Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Afganistan ja sodan moraali

Blogit Americana 14.4.2011 02:15
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

En ymmärrä sotien suurta kannatusta oikeiston parissa. Sodat yleensä johtavat aitojen konservatiivien vastustamaan kehitykseen: ne kasvattavat valtion budjetteja ja valtaoikeuksia, rajoittavat kansalaisvapauksia, johtavat seksuaalisen moraalin löystymiseen, sekä-ennen kaikkea-vahingoittavat sotilaiden moraalia.

Rolling Stone -lehden mittavat tutkimukset paljastivat amerikkalaisten Afganistan-joukkojen tekemiä siviilien murhia, ruumiinhäpäisyjä, sekä muita rikoksia. Lehden raportit ovat erittäin häiritseviä. Ne osoittavat, että Abu Ghraib ei ollut poikkeustapaus vaan sodan aiheuttama moraalisen vääristymän oireyhtymä.

Vaikutuksille alttiiden nuorten miesten kouluttaminen tappajiksi on vaikea ja vaarallinen projekti, joka satunnaisesti tekee taistelijoista moraalisesti ristiriitaisia, eksyneitä yksilöitä. Sodan monimutkainen moraalikoodisto ei ole helppoa noudattaa kenellekään, saati sitten epäsymmetristä sotaa siviilien keskellä taisteleville nuorukaisille.

Rolling Stonen juttu on tasokasta tutkivaa journalismia ja ehdottomasti lukemisen väärtti. Linkin takaa löytyvää kuvamateriaalia ei voi silti suositella herkille.

PS. Ennen kuin joku innostuu taas osoittelemaan sormella vain amerikkalaisia, muistutettakoon jo etukäteen etteivät tämän sortin vääryydet rajoitu yhteen kansakuntaan. Muistelkaa vaikkapa neuvostosotilaiden toimia vallatussa Saksassa, japanilaisten tekemää Nankingin raiskausta, tai Tuntemattoman sotilaan Lehdon tapaa käsitellä sotavankeja.

Soundtrack: Benjamin Britten, War Requiem.