Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Amerikka rapistuu

Blogit Americana 7.9.2010 17:00
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Presidentti Obama ilmoitti maanantain Labor Day -puheessaan haluavansa $50 miljardia lisää amerikkalaisen infrastruktuurin korjaamiseen. Erinomainen ajatus, jonka mahdollisuudet läpimenoon Kongressissa ovat tasan nolla.

Useimmat Yhdysvalloissa vierailleet ovat havainneet amerikkalaisen infrastruktuurin heikon kunnon sekä maan sutaisemalla vedetyn ulkoasun. Poistu keskustasta sekä yleisiltä kulkuväyliltä, ja puoliksi romahtaneet talot, hylätyt huoltoasemat, sekä liki kolmatta maailmaa muistuttava rumuus hallitsevat maisemaa.

Myös kaupunkien rakenteet ovat huonossa vedossa. Sillat ja tiet ovat rapistuneita, julkiset rakennukset kaipaisivat remonttia ja maalia. Puhelin- ja sähkötolpat hallitsevat jopa keskusta-alueita kuin Suomessa 1950-luvulla. Puolitehoinenkin ukkosmyrsky johtaa sähkökatkoksiin melkein joka kerta.

Jopa jotkut lentokentät näyttävät enemmän vanhan itäblokin luomuksilta kuin modernin suurvallan liikennekeskuksilta, kuten jokainen John F. Kennedyn ahtaudessa, jonoissa, sekä arkkitehtoonisessa ankeudessa vieraillut suomalainen tietää.

Noin vuosikymmen sitten amerikkalaisten insinöörien eturyhmä arvioi, että maan infrastruktuurin perusteellinen korjaaminen ja saattaminen ajan tasalle maksaisi arviolta neljä biljoonaa dollaria. Kongressi ja presidentti George W. Bush päättivät sen sijaan pistää rahat keski- ja korkeatuloisten veroleikkauksiin, johtaen lopulta pöyristyttäviin budjettivajeisiin sekä edesauttaen nykyisen taloussopan synnyssä.

Infrastruktuurin rappio on selvä visuaalinen todistuskappale viime vuosikymmenten amerikkalaisen talousajattelun seurauksista. Veroleikkausten ja velaksi elämisen filosofiat ovat johtaneet maan kilpailukyvyn ja statuksen alamäkeen. Amerikkalaiset liikenne- ja tietoverkot olivat menneillä vuosikymmenillä maailman ihailun ja kateuden kohteita. Ei enää.

Tilanteen korjaaminen vaatisi verorahoja, mutta niiden keräämiseen ei löydy poliittista tahtoa. Obaman ehdotus ei mene läpi ennen marraskuun vaaleja. Vaalien jälkeen Kongressissa lienee republikaaninen enemmistö, ja ehdotus hautautunee sen myötä lopullisesti.

Soundtrack: INXS, Elegantly Wasted.