Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Armeijan ovet auki homoille?

Blogit Americana 5.2.2010 16:09
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Onko ”don’t ask, don’t tell” (DADT) painumassa unholaan? Presidentti Obama ilmoitti kansakunnan tila -puheessaan, että hän haluaa homoille mahdollisuuden palvella avoimesti maan asevoimissa.

DADT on ollut huono kompromissi alusta saakka. Linja syntyi Bill Clintonin kauden alkusuoralla, kun kongressi torpedoi hänen yrityksensä päästää julkihomot armeijaan. DADT on pakottanut patrioottiset homot kaappeihin, ylläpitänyt valehtelun ja salailun kulttuuria, sekä vahingoittanut Yhdysvaltojen sotavoimia. Viime vuonna 13,000 sotilasta sai potkut, kun heidän seksuaalisuutensa paljastui.

Gallupien mukaan amerikkalaisten enemmistö suosii julkihomojen päästämistä uniformuihin. Puolustusvoimien komentaja amiraali Mike Mullen puhui kuluvalla viikolla selväsanaisesti homojen palveluoikeuden puolesta, ja puolustusministeri Robert Gates on ilmoittanut olevansa samoilla linjoilla. Vain kongressi, sekä erityisesti sen republikaanit, ovat edelleen kantoina kaskessa.

Homojen oikeudet ovat tämän päivän tärkein kansalaisoikeuskysymys. Presidentti, amiraali Mullen, ja puolustusministeri Gates ansaitsevat suuret aplodit. Ellei kongressilla ole rohkeutta tai näkemystä kunnioittaa perustuslain viestiä (tasavertaisuus lain edessä), oikeusistuimien olisi syytä puuttua asiaan. Laillinen rasismi on pitkälti tuhottu. Nyt on homofobian vuoro.

Soundtrack: Village People, In the Navy.