Amerikka on unohtanut tragedian – onneksi: 11. syyskuuta ei ole enää pelon, raivon ja surun päivä

Amerikkalaiset viettävät päivän lausumalla lyhyitä rukouksia, kaatamalla itselleen pari lasillista bourbonia ja muistelemalla.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Pian syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen miljooniin amerikkalaisiin autoihin tarttui puskuritarroja, joissa WTC-tornien siluetit liittyivät sanoihin ”never forget”. Kansakunta suri ja raivosi. Iskujen traumat heijastuivat kaikkialle yhteiskuntaan.

Nyt 20. vuotta iskujen jälkeen, puskuritarrat ovat haalistuneet tunnistamattomiksi. Syyskuun 11. päivä on aloittaville opiskelijoilleni vanhempien kertoma tarina, yhtä kaukainen tapahtuma kuin John F. Kennedyn murha minun sukupolvelleni.

Tuhannet perheet ja ystävät muistavat terrori-iskuissa kuolleita lähimmäisiään, ja tuhannet muut Afganistanissa tai Irakissa kaatuneita sotilaita. Terrorismin vastainen tiedustelu, turvallisuussäännökset sekä -koulutus ja amerikkalaisten yleinen varautuminen ovat parantuneet. Juuri muuten ei tragedia enää tunnu amerikkalaisessa arjen elämässä.

Tämä on tietenkin hyvä asia. Päättymätön trauma ei ole hyvä tapa jatkaa elämää. Pelon, raivon, surun ja poliittisten fantasioiden leimaama 2000-luvun alku oli vaikea aikakausi Yhdysvaltojen elämässä ja kansakunnan psyykessä.