Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Alt-right: Rasismi palaa valtavirtaan

Blogit Americana 5.9.2016 13:30
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Tämän vaalikauden ehkä tärkein uusi poliittinen termi on alt-right.

Pinnan alla pari vuosikymmentä kytenyt, nationalististen ja usein selkeästi rasististen älykköjen muodostama poliittinen aatesuunta on astunut Trumpin kampanjan myötä kansalliseen tietoisuuteen.

Alt-right-liikkeeseen sitoutuneet webbisivut, kuten American Renaissancevdare.com ja alternative-right.blogspot.com sekä liikettä lähellä oleva ja sen raflaavampi karvalakkiosasto breitbart.com ovat todistaneet trafiikin kasvaneen. Alt-rightin johtohahmot ovat lisänneet mediaesiintymisiään. Jopa Hillary Clinton on viitannut liikkeen vaikutukseen Trumpin kampanjassa.

Mitä alt-right oikeasti on?

Kyseessä on hajanainen, paleokonservatismin raunioille kasvanut liike, joka edelleen hieman hakee muotoaan. Sen innoittajiin ja edustajiin kuuluvat Pat Buchananin, Richard B. Spencerin, Peter Brimelow’n, John Derbyshiren ja Jared Taylorin kaltaiset ajattelijat.

Monet heistä, kuten Buchanan ja Brimelow, aloittivat lähellä republikaanisen puolueen establishmentia, mutta kun paleokonservatiivit hävisivät ideologisen taistelun neokonservatiiveille 1990-luvulla, he hiipuivat konservatiivisen liikkeen marginaaleihin.

Liikkeen keskipisteessä on rotuun perustuva ideologia, joka hyökkää kulturaalista relativismia vastaan. Alt-rightin edustajat uskovat, että valkoisten ihmisten muodostamat läntiset sivilisaatiot ovat parempia, koska ne luoneet valkoiset ovat rodullisesti muiden yläpuolella. Kriitikot kutsuvat liikkeen edustajia rasisteiksi, kun taas alt-right-tyypit itse puhuvat ”rodullisesta realismista” tai ”rasialismista”.

Rotuteorioiden sivutuotteena alt-right-tyypit usein kannattavat isolationistista ulkopolitiikkaa. He yleensä vastustavat jyrkästi maahanmuuttoa varsinkin tummapintaisista maista, sillä heille Yhdysvallat on valkoisten ja erityisesti germaanista alkuperää olevien ihmisten maa.

Alt-right ei painota kapitalismia ja individualismia valtavirran republikaanien tapaan. Liikkeen ideologiaa leimaa usein myös ripaus paranoiaa. Vanhat saatanat – juutalaiset, pankit ja korporaatiot – ovat vastuussa isosta osasta maailman pahuutta.

Alt-right on myös tuonut liki leninistisen kielenkäytön poliittiseen keskusteluun. Heidän tekstinsä ja lausuntonsa tarjoavat sekä suuria historiallisia linjoja että tietoisesti provosoivaa ja loukkaavaa kielenkäyttöä.

Monet alt-right-kirjoittajat kutsuvat tavallisia konservatiiveja itse luomallaan termillä ”cuckservative”, joka on sekoitus sanoja cuckold (aisankannattaja) sekä conservative. Jossain määrin alt-right-liikkeen solvaava kielenkäyttö on myös vastareaktio poliittiselle korrektiudelle sekä sen sanitoimalle keskustelukulttuurille.

Alternative right -sivuston kirjoittaja kiteytti liikkeen ideologian ja verbaliikan osuvasti:

Equality is bullshit. Hierarchy is essential. The races are different. The sexes are different. Morality matters and degeneracy is real. All cultures are not equal and we are not obligated to think they are. Man is a fallen creature and there is more to life than hollow materialism. Finally, the white race matters, and civilisation is precious. This is the Alt-Right.

 

Trumpin kampanja ei ole puhdas alt-right-liike, mutta monet sen keskeisistä teemoista sopivat liikkeen ohjelmaan, isolationismista talouspopulismiin ja ennen kaikkea siirtolaisvastaisuuteen. Kampanja on lähentänyt monia konservatiivisen äärilaidan tyyppejä alt-right-liikkeeseen, ja useista sen edustajista on muodostunut vankkoja Trumpin tukijoita.

Trumpin mamu-puhe 31. elokuuta tarjosi selkeän koirapillin vihellyksen alt-right-porukoille, kätketyn signaalin jonka he kuulivat selkeästi. Hän mainitsi puheessaan, kuinka vuoden 1965 ja 2015 välillä Yhdysvaltoihin saapui 59 miljoonaa maahanmuuttajaa vihjaten tämän olevan liikaa.

Alt-right-tyypit ovat tietoisia, että vuonna 1965 Yhdysvallat muutti maahanmuuttolakiaan. Aikaisempi systeemi suosi maahanmuuttoa Pohjois- ja Länsi-Euroopasta, kun taas vuodesta 1965 alkaen maahanmuutto muualta maailmasta helpottui huomattavasti.

Alt-right luki Trumpia rivien välistä: vuodesta 1965 alkaen Yhdysvaltojen asema valkoisten ihmisten maana on alkanut heilua, mikä ei ole hyvä asia. Ann Coulter ylisti Trumpin tekstiä paremmaksi kuin Winston Churchillin puheet.

Rintamalinjat ovat jyrkät ja selkeät.

 

 

Soundtrack: Ted Nugent, Stormtroopin’: