Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Amerikkalais-suomalainen joulupukki

Marko Maunula
Blogit Americana 24.12.2014 09:00
Amerikkalainen joulu on suhteellisen nuori juhla, ja yksi sen keskeisistä symboleista on suomalaista tekoa. Kuten maan kulttuuri laajemminkin, amerikkalainen joulu on kulttuurinen hybridi, sekoitus erilaisia eurooppalaisia ja paikoitellen myös aasialaisia, afrikkalaisia ja amerintiaanien perinteitä....

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Harmi juttu, saattavat monet suomalaiset sanoa tämän jutun luettuaan.

Onhan aivan kauhea asia, ettei pukki olisikaan juuri Korvatunturilta kotoisin oleva aito Joulupukki; supisuomalainen lasten ystävä, aikuisten ilostuttaja ja koko maailman hyväntekijävalloittaja! Monilla lukeneille varmaan jo ihan itkua pukkaa.

Mutta Suomen pienille lapsille tätä ei missään nimessä saa koskaan kertoa ja hyväksyä; että rakas joulupukkimme olisikin vain jonkin Coca-Colan punanuttu-ukkeli.

USKON, että Sinä Marko pidät tästä vissin huolen siellä rapakon takana kertomalla aina kaikille pinttyneen epäuskoisille besserwissereille, että AINOA AITO Father Christmas majailee TODELLISUUDESSA Euroopan pohjoiskulmilla erään pienen FINLANDIA-maan syrjäisen KORVAtunturinkopperon joulupajaluolastossa, mistä käsin hän valtavine tonttuarmeijoineen paitsi jakelee hyvää mieltä ja maailman rauhaa kaikille ihmisille ja kansoille, myös valmistaa kaikille kilteille – ja jopa tuhmillekin – lapsille somia pieniä ja isompiakin lahjojaan, itsekin aina omia kujeitaan ja viisujaan myhäellen ja hyräellen. Sellainne se on tuo OIKEA pukki.

Ja ainoa oikea asu on karvareuhka, nurin käännetty kelsiturkki, sarkahousut ja huopatossut. Unohtamatta koirannahkakintaita, joita ilman ahkiossa näpit paleltuu.