Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Alabaman siirtolaislaki, Mercedes Benz –pomo, ja paha “oops.”

Marko Maunula
Blogit Americana 22.11.2011 18:26

Kuluvana vuonna Alabama sääti tiukan laitonta siirtolaisuutta vastustavan lain. Alabaman laki vaatii siirtolaisia mm. näyttämään paperinsa aina virkavallan niin vaatiessa. Mutta mitä jos siirtolainen on Mercedes Benz -pamppu?

Viime viikolla innokas alabamalainen poliisi pysäytti vuokrattua autoa ajaneen ulkomaalaisen. Kun hänellä ei ollut mukanaan osavaltion ajokorttia, poliisi pidätti kuljettajan epäiltynä Alabaman siirtolaislain rikkomisesta.

Mutta oops! Saksalaiseksi paljastunut autoilija olikin osavaltiossa vieraillut Mercedes Benz -pamppu. MB:llä on Tuscaloosassa mittava tehdas, joka saapui Alabamaan mittavan ja kalliin rekrytoinnin jälkeen vuonna 1993.

Ei niin yllättäen, osavaltion kuvernööri henkilökohtaisesti avusti väärinkäsityksen välittömässä korjaamisessa, ja MB:n edustaja vapautettiin hänen näytettyään passinsa ja saksalaisen ajokorttinsa. Veikkaan, että vapautusta säesti pitkien anteeksipyyntöjen kuoro.

Jostain syystä en usko, että kuvernööri olisi puuttunut tapahtuneeseen jos kyseessä olisi ollut vaikkapa meksikolainen turisti tai laillinen siirtolainen – vaikka siihenkin olisi ollut syytä. Alabamalaiset maanviljelijät ovat valittaneet koko syksyn miten vaikeaa heidän on löytää työvoimaa, kun karkoitusta pelkäävät meksikolaiset ovat jättäneet osavaltion.

Muukalaisviha käy kalliiksi – sekä moraalisesti että taloudellisesti.

Soundtrack: Kraftwerk, Autobahn.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

On minutkin seriffi pysäytänyt muutaman kerran ameriikan ihmemaassa, mutta suomalaista ajokorttia näyttämällä matka on aina jatkunut sutjakkaasti. Jos MB-Pampulla ei passi ja ajokortti olleet völjyssä niin omapa oli vikansa.

’Muukalaisviha’ on aika mielenkiintoinen sanavalinta. Vaatimushan on laillisesta maassaoleskelusta ja sen asiallisesta todistamisesta. Toki jonkin sortin rasismia eli syrjintää on se, että saksalainen pamppu saa erikoiskohtelua.

Marko Maunulan kirjoitukset ovet usein todellisuuden vastaisia ja ilman syvallista ymmarrysta USAn oloista. Muukalaisviha vaite on taaskin yksi esimerkki Markon tiedonpuutteista ja polittisesta ahdasmielisyytesta. Tosin tuolla nasevalla vihavaitteella on aiemminkin pyritty vaientamaan vastakkaisia milelipiteita USA sisalla.

Alabaman siirtolaislait heijastavat USAn liittovaltion yli 100 vuotta voimassa olleita ja myos omien kansalaistensa etuja huomioivia lakeja. Kansainvalisesti verrattuina USA:n siirtolaislait ovat aina olleet hyvin siirtolaismielisia. Osavaltioiden vaikeutena onkin se, etta liittovaltionhallitinto on tyystin lakannut yllapitamasta omia lakejaan.

Alabaman lakien takana on myos korkea tyottomyys ja ennenkaikkea palkkojen jatkuva alas painuminen rakennus, hotelli, elintarvike, ravintola ja monilla muilla aloilla. Naiden alojen palkat ovet laskeneet niin alas, etta niilla tulee toimeen vain ne kurjuudesta tulleet 12-25 miljoonaa USAssa laittomasti asuvaa joille 3-4 perhetta asuntoa kohden on kuitenkin parempi kuin oma kotimaa.

Jos ulkomaalaislakien nuodattamisen vaatiminen on ”muukalaisvihaa”, mitähän ”vihaa” muiden lakien valvominen oikein onkaan? Ja kuinka kalliiksi moraalisesti lainvalvonta yleensä voi käydäkään?

Ja yllättäen persufanit taas HÄDÄSSÄ itkemässä ja valittamassa. Katsokaa uusin Pasila, siinä teidät pellet tylytetään maanrakoon.

Tuota noin, kun tuolla MB:n johtajalla ei ollut mukana mitään ajokorttia, ei minkään osavaltion, Saksan tai kansainvälistä. Siksi on vähän harhaanjohtavaa sanoa, että ”osavaltion” ajokortin puuttuminen olisi ollut syynä pidätykseen. Kyllä minäkin olen Amiriikoissa, jopa Arizonassa, ajellut ihan suomalaisella s.o. kv-ajokortilla. Kaverin kalifornialaiskortillakaan ei takavesillä ole tullut mitään ongelmia.

Tuskin mitään anteeksipyyntöjä esitettiin, pidätys tapahtui täsmälleen lain mukaan: miehellä ei ollut passia mukanaan, eli ei pystynyt todistamaan olevansa laillisesti maassa. Alabaman uuden lain mukaan status pitää pystyä todistamaan kysyttäessä, mersumiehemme ei noudattanut lakia. Piste.

Ilman Alabaman tuoretta maahanmuutto-lakia Mersedes-mies olisi saanut poliisilta vain sakot
kortitta ajamisesta. Nyt päätyi putkaan, joten lainsäädännöllä oli tässä iso merkitys. Ei varmaan
ole Alabaman etujen mukaista, että firmat siirtävät operaationsa toisiin osavaltioihin tai jättävät
tulematta. Tähän tuollaiset lait johtavat.

”Ja yllättäen persufanit taas HÄDÄSSÄ itkemässä ja valittamassa. Katsokaa uusin Pasila, siinä teidät pellet tylytetään maanrakoon.”

Argumentit taisivat loppua? Katson ihan mielelläni Pasilaa, koska siinä kohdellaan kaikkia ääri-ilmiöitä niille kuuluvalla tavalla. Äänestän silti perussuomalaisia myös ensi kerralla.

Jos tässä joku pelle on, niin se olet kyllä sinä.

”Alabaman uuden lain mukaan status pitää pystyä todistamaan kysyttäessä, mersumiehemme ei noudattanut lakia.”

Tuo ei koske pelkästään Alabamaaja sen lakeja. Liittovaltion lainsäädännön mukaan maassa oleskelevan, muun kuin kansalaisen on esitettävä asianmukainen oleskelulupapaperi. Ja tunnetusti osavaltioiden lait eivät saa olla ristiriidassa liittovaltion lakien kanssa.

”Ja yllättäen persufanit taas HÄDÄSSÄ itkemässä ja valittamassa. Katsokaa uusin Pasila, siinä teidät pellet tylytetään maanrakoon”

Ei keskiverto perussuomalaisten äänestäjä jaksa keskittyä puolta tuntia yhteen asiaan.
Kuten Anna-Liisa Kauhanen kirjoitti tänään hienosti ruotsidemokraateista Heslingin Sanomissa, sama koskee meidän kotoisia perussuomalaisia. Rasistiseksi puoluetta ei tee nimi tai nationalismi vaan se, että heille on aina me ja muut ja se tekee eron ihmisten välille etnisen alkuperän tai uskonnon perusteella.