Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Alabaman siirtolaislaki, Mercedes Benz –pomo, ja paha “oops.”

Blogit Americana 22.11.2011 18:26
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Kuluvana vuonna Alabama sääti tiukan laitonta siirtolaisuutta vastustavan lain. Alabaman laki vaatii siirtolaisia mm. näyttämään paperinsa aina virkavallan niin vaatiessa. Mutta mitä jos siirtolainen on Mercedes Benz -pamppu?

Viime viikolla innokas alabamalainen poliisi pysäytti vuokrattua autoa ajaneen ulkomaalaisen. Kun hänellä ei ollut mukanaan osavaltion ajokorttia, poliisi pidätti kuljettajan epäiltynä Alabaman siirtolaislain rikkomisesta.

Mutta oops! Saksalaiseksi paljastunut autoilija olikin osavaltiossa vieraillut Mercedes Benz -pamppu. MB:llä on Tuscaloosassa mittava tehdas, joka saapui Alabamaan mittavan ja kalliin rekrytoinnin jälkeen vuonna 1993.

Ei niin yllättäen, osavaltion kuvernööri henkilökohtaisesti avusti väärinkäsityksen välittömässä korjaamisessa, ja MB:n edustaja vapautettiin hänen näytettyään passinsa ja saksalaisen ajokorttinsa. Veikkaan, että vapautusta säesti pitkien anteeksipyyntöjen kuoro.

Jostain syystä en usko, että kuvernööri olisi puuttunut tapahtuneeseen jos kyseessä olisi ollut vaikkapa meksikolainen turisti tai laillinen siirtolainen – vaikka siihenkin olisi ollut syytä. Alabamalaiset maanviljelijät ovat valittaneet koko syksyn miten vaikeaa heidän on löytää työvoimaa, kun karkoitusta pelkäävät meksikolaiset ovat jättäneet osavaltion.

Muukalaisviha käy kalliiksi – sekä moraalisesti että taloudellisesti.

Soundtrack: Kraftwerk, Autobahn.