Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Amerikkalaisen kirjakevään parhaat teokset

Blogit Americana 14.5.2009 13:42
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Lukeminen kuuluu, työnkin kautta, nöyrän blogistin harrastuksiin. Tässä subjektiivisessa listassa esittelen lähiaikojen mielestäni parhaat amerikkalaiset lukukokemukset. Debatti ja vinkit ovat tervetulleita.

Douglas A. Blackmon, Slavery by Another Name. Etelän rasismi ja sen historia ovat virankin puolesta tuttua tavaraa meikäläiselle, mutta siitä huolimatta Blackmonin kirja pysäytti. Pulitzerin voittanut teos kertoo orjuuden jatkumisesta Etelässä, uuden nimen alla, aina toiseen maailmansotaan saakka.

Annette Gordon-Reed, The Hemingses of Monticello: An American Family. Thomas Jeffersonin suhde orjatar Sally Hemingsiin on puhuttanut amerikkalaisia jo kaksi vuosisataa. Oliko-vai-eikö debatti on käytännössä ohi. Jeffersonin suhdetta orjaansa ja edesmenneen vaimonsa sisarpuoleen on enää vaikea kiistää, kiitos DNA-teknologian. Gordon-Reedin teos kertoo Hemingsin perheen tarinan tyylillä ja taidolla.

Patrick French, The World Is What It Is. Nobelisti V. S. Naipaulin elämänkertateos on genren parhaimmistoa. Pöyristyttävän rehellinen, likipitäen ruma muotokuva ehkä parhaasta elävästä, englanniksi kirjoittavasta kirjailijasta.

Joseph O’Neill, Netherland. Ihmissuhteiden vaikeus, New York terrori-iskujen jälkeen, kriketti ja siirtolaisuus saavat kiehtovan käsittelyn irlantilais-hollantilais-amerikkalaisen O’Neillin kirjassa. O’Neill on teknisesti erinomainen kirjailija, joka pistää Bushin vuodet taitavasti kaunokirjalliseen pakettiin.

Kevin Prufer, National Anthem. Poliittista nykyrunoutta parhaimmillaan. Ilmestyskirjamainen, tuhon jälkeistä Amerikkaa tutkiva teos tuo hieman mieleen Ted Hughesin Crow-eepoksen, mutta Prufer on silti omaperäinen ääni.

Vanhin poikani Matthew haluaa ehdottomasti lisätä Jane Austenin ja Seth Grahame-Smithin Pride and Prejudice and Zombies -teoksen. Englantilaisten nummien melankoliaa, viipyvää rakkautta, ja veristä zombie-aktionia samoissa kansissa. Isäkin naurahti ääneen muutamaan otteeseen.

Pyydän lukijoilta ystävällisesti palautetta ja suosituksia suomalaisista teoksista. Suomalaisen kirjallisuuden seuraaminen on täältä käsin joskus vaikeaa. Mitkä Suomessa ilmestyneet teokset meikäläisen kannattaisi lukea?

Huomisessa blogissa pistän tuoreet CD:t halkipoikkipinoon.

Soundtrack: Radiohead, The Tourist.