Anti-amerikkalaisuus: Euroopan vika?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Sunnuntain New York Timesissä republikaaninen politiikko-tutkija John R. Miller julkaisi mielenkiintoisen kirjoituksen maailman suhtautumisesta Yhdysvaltoihin: ”Maailma ei pidä meistä,” Miller kirjoitti: ”Entä sitten?”

Miller kirjoitti, että maailman suhtautuminen Yhdysvaltoihin perustuu enemmän sen vallan vierastamiseen kuin ajankohtaisiin kansainvälisiin tapahtumiin. Maailma on kateellinen ja epäluuloinen vahvoja valtioita kohtaan, hän uskoo.

1920-luvulla, vain vuosia sen jälkeen kun Yhdysvallat oli auttanut Ranskaa Ensimmäisessa maailmansodassa, ranskalaiset ilmoittivat pitävänsä Saksasta enemmän kuin Yhdysvalloista. Heti Toisen maailmansodan jälkeen, vuonna 1945, 54 prosenttia ranskalaisista ilmoitti pettymyksensä Yhdysvaltoihin. Eli tälläinen oli kiitos maan vapauttamisesta.

Toisaalta, vuonna 1939, kun vielä puolueeton Yhdysvallat piti pesäeroa Eurooppaan eikä tehnyt paljoakaan Ison-Britannian ja Ranskan auttamiseksi Saksaa vastaan, molemmat kansat diggasivat Yhdysvaltoja vahvasti. Vuonna 1939 lama oli koetellut Yhdysvaltoja raskaalla kädellä. Sen mahti verrattuna Neuvostoliittoon tai Saksaan ei ollut ilmiselvä, eli Yhdysvallat oli pidettävissä.

Millerin pointit ovat kiinnostavia. Voin yhtyä moniin hänen kommenteistaan melko vahvasti.

Väitän, että jopa koulutettujen eurooppalaisten suhtautuminen Yhdysvaltoihin on huomattavasti kompleksisempaa sekä asenteellisempaa kuin koulutettujen amerikkalaisten suhtautuminen Eurooppaan. Yhdysvaltain ja sen asukkaiden homogeeninen kategorisointi sekä reaktionomainen anti-amerikkalaisuus ovat vahvoja ja usein hämmentävän voimakkaita asenteita, joita meikäläinen, henkisesti kahden mantereen väliin jumiutunut tarkkailija, joutuu usein ihmettelemään.

Amerikkalainen älymystö on erittäin hyvää arvioimaan omaa historiaansa, kulttuuriaan, sekä toimiaan kriittisesti ja etäisesti. Joskus toivoisin enemmän samaa asennetta myös eurooppalaisilta ajattelijoilta. Ehkä eurooppalaisten olisi aika kääntää vaihteeksi katse itseensä ja etsiä anti-amerikkalaisuuden syitä myös itsestään? Syitä anti-amerikkalaisuuteen löytyy toki myös amerikkalaisista itsestään, mutta ehkä toisessakin kengässä on kivi?

Soundtrack: Prince, America.