Arlen Specter loikkasi demokraatteihin, demokraatit superenemmistöön

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Arlen Specteristä tuli demokraatti. Pitkäaikainen Pennsylvanian senaattori, maltillinen republikaani vaihtoi puoluekirjansa tänään tiistaina.

Puolueen vaihto oli sekä käytännöllinen että ideologinen veto. Specterillä oli ensi vuonna edessään raskas esivaali. Pennsylvanian konservatiiviset republikaanit aikoivat suistaa Specterin paikaltaan, ja gallupeiden mukaan Specter oli pahassa putoamisvaarassa.

Specterin maltillinen politiikka on häirinnyt konservatiivisia tosiuskovia jo vuosikausia. Viimeinen pisara oli Specterin tuki Obaman massiiviselle talouden stimulointipaketille.

Veto on myös ideologinen. Specter edustaa republikaanisen puolueen katoavaa, maltillista Rockefeller-siipeä. Republikaaninen puolue tänään on liki täysin sen eteläisen ”shiia-siiven” hallussa. Niin talous- kuin sosiaalisissakin kysymyksissä puolue on siirtynyt yhä oikeammalle, savustaen samalla toisinajattelijat pois riveistään. Specter ilmeisesti tunsi olonsa ideologisesti yhä orvommaksi vanhassa puolueessaan.

Republikaaninen puolue on yhä enemmän alueellinen, Etelään ja Länteen keskittyvä ortodoksimaisen konservatiivinen joukkoliike. Specterin loikan jälkeen puolueella on enää kaksi kongressiedustajaa Keski-Atlantin ja Uuden Englannin alueella, Marylandista Maineen. Nyt herää kysymys kauanko Mainen maltillisen republikaaniset senaattorit, Susan Collins ja Olympia Snowe, tuntevat olonsa kotoisaksi puolueessaan.

Specterin loikan ansiosta demokraateilla on nyt Kongressissa superenemmistö – mikäli Minnesotan Korkein oikeus vahvistaa odotusten mukaisesti Al Frankenin osavaltion uudeksi senaattoriksi.

Amerikan poliittinen pakka meni nyt uuteen jakoon seuraavaksi kahdeksi vuodeksi. Lisää aiheesta tässä blogissa yksityiskohtien ja lisätietojen saapuessa.

Soundtrack: The Band, When You Awake.