Amerikan Helsinki

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Aika-avaruus jatkumossa on tapahtunut häiriö! Olen takaisin Pohjoismaissa! Luulin lentäneeni Seattleen, mutta aistini vakuuttavat minun olevan Tukhoslongissä.

Ison ja siirtolaisten maan kaupungit muodostavat fyysisesti ja kulturaalisesti kirjavan valikoiman. Suuret siirtolaisryhmät ovat muokanneet kaupunkeja itsensä näköisiksi.

New Yorkin Chinatownissa voisi kuvitella saapuneensa Shanghaihin. Etelä-Boston on käytännössä Irlannin etäispesäke. New Orleans ei ole 200 vuoden jälkeenkään päässyt eroon välimerellisestä elämäntavastaan. Ruskeine nahkarotseineen, tummennettuine pilottilaseineen sekä satunnaisine pornoviiksineen Chicago on kuin Miami Vice -koukkuun jääneiden itäeurooppalaisten paratiisi. Ja Seattle on puhdasta Skandinaaviaa.

Mikä antaa Seattlelle sen pohjoismaisen viban? Parissa päivässä olen löytänyt muutamia tekijöitä:

Väestö. Paikallisen kaverini mukaan Seattle on Yhdysvaltain suurin skandinaavi-kaupunki. Ruotsalaissukuisen jannun mukaan täällä on jopa enemmän meikäläisiä kuin Minneapolisissa tai Detroitissa. Nopea puhelinluettelon selaus tuntuu vahvistavan väitteen. Nielsen ja Niemi, Lehto ja Lund ovat listoilla hyvin edustettuina.

Käytöskulttuuri. Tulee se seattlelainen räkänokastakin, mutta ei tyhjännaurajasta. Etelän ylisosiaalinen rupattelukulttuuri ei ole löytänyt tietään tänne. Kohtelias tehokkuus ja totinen suorasukaisuus ovat valttia.

Ilmasto. Roikkuvat pilvet, jatkuvasti uhkaava sade, sekä auringon sitkeä piiloittelu ovat selkeää kaamos-ajan Suomea. Luonnon ja rakennusten väriskaala esittelee harmaan ja ruskean kaikki sävyt.

Kahvi. Seattle on kahvinystävän mekka, ja uskoisin, että suomalaisten ja ruotsalaisten suuri lukumäärä on vaikuttanut kylän kahvipersouteen. Joka korttelissa näkyy olevan ainakin kaksi tasokasta kahvilaa. Starbucks ja Seattle’s Best -ketjut ovat lähtoisin täältä.

Politiikka. Seattle on eräs Länsirannikon liberalismin tukipilareita. Oli kyse sitten sosiaalipolitiikasta tai talouskysymyksistä, seattlelaiset ovat ennemminkin suomalaisilla kuin georgialaisilla linjoilla.

Sekularismi. Georgiassa löytyy kirkko joka korttelista, ja parkkipaikat ovat sunnuntaisin täynnä. Kuten suomalaiset hengenheimolaisensa, Seattlen maallistuneet asukkaat vierailevat kirkoissa pääosin häiden ja hautajaisten yhteydessä. Jokunen kiihkouskova voi ehkä käydä myös jouluna messussa.

Musiikki. Grungen kotikaupunki on tuhansien murheellisten laulujen maata. Mollimetalli soi kuin Suomessa konsanaan.

Kaikkiaan oikein mukava kaupunki, valitettavasta ilmastosta huolimatta. Kulttuurishokkia vierastavien suomalaisten kannattaa pistää Seattle matkakohteiden listalle. Helsingistä saa tosin parempia hampurilaisia.

Soundtrack: Nirvana, Heart-Shaped Box