Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Afganistan: vaihtoehdot vähissä

Blogit Americana 7.10.2011 15:26
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Tänään on kulunut kymmenen vuotta Afganistanin sodan alkamisesta. Yhdysvallat on jumissa maassa pahasti, ilman toivoa selkeästä voitosta. Siitä huolimatta lännellä ei ole muuta mahdollisuutta kuin jatkaa tarpomista.

Liittoutuma on yrittänyt Afganistanissa monta eri strategiaa, mutta mikään ei ole tuottanut läpimurtoa. Liittoutuman sotilaita on tähän mennessä kaatunut 2754, joista amerikkalaisia 1720. Viimeisen kolmen vuoden aikana sotilaita on kaatunut huomattavasti enemmän kuin sodan alkuvuosina.

Afganistanin sodalla on tuskin enää varsinaista tavoitetta. Komentajien ja politiikkojen on pakko tietaa, että perinteinen ”voitto” lienee käytännössä mahdoton. Silti maa uhraa miljardeja dollareita sekä satoja ihmishenkiä, koska vaihtoehdot ovat vähissä.

On yhä selvempää, että Afganistanin sodassa ei ole kyse pelkästään Afganistanista kuin välillisesti. Pakistanin merkitys sodan jatkumisessa on yhä merkittävämpi tekijä.

Jos Afganistan joutuu Talibanin haltuun, tämä fanaattinen liike yrittäisi vuorenvarmasti seuraavaksi kaapata itäisen naapurinsa. Pakistanin valtio seisoo jo nyt savijaloilla, ja Talibanilla on lonkeronsa ja kannattajansa paitsi lounais-Pakistanin heimoalueilla, mutta ilmeisesti myös hallinnossa ja armeijassa.

Pakistanin ydinaseiden joutuminen Taliban-fanaatikkojen käsiin on estettävä. Sota on traaginen ja ponneton ja se näyttää pahasti tuskalliselta pattitilanteelta, mutta taistelun lopettaminen on nykytilanteessa mahdotonta. Vuosipäivänä on hyvä pitää hiljainen hetki kaatuneiden kunniaksi, mutta niin traagista kuin se onkin, aseiden ei saa vielä hiljentyä.

Soundtrack: Nusrat Fateh Ali Khan, Shahen-Shah.