Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Afganistan: “Mikä 9/11?”

Marko Maunula
Blogit Americana 10.9.2011 13:22

Huomenna suuri osa maailmaa hiljentyy muistamaan syyskuun 11. päivän terrori-iskuja. Yksi maa on suloisen tietämätön kymmenen vuoden takaisesta tragediasta: Afganistan.

Tuore mielipidetutkimus osoittaa, että sodan eturintamalla, eteläisissä provinsseissa, 92 prosenttia 15-30 vuotiaista afganistanilaismiehistä ei tiedä 9/11 terrori-iskuista. Muilla on vain äärimmäisen hataria mielikuvia tapahtumista. Tämä ei ole kovinkaan outoa maassa, jossa arviolta vain 25 prosenttia maaseudun asukkaista osaa lukea.

Valtaosa afganistanilaisista ilmeisesti uskoo, että Yhdysvallat sekä muut läntiset joukot ovat maassa tuhotakseen Islamin. Valistaakseen kansaa ja taistellakseen Talibanin propagandaa vastaan, amerikkalaiset ovat ryhtyneet opettamaan afganistanilaisia lukemaan Koraania.

Hyvää onnea sodalle ja jälleenrakennukselle! Hearts and minds.

Soundtrack: Majuri Innes Randolph (C.S.A.), Good Ol’ Rebel Soldier.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

En nyt ole kovin hyvin kärryillä maantiedossa, mutta hiukan yllättävältä vaikuttaa se, että Atlanta olisi Afganistanissa. Tosin valtiorajathan nykyaikana muuttuvat, ethkä Afganistan on nykyään USA:n 52. osavaltio, pääkaupunkina Atlanta?

Afganistan on valtio, joka sijaitsee Etelä-Aasiassa. Afganistanin pääkaupunki on Kabul, joka on myös Kabulin maakunnan pääkaupunki. Afganistan oli asukusluvulta vuonna 2010 29 miljoonaa. Afganistan on yksi köyhimmistä maista maapallolla. Suurin osa kansoista ovat luku- ja kirjoitustaidottomia. Maaseuduilla ei tiedä länsimaalaisista mitään ja ei edes tiedetä millainen on afganistanin kartta tai miksi USA hyökkäsi Afganistaniin. Uskotaan siihen mitä muut ja papit sanoavat ja omaksutaan mitä tietoja papit tarjoavat ihmisille. Minä olen pienenä Suomeen muuttanut ja minulla on hirvittäviä kokemuksia ja muistoja. Siihen aikaan naiset ja tytöt eivät saanet mennä kouluun ja heidän piti pysyä kotonaan ja olla kotiäideinä. Talebanin aikana naisia raiskattiin ja heille annettiin piiskausta. Ne, jotka olivat ilman huivia tai naamat oli näkyvillä ja olivat ilman miestä liikenteessä, saatettiin ampua tai piiskata. Naisia pidettiin tai pidetään nykyäänkin työkaluina ja eläimenä. Tyttöjä naitetaan heti sen syntyessään ja joitakin naitetaan jo yhdeksän vuotiaana, joka ei tiedä mistä mitään. Yleensä vanhemmat ovat köyhiä ja velkantuneitä, jotka korvaavat velkojaan antamalla tyttöjään lainaajalle.Tytöt eivät edes tiedä mikä on naimisinmeno ja ovat tosi iloisia kun saavat uudet vaatteet hääpäivinä.

Amerikkalaisten täytyy kokea asemansa Afganistanissa todella heikoksi, jos olettavat koraanista, ja sen opettamisesta löytyvän jonkinlaista tukea tai oikeutusta läsnäololleen siellä, tai torjuvan jollain tavalla Talibanin propagandaa.
Koraanin linja suhteessa toisuskoisiin, kristittyihin ja juutalaisiin on ankara, ja amerikkalaiset ja muut länsijoukot edustavat nimenomaan vääräuskoisuutta, jota vastaan koraanikin kehottaa taistelemaan.
Se vain on epäselvää, että millä kielellä koraanin opetus tapahtuu, kun islamissa oikea koraani on vain arabiaksi, joten meneekö ulkoa hokemiseksi? Taliban sentään käyttää kieliä, joita paikalliset ymmärtävät.

”Allah on komentanut meidät vaalimaan hänen uskontoaan ja käymään jihadia Hänen vihollisiaan vastaan. Ko­raanissa on hyvin paljon jakeita, jotka komentavat pyhään sotaan vääräuskoisia vastaan ja taistelemaan näitä vastaan, kunnes kaikki alistuvat yksin Allahille; niissä ilmaistaan selkeästi, että tämä on pakollista ja määrätty meille.” (Islam Q&A:34830)

Toivotaan, että sota loppuisi pian, ja talebanit kukistuisivat nopeasti. On mahdotonta toivoa niin, koska suurin osa talebaneista on afgaaneja, jotka pystyvät olemaan kuin kansalaiset halutessaan. On ihan turhaa toivoa, että Afganistanissa olisi joskus rauhaa. JOs USA menisi pois afganistanista, taleban vallattaisi heti koko afganistanin:(

Voisiko joku ystävällisesti kertoa, että miksi ja minkä takia USA hyökkäsi Afganistaniin? HaMi, Afganistanin kansat uskovat talibaneja, koska heidän mielestään talibanit ovat kunnon muslimeita.
Mielestäni muslimivaltioiden pitäisi nykyaikaistua. Koska muslimivaltiot ovat vasta 1390 luvulla, joten ei ole turhaa toivoa niitten uskovan länsimailaisiin ja niiden demokratisoivan. Toivottaisin tasa-arvoa ja demokratiaa muslimivaltioille.

Nyt keskustelu alkaa menemaan taas tuon islamofobian puolelle, hyvin harmittavaa kun ihmiset analysoivat täällä uskontoa josta ei käytännössä tiedä hevon v****a.
Yksi virke sieltä täältä ei merkitse yhtään mitään, muissakin pyhissä kirjoissa on vaikka mitä potaskaa esim raamattu ”mustat (tummaihoiset) ovat mustia heidän syntiensä vuoksi” (vanha testamentti).
Jos palataan siihen mitä Yhdysvallat oikein hakee koraanin opetuksella? Liberaaleja muslimipappeja on tuotu Yhdysvalloista, Euroopasta sekä Turkista opettamaan uskontoa eri tavoin kuin talebanit opettavat eli ei mitään oman idologian tai tavoitteiden edistämiseksi hatusta vedettyjä tulkintoja. Mielestäni koulutukseen satsaaminen on ratkaisu Afganistanin ongelmaan tosin se vie aikaa.

@HaMi Olen itse juutalainen ja olen hyvin tutustunut islamiin sekä kristinuskoon, koraanissa ylistetään sekä juutalaisuutta että kristinuskoa. Mohammedin jälkeen Jeesus sekä Mooses ovat tärkeimpiä profeettoja ja tämän vuoksi historin aikana muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta Kalifaateissa ollut täysi uskonvapaus.

David K.
Jeesus ja Mooses ovat profeettoja koraanissa, mutta voisit antaa viittauksia, missä suurassa ylistetään juutalaisuutta ja kristinuskoa?
Mitä tulee Kalifaattien uskonnonvapauteen, se on islamin suvaitsevaista historiaa, mutta se ei ole todellisuutta monessa nykyajan islamilaisessa maassa, eikä etenkään Afganistanissa.

USA käytti verukkeena sortuneita taloja voidakseen aloittaa sodan saadakseen aseteollisuudelle menekkiä. Tuli vain virhearvio kun partaukot olivatkin patriotteeja eilä kotimaataan puolustavaa miestä voida konearmeijalla tuhota. Siksi pitäälin haukkua terrotisteiksi. Sisällissotiin ei pitäisi Usankaan sekaantua inoissaan. Nyt on rahat kaikki ja Kiina velkojana sanoo tahdin ja USa muernee kuten muutkin imperialistit ja vielä nopeammin kuin entiset. Antaa ihmisten pitää uskontonsa. Mitä se meille kuuluu. Mitä enemmän pommeja tulee ihmistern kärsimykseksi, sitä lujemmin he turvautuvat omaan korkeimpaan auttajaansa eli talit ovat uskossaan vain vahvistuneet. Onnostunut terroriteko eli vastaiski luetaan Allahin ansioksi. Näin kulkee logiikka.

Yhdysvallat ovat länsimaisesta näkökulmasta ”hyvien puolella”, ja Suomen valtalehdistö eli suuret lehtitalot saavat uutisensa suoraan USA:sta, mikä on omiaan vahvistamaan yksipuolista kuvaamme Lähi-idästä vihollisalueena, jossa USA suorittaa välttämättömiä sankaritekojaan. Kuitenkin totuus on se , että nimen omaan USA harjoittaa terroria; me emme vain puhu asioista oikeilla nimillään. Että Ground zero -alueelle moskeija pystyyn vaan kaikin mokomin.

”Former minister says group was prepared to see bin Laden put on trial prior to 9/11, but US was not interested”

http://english.aljazeera.net/news/asia/2011/09/20119115334167663.html

Toisaalta kuten Noam Chomsky kirjoittaa: ”[9/11:n jälkeen] Washington hylkäsi Talebanin tarjoukset (kuinka vakavia ne olivat, sitä emme tiedä, sillä ne torjuttiin välittömästi) luovuttaa Osama, jos heille esitetään todisteet – joita Washingtonilla ei ollut, kuten pian saimme tietää.”

http://fifi.voima.fi/voima-artikkeli/2011/numero-5/osaman-kuolema

Osamasta muuten teki ensimmäisen etsintäkuulutuksen Interpolille Libyan hallitus maaliskuussa 1998:

http://www.saunalahti.fi/wtc2001/interpol.jpg

Mutta kuten The Guardian arvioi, siihen ei oikein reagoitu mm. Britannian MI6:n omien ”al-Qaida”-operaatioiden vuoksi. Esimerkiksi vuonna 1996 Britannian tiedustelupalvelu MI6 maksoi ”suuria rahasummia” Libyassa toimivalle ”al-Qaidan” solulle Gaddafin murhaamiseksi:

http://www.guardian.co.uk/politics/2002/nov/10/uk.davidshayler

”British intelligence paid large sums of money to an al-Qaeda cell in Libya in a doomed attempt to assassinate Colonel Gadaffi in 1996 and thwarted early attempts to bring Osama bin Laden to justice.”

Artikkelin mukaan on näyttöä siitäkin, että MI6 tuki myös Islamic Fighting Group -terroristiryhmää. Nythän samoja al-qaidalaisia on lännen tukemissa kapinallisissa –

http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=26255

– mutta mikäs sen kätevämpää kuin taho, joka voi aina tarpeen mukaan olla niin vihollinen kuin liittolainenkin.

Miksi koko maailmaa suri, kun USA:ssa tapahtui 11.9.? Lähi-idässä kuolee joka päivä 20 siviiliä, eikö maailman pitäisi surra niittenkin puolestaan? Afganistanissa kuolee päivittäin siviiliä ja kukaan ei välitä siitä mitään.

@Mk
Ne on vääräuskoisia jotka Lähi-idässä ja Afganistanissa kuolee joten se ei haittaa eikä kiinosta.

Täällä on arvioita Afganistanin ja Irakin sotien aiheuttamien uhrien määrästä:
http://www.unknownnews.net/casualties.html

The Lancetin mukaan lokakuuhun 2006 mennessä sota oli johtanut Irakissa jo yli 650 000 kuolemaan (2,5 prosenttia Irakin väestöstä):

”The second survey published on 11 October 2006, estimated 654,965 excess deaths related to the war, or 2.5% of the population, through the end of June 2006.

[…] The 2007 ORB survey of Iraq War casualties estimated more deaths than the Lancet due to the interval between surveys but is otherwise consistent with the Lancet findings.[5] Out of all the Iraqi casualty surveys so far, only the Lancet surveys and the Iraq Family Health Survey were peer-reviewed.”

http://en.wikipedia.org/wiki/Lancet_surveys_of_Iraq_War_casualties

Näistä uhrimääristä ei valtamediassa tosiaan juurikaan puhuta. Sen ohella, mitä David K. toteaa yllä, nämä valtavat kuolonuhrit ”oikeutetaan” valtamediassa ”terrorismin vastaisella sodalla”, mitä ei käytännössä kyseenalaisteta millään tavalla. Toimittajien luulisi edes laittavan ilmauksen lainausmerkkeihin, mutta hyvin harva tekee edes sen. ”Brave New World” tulee usein mieleen uutisia seuratessa.

Suomi: Mikä ihmeen 9/11?

Ai niin se tekosyy, jolla maksavia asiakkaita nöyryytetään edelleen riisuttamalla kengätkin jaloista lentoasemilla.

Ei järjen häivää.

David.k
Mikä on sinun mielestäsi oikeauskoinen? He ovat silti ihmisiä, vaikka he edustavat eri uskontoja..Kukaan ei tässä maailmassa tiedä mikä on ainoa oikea uskonto.

@Mk
Tuo kommenttini oli ironiaa. Siis yhdyn sinuun täysin :)

Mutta muistakaamme kuitenkin että vatikaani on tunnustanut Islamin viralliseksi uskonnoksi muistaakseni 1980-luvun loppupuolella. Eli ainakin siihen saakka muslimit ovat olleet ”vääräuskoisia” ainakin katolisten mielestä.

Charles Darwinin teoria todistaa, että jeesusta ei ole olemassa vaan kaikki ovat kehittyneet alkuaineista evoluution tuloksena.