Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Antakaa Obamalle aikaa!

Marko Maunula
Blogit Americana 30.3.2009 14:27

Presidentti Barack Obaman sata päivää ovat pian täynnä. Kuherruskuukausi on ohi, kritiikki on täydessä vauhdissa.

Viime viikkoina sekä vasemmisto ja oikeisto ovat ottaneet Obaman hallituksen tähtäimeensä. Kriitikot kysyvät mitä Obama on saanut aikaiseksi? Mitä hallitus on tehnyt laman voittamiseksi? Onko Lähi-Idän rauhansuunnitelma valmis?

Sadan päivän mittarista on tullut amerikkalaiselle medialle pakkomielle. Franklin Delano Roosevelt loi käsitteen, kun hän mullisti amerikkalaisen yhteiskunnan presidenttiytensä alkusuoralla, keväällä 1933. Hän uudisti perinpohjaisesti paitsi Yhdysvaltain talouden, mutta myös maan poliittisen kulttuurin ja amerikkalaisten suhtautumisen valtioon. Kuten eräs äänestäjä sanoi: ”Hän on ensimmäinen presidentti joka ymmärtää, etta pomoni on kusipää.”

Hänen seuraajansa ovat joutuneet epäreiluun vertailuun FDR:n kanssa. Sadan päivän konseptista on tullut absurdi mittatikku, jonka avulla media ja poliittiset kommentoijat voivat tuomita jokaisen presidenttiyden ennen kuin ne ovat kunnolla edes päässeet vauhtiin.

Obama peri edeltäjältään katastrofin partaalla keikkuvan talouden, sekavan sopan Lähi-Idässä, hämmentyneen poliittisen kulttuurin, sekä vakavasti vaurioituneen Amerikka-brändin. Tätä ei korjata sadassa päivässä – hyvä jos edes yhdessä presidenttikaudessa. Kaiken huipuksi Obaman on pakko työskennellä jarrumoodiin juuttuneiden senaatin republikaanien kanssa, jotka asettavat paikoitellen ideologiansa maan edun edelle, kuten Fred Thompsonin pöyristyttävä lausunto jälleen osoitti.

Malttia, maailma, malttia!

PS. Seuraavissa kolmessa blogissa tutustumme tarkemmin Obaman hallitukseen sekä sen avainministereihin. Katsomme tarkemmin mitä Tim Geithner, Eric Holder, ja Hillary Clinton ovat tekemässä ja miksi.

Soundtrack: Ten Years After, I’d Love to Change the World

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Ainakin minun mielestäni Obama on aloittanut kautensa paremmin kuin hyvin. Hän tarttui toimeen heti tekemällä päätöksiä muun muassa koskien Irakin sotaa ja Guantanamon vankileiriä eikä piiloutunut vain kauniiden puheiden taakse.

USA:n liittovaltio velkaantuu Obaman ohjaksissa hurjaa vauhtia kohti konkurssia.
Lähteet: Professori Niall Ferguson ja Nobelisti Paul Krogman.

Kannattaako SK:n seurata USA:n propagandaa näin atiivisesti ? Mihin pyritte ?

Clinton sai aikanaan USA:n talouden kuntoon edeltäjänsä jäljiltä. Sitten tuli Bush tyhmempi ja aloitti aivan käsittämättömän politiikkansa. Rahaa paloi kuin roskaa. Nyt Obamalla ei paljon keinoja ole käytettävissä. Ja ne keinot mitä käytetään vie taatusti vuosikausia ennenkuin talouden suunta korjaantuu. Toivonpa todella,että Obaman äänestäjät muistavat hänen virkaanastujaispuheensa. Nyt tarvitaan aikaa korjata edellisen hallinnon virheitä.
Obama on tehnyt nyt jo enemmän hyvää kuin Bush tyhmempi teki vuosiin.