Arabien kansannousu ja teorioiden taistelu

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Lähi-Idässä on parhaillaan käynnissä kilpailu Francis Fukyaman ja Samuel Huntingtonin välillä. Arabien kansannousu merkitsee joko historian loppua tai kulttuurien välisen taistelun kiristymistä.

Vuonna 1992 Fukyama julkaisi teoksen The End of History and the Last Man. Muokkaillen hegeliläis-marxilaista maailmankatsomusta, Fukyama julisti historian päättyneen kommunismin kaatumiseen. Suuret kysymykset ihanteellisesta yhteiskuntamallista sekä poliittisesta filosofiasta on nyt ratkaistu, Fukyama sanoi. Liberaali kapitalistinen demokratia voitti.

Suuret konfliktit ovat kadoneet kommunismin myötä, Fukyama kirjoitti. Jäljellä on enää pienempiä jännitteitä sekä moppaustehtäviä, kun kansakunnat ja muut ryhmät asettautuvat omiin lokeroihinsa uudessa ja pysyvässä maailmanjärjestyksessä.

Huntington (R.I.P.) ei jakanut Fukyaman optimismia. Teoksessa The Clash of Civilizations Huntington ennusti, että kylmän sodan jälkeistä maailmaa tulevat hallitsemaan kulttuurien väliset konfliktit. Niistä merkittävimpiä on Huntingtonin mukaan muslimien ja ei-muslimien välinen konflikti.

Arabien kansannousu sekä sen seuraamukset ovat Fukyaman ja Huntingtonin teorioiden temmellyskenttä. Jos demokratiaa vaativat protestoijat voittavat poliittisen väännön, Fukyaman hegeliläinen optimismi saa merkittävän voiton, ja maailma ottaa suuren askeleen kohti historian, eli mittavien konfliktien, loppua. Jos kansaliike kaatuu lopulta islamistiseen teokratiaan, Hungtingtonin pessimistinen visio näyttää jälleen hieman todennäköisemmältä.

Soundtrack: The Clash, The Guns of Brixton.