vaadittu uusia helpotuksia aseiden saatavuuteen. 

”Ainoastaan aseistettu hyvä ihminen voi pysäyttää aseistetun pahan ihmisen,” kuten järjestön johtaja Wayne LaPierre muutama vuosi sitten totesi.

 

Olen kysynyt tämän kysymyksen jo aikaisemminkin, mutta toistetaan se nyt vielä kerran: jos nyt ei ole hyvä hetki keskustella aseiden saatavuudesta ja niiden vaikutuksesta kansakunnan turvallisuuteen, voisiko NRA ystävällisesti kertoa milloin se hetki mahdollisesti olisi?

Minä ja kymmenet miljoonat muut amerikkalaiset haluaisimme kuulla, milloin olisi hyvä hetki keskustella siitä, parantaako sarjatuliaseiden helppo saatavuus oikeasti turvallisuutta?

Lisäksi haluaisimme kuulla konkreettisia ehdotuksia traagisten joukkoampumisten ehkäisemiseksi.

 

Soundtrack: Hiljainen hetki Las Vegasin uhrien muistolle.