Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Amerikka on entisensä – vaaleista huolimatta

Blogit Americana 17.11.2016 15:35
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

“Minne usein mainostamasi suvaitsevainen, avoin Amerikka katosi?”

Olen kuullut variaation kysymyksestä varmaankin kymmenen kertaa vaali-illan jälkeen. Vastaukseni on: ei minnekään.

Vaalien jälkeen media, some ja ihmiset kautta maailman ovat pyöritelleet epäuskoisina päitään. Valitukset amerikkalaisesta rasismista ovat jatkuneet jo viikon, ja ne jatkunevat vielä kuukausia. On hyvä, että ihmiset ilmaisevat huolensa ja noteeraavat vaalitulosta seuranneet rasistiset ylilyönnit, mutta hysteriaan ei ole syytä.

Kieltäydyn uskomasta, että 8. marraskuuta Yhdysvalloissa tapahtui jonkinlainen negatiivinen ihme, joka yhdessä yössä mustasi koko maan sielun. Mikään ei muuttunut maan koulutustasossa, demograafisessa tilanteessa ja ihmisten sydämissä.

Vaalipäivänä Trump sai muutama sata tuhatta ääntä enemmän avainosavaltioissa kuin Clinton. Trumpin kannattajat vaivautuivat äänestämään, kun taas demokraatit eivät innostuneet omasta ehdokkaastaan. Siinä kaikki.

 

Poliittisesti vaalituloksella on luonnollisesti valtava merkitys. Yhdysvaltain suhteet muuhun maailmaan, kansainväliset ympäristösopimukset, kauppapolitiikka, terveydenhoito, maahanmuutto ja talous menevät nyt uusiksi. Presidentti Trumpilla on nyt tukenaan republikaanien tukema senaatti ja edustajainhuone, ja hän kykenee nyt nimittämään republikaanien haluamia tuomareita korkeimpaan oikeuteen.

Silti, Yhdysvaltain sielu on entisellään. Älykkäitten ja tyhmien, suvaitsevaisten ja rasistien sekä mukavien ja ilkeiden amerikkalaisten suhdeluku on edelleen sama.

Onko amerikkalaisten syytä olla varuillaan? Toki.

Vaalituloksen jälkeen Yhdysvaltojen ikävimmät ihmiset ovat riemunneet. Kaikki Trumpin tukijat eivät tietenkään ole luonnevammaisia rasisteja, mutta liki kaikki luonnevammaiset rasistit tukivat Trumpia.

Olemme todistaneet satunnaisia hakaristi-graffiteja talojen seinissä sekä vihanilmauksia muslimeita ja maahanmuuttajia kohtaan. Trumpin voitto rohkaisi rasisteja uskomaan, että heidän maailmankuvansa on nyt legitimoitu, ja Steve Bannonin valinta Trumpin strategiseksi neuvonantajaksi vahvisti (oikeutetusti) uskomusta.

 

Myös valkoisten liberaalien herkät tunteet ovat saaneet kuritusta. Työväenluokkaa alentuvasti kohteleva ja konservatiiveja pilkkaava kansanryhmä on tällä kertaa naurun ja sormella osoittelun kohteena. Monet Trumpin tukijat ovat olleet huonoja voittajia, juhlien amerikkalaisen yhteiskunnan ja ihmisluonnon vastenmielisimpiä piirteitä. Rintamalinjan toisella puolen vaalitulosta kaduilla protestoivat ”aktivistit” ovat jälleen osoittaneet pohjimmaisen demokratian ja perustuslain halveksuntansa.

Demokraattisten ja humaanien arvojen puolustaminen on edelleen tärkeää. Kulttuurin jatkuvaa kehittymistä parempaan suuntaan on ruokittava. Yhteiskunnallisen keskustelun on oltava avointa, rehellistä ja rakentavaa.

Koska demokraatit valitsivat huonon ehdokkaan ja unohtivat liian kauan valkoisen työväenluokan ongelmat, Yhdysvallat valitsi Trumpin surkealla äänestysprosentilla. Mutta Yhdysvallat on edelleen entisensä, niin hyvässä kuin pahassakin.

Soundtrack: Arlo Guthrie, City of New Orleans