Alabaman aborttilaki, Trumpin presidenttiys ja arvokonservatiivien faustilainen kauppa

Pyörittelimme ongelmakenttää miten tahansa, Alabaman laki on selkeä yritys rajoittaa naisten autonomiaa.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Abortti on poliittinen ja moraalinen kysymys, jota ei voi ratkaista kompromissilla. Siksi se on amerikkalaisten niin sanottujen kulttuurisotien keskeisin rintama.

Alabaman uusi aborttilaki kieltää liki kaikki raskauden keskeytykset. Jopa alaikäinen raiskauksen uhri joutuu synnyttämään lapsensa. Jos lääkäri lainvastaisesti keskeyttää raskauden, hänet voidaan tuomita loppuelämäkseen vankilaan.

Paradoksaalisesti Alabaman laki on abortin vastustajien kannalta huomattavasti loogisempi kuin monet maltillisemmat aborttia rajoittavat lait. Jos joku uskoo että abortti on murha ja sikiö on elävä ihminen, sillä miten elämä alkoi, ei ole merkitystä.

Eräs Alabaman lain loogisista heikkouksista on sen suhtautuminen hedelmöityshoitoihin. Jos joku uskoo elämän alkavan hedelmöitymisestä – ja tämä on keskeinen osa abortin vastustajien ajattelua – hänen pitäisi tuomita monet hedelmöityshoidot murhina. Mutta kuten eräs alabamalainen republikaani sanoi: ”Laki ei koske munasolua laboratoriossa. Se ei ole kiinni naisessa.”