Amerikan muuttovirrat mutkittelevat
Muuttovirrat ovat, varsinkin Yhdysvalloissa, luotettava ja nopea taloustilanteen mittari. Taantuman myötä maahanmuutto on hidastunut. Ulkomailla syntyneiden osuus maan väestöstä on tippunut 1960-luvun tasolle.
Noin kahden kilometrin päässä kotoani on laittomien meksikolaisten päivätyöläisten poimimispaikka, josta työnantajat kävivät poimimassa avustajia kyytiinsä. Noin vuosi sitten liike kävi vilkkaasti, ja alueella hengaili jatkuvasti 30-40 kaveria odottamassa keikkoja. Tänään hiljaisella tontilla näkyy ehkä 5-10 toiveikasta odottelijaa..
Monet heistä ovat palanneet kotiin. Laittomien siirtolaisten lukumäärä Yhdysvalloissa on laskenut arviolta 12,5 miljoonasta noin 11 miljoonaan, ja rajavartioiden mukaan maahan pyrkivien tulokkaiden määrä on laskenut rajusti.
Midtownin kaupunginosassa näkyvä valotaulu mainostaa suur-Atlantan asukaslukua. Muutama kuukausi sitten se oli liki 5,9 miljoonaa. Tänään meitä on 5,6 miljoonaa. Kaupungista on haihtunut yhden Tampereen verran väkeä muutamassa kuukaudessa, kauppiaiden ja kiinteistövälittäjien suureksi harmiksi.
Varsinkin koulutettujen ja ammattitaitoisten siirtolaisten virta on tyrehtynyt. Ulkomailta tulevien osaajien väheneminen aiheuttaa pitkän tähtäimen haasteita aivotuontiin tottuneelle maalle.
Ainoastaan 1930-luvun suuren laman aikaan Yhdysvallat menetti enemmän siirtolaisia kuin se otti vastaan. Siihen verrattuna tilanne on vielä kaukana vakavasta. Silti, tilanne ei ole hyvä maalle, joka on rakentanut talousbuuminsa nopeasti kasvavan väestön varaan.
Soundtrack: Neil Diamond, (They’re Coming to) America.