Amerikkalainen politiikka on idealismin ja populismin kamppailua – Elijah Cummingsin kuolema ohensi rivejä yhdellä hyvällä miehellä

Humaani idealismi uskoo ihanteisiin ja ihmisten pohjimmaiseen hyvyyteen. Populismi vaatii toimiakseen vihollisen, ja sen polttoaine on raivo.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Perjantaiset Elijah Cummingsin hautajaiset muistuttivat minua jälleen amerikkalaisen politiikan dualismista. Amerikkalainen politiikka on samanaikaisesti erittäin rumaa ja vankan idealistista. Nämä rajalinjat eivät kulje puolueiden välillä vaan niiden sisäpuolella.

Cummingsin ura ja elämä kulminoituivat miehen näköisiin hautajaisiin. Pidetty ja arvostettu demokraattinen lakimies ja politiikko lähti iäisyyteen tunteellisten puheiden saattelemana.

Ennen hautajaisia kongressin republikaanitkin muistelivat miestä, joka ei antanut politiikan pilata ihmissuhteitaan tai sumentaa kuvaa vastapuolen ihmisyydestä. Liikuttunut Pohjois-Carolinan oikeistorepublikaani Mark Meadows kutsui afroamerikkalaista demokraattia ”rakkaksi ystäväksi”.

 

Amerikkalaisen politiikan kaksi keskeisintä teemaa ovat idealismi ja populismi. Humaani idealismi uskoo ihanteisiin, ihmisten pohjimmaiseen hyvyyteen sekä haluun toimia oikein. Populismi vaatii toimiakseen vihollisen, ja sen polttoaine on raivo.