Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Amerikka on entisensä – vaaleista huolimatta

Marko Maunula
Blogit Americana 17.11.2016 15:35
“Minne usein mainostamasi suvaitsevainen, avoin Amerikka katosi?” Olen kuullut variaation kysymyksestä varmaankin kymmenen kertaa vaali-illan jälkeen. Vastaukseni on: ei minnekään. Vaalien jälkeen media, some ja ihmiset kautta maailman ovat pyöritelleet epäuskoisina päitään. Valitukset amerikkalaise...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Hei, ei ne tyypit protestoineet vaalitulosta, demokratiaa tai perustuslakia vastaan. (Tai siis varmasti joukossa niitäkin oli, mutta enpä muista yhtäkään vaikka miten hyvää mielenosoitusta, johon ei olisi muutama mätämuna osunut joukkoon). Ne protestoivat Trumpin politiikkaa ja vaalilupauksia vastaan ja lisäksi niiden ihmisten puolesta, joilla on nyt tosiaan syytä olla kauhuissaan, näyttääkseen, etteivät nämä ole yksin. Tiedäthän, samaan tapaan kuin Suomen nykyistä hallitusta vastaan protestoivat ihmiset eivät protestoi vaalitulosta vastaan, vaan sitä politiikkaa vastaan, jota hallitus toteuttaa.

Mielenosoittamisen – perustuslain ja ihmisoikeussopimuksien takaaman perusoikeuden – leimaaminen demokratian ja perustuslain halveksunnaksi on sitä itseään – demokratian ja perustuslain halveksuntaa. Ja aktivisteista puhuminen halveksuvaan sävyyn myös.

Nyt täytyy yhtyä täysin Jannen kommenttiin – on hämmästyttävää ylenkatsetta Maunulalta kutsua länsimaista demokraattista oikeutta mielen ilmauksiin demokratian halveksunnaksi. Nytkö siis kaikkien tulisi jostain syystä hyväksyä Trumpin seksismi, rasismi, ympäristön tilaa koskeva ylenkatse, ja suunnitellut poliittiset toimet – huolimatta kuinka ne kutakin yksilö¥a ja ihmisryhmää koskettavat – koska hän voitti vaalit? Voisiko Maunula kertoa miksi? On turha ihmetellä tavallisen kadun tallaajan tai median kompastumista halpoihin teeseihin ja populistiseen ajattelemattomuuteen, kun asiaa tuntevat – ja opettavat! – ekspertitkin pitävät myyttiä yllä. Janne on oikeassa, tämä ON demokratian ylenkatsontaa.