Amerikkalaiset poliisit ja herkkä liipaisinsormi

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Tiistain työmatkalla todistin mittavaa poliisioperaatiota. Muutama kymmenen poliisia, osa raskaasti aseistautuneita, piiritti asuinkompleksia muutaman kilometrin päässä kotoani. Vilkkuvien sinisten valojen, univormuisten poliisien ja poliisikoirien armeija hallitsi koko korttelia.

Myöhemmin iltapäivällä etsin uutisista tietoja tapahtuneesta – turhaan. Se ei ylittänyt uutiskynnystä. Veikkaisin, että kyseessä oli ylimitoitettu reaktio epäiltyyn huumerikokseen tai vastaavan vakavuusluokan tekoon.

Ylimitoitetut poliisitoimet ovat nykyisin amerikkalaista arkipäivää. Poliisin militarisoituminen sekä aggressiivinen ote lainvalvontaan ovat selkeä ja valitettava ilmiö.

Maanantaina St. Louisin alueen poliisi ampui aseettoman afroamerikkalaisen teinin kadulla kävelemistä koskeneen riidan päätteeksi. Joidenkin silminnäkijöiden mukaan nuorukainen oli nostanut kätensä ilmaan, mutta poliisi silti ampui hänet kadulle.

Protestit poliisin väkivaltaisuutta vastaan riistäytyivät käsistä, mutta St. Louisin poliisi vastasi tapahtumaan täysin ylimitoitetulla operaatiolla. ”Et voi voittaa puolellesi ihmisten mieliä ja sydämiä, jos osoitat heitä aseellasi,” sanoi eräs kommentoija.