Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Amerikkalaiset poliisit ja herkkä liipaisinsormi

Marko Maunula
Blogit Americana 14.8.2014 08:45
Tiistain työmatkalla todistin mittavaa poliisioperaatiota. Muutama kymmenen poliisia, osa raskaasti aseistautuneita, piiritti asuinkompleksia muutaman kilometrin päässä kotoani. Vilkkuvien sinisten valojen, univormuisten poliisien ja poliisikoirien armeija hallitsi koko korttelia. Myöhemmin iltapäiv...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Auts. Miten 3-6 kuukaudessa voi oppia edes teoriassa toimintaa ohjaavan lainsäädännön. Puhumattakaan kyvystä soveltaa niitä käytännön tilanteissa. Jos taas oppii kaiken työssä kolleegoilta (alasta riippumatta) oman kokemukseni mukaan oppi on aika kyynistä ja värittynyttä.

Edellä ensireaktioni. Sitten avasin poliisi AMK:n opetussuunnitelman. Ilman harjoittelua, lopputyötä ja vapaasti valittavia opetusta on 100 opintopistettä. Jos siitä vähennetään asiat joita voidaan kurssittaa myöhemmin kun edetään uralla: lupahallinto, esitutkinta, erilaiset johtamiset ja kehittämiset. Jäljelle jää 59 op. Jos tuosta pudotetaan pois vielä ruotsi, englanti ja liikuntakasvatus jää jäljelle 50 op.

Yhden opintopisteen pitäisi vastata noin 27h työtä. Eli oikeasti suomalaista poliisia koulutetaan (8h luentoja + 2h läksyjä viitenä päivänä viikossa) noin 7kk.

Ymmärrän laittaneeni mutkia suoraksi, mutta jotenkinhan sitä on yritettävä verrata omenoita ja appelsiineja.

Toisaalta Suomessa yliopistotasoiset poliisit ovat niin kalliita ammattilaisia ettei niillä kannata teettää enää juuri mitään. Tehtäviä yritetään siirtää vartijoille joilla ei ole edes tuota puolen vuoden koulutusta. Suo sielä vetelä täällä.