Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Amerikan lahjat

Blogit Americana 3.7.2011 11:40
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Maanantaina Yhdysvallat täyttää 235 vuotta. Juhlistakaamme syntymäpäivää muistamalla Yhdysvaltain lahjoja maailmalle.

Yhdysvallat on antanut maailmalle paljon, ja ehdoton enemmistö lahjoista on ollut positiivisia. Lahjat ovat olleet suuria ja pieniä, ja niiden ansiosta elämä myös Suomessa on helpompaa ja hauskempaa. Tässä viisi omasta mielestäni tärkeintä lahjaa.

Perustuslaki
Yhdysvaltain perustuslaki on eräs hienoimpia lukemiani dokumentteja. Tiivis ja silti kattava perustuslaki luo modernin republikaanisen (idea, ei puolue) demokratian, sekä takaa kansalaisvapaudet ja yksilön oikeudet juhlallisen yksinkertaisin sanoin. Ehkä merkittävin valistusajan teos.

Demokratia
Amerikkalaiset eivät, tietenkään, keksineet demokratiaa, mutta varsinkin 20. vuosisadalla he edesauttoivat ratkaisevasti sen selviytymisessä. Yhdysvaltain rooli oli ratkaiseva Natsi-Saksan lyömisessä, ja Toisen maailmansodan jälkeisinä vuosikymmeninä Yhdysvallat pelasi ratkaisevaa roolia toisen totalitäärisen järjestelmän, kommunismin, kaatamisessa. Ilman Yhdysvaltoja Eurooppa olisi kitunut vielä kauemmin ja traagisemmin hitlerismin ja stalinismin kurimuksessa.

Kirjallisuus
Viime vuosisadan kirjallisuus olisi suunnattoman paljon köyhempi ilman Etelän inhorealisteja (Flannery O’Connor, William Faulkner, Richard Wright, Tennessee Williams, jne.) sekä New Yorkin älykköjä (Norman Mailer, Saul Bellow, Philip Roth, Joseph Heller, jne.). Jyrkän subjektiivisesti väitän, että 20. vuosisadalla amerikkalainen kirjallisuus ajoi Euroopan ohi.

Musiikki
Kun Appalakkien vuoriston skottilais-irlantilaiset musiikkiperimät kohtasivat Mississippi Deltan afroamerikkalaiset laulut, rock’n’roll näki päivänvalon. Rock on tarjonnut soundtrackin nuoruudelle jo 60-70 vuotta, ja sen esimuodot bluesista gospeliin, bluegrassista jazziin, ovat viihdyttäneet ja inspiroineet meitä jo noin vuosisadan.

Tietotekniikka
Suurilla keksinnöillä on usein monta isää, eivätkä amerikkalaiset voi täysin omia kunniaa tietokoneen keksimisestä, mutta he tekivät tietokoneelle saman kuin mitä Henry Ford teki autolle: he jalostivat alunperin kalliista laitteesta jokamiehen työkalun. Myös internet syntyi Yhdysvalloissa.

Mitä unohdin?

Hyvää syntymäpäivää, Yhdysvallat!

Soundtrack: Sam Cooke, A Change is Gonna Come.