Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Afganistan ja sodan moraali

Marko Maunula
Blogit Americana 14.4.2011 02:15

En ymmärrä sotien suurta kannatusta oikeiston parissa. Sodat yleensä johtavat aitojen konservatiivien vastustamaan kehitykseen: ne kasvattavat valtion budjetteja ja valtaoikeuksia, rajoittavat kansalaisvapauksia, johtavat seksuaalisen moraalin löystymiseen, sekä-ennen kaikkea-vahingoittavat sotilaiden moraalia.

Rolling Stone -lehden mittavat tutkimukset paljastivat amerikkalaisten Afganistan-joukkojen tekemiä siviilien murhia, ruumiinhäpäisyjä, sekä muita rikoksia. Lehden raportit ovat erittäin häiritseviä. Ne osoittavat, että Abu Ghraib ei ollut poikkeustapaus vaan sodan aiheuttama moraalisen vääristymän oireyhtymä.

Vaikutuksille alttiiden nuorten miesten kouluttaminen tappajiksi on vaikea ja vaarallinen projekti, joka satunnaisesti tekee taistelijoista moraalisesti ristiriitaisia, eksyneitä yksilöitä. Sodan monimutkainen moraalikoodisto ei ole helppoa noudattaa kenellekään, saati sitten epäsymmetristä sotaa siviilien keskellä taisteleville nuorukaisille.

Rolling Stonen juttu on tasokasta tutkivaa journalismia ja ehdottomasti lukemisen väärtti. Linkin takaa löytyvää kuvamateriaalia ei voi silti suositella herkille.

PS. Ennen kuin joku innostuu taas osoittelemaan sormella vain amerikkalaisia, muistutettakoon jo etukäteen etteivät tämän sortin vääryydet rajoitu yhteen kansakuntaan. Muistelkaa vaikkapa neuvostosotilaiden toimia vallatussa Saksassa, japanilaisten tekemää Nankingin raiskausta, tai Tuntemattoman sotilaan Lehdon tapaa käsitellä sotavankeja.

Soundtrack: Benjamin Britten, War Requiem.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Just joo, eihän täällä kukaan luultavasti ole talebanien puolella, mutta jenkkien pitäisi olla siellä, ainakin omien puheidensa mukaan niitä vapauttajia ja hyviä tyyppejä.

En ymmärrä miten joku voi edes puolustella siviilien teloittamista. On helppoa osoitella talebaneja ja sanoa että kyse on yksittäisistä sotilaista, mutta amerikkailasten sotahistoria esim. Irak, Vietnam, osoittaa ettei kyse ole enää mistään yksittäis tapauksesta.

Joku siellä mättää ja pahasti.

Killing is business … and business is good.

– Resurssisota, öljy.
– Poliittinen sota, sisäpolitiikkaa
– Materiaalisota, sotateollisuuden tarpeet.

Oikeisto hallitsee kaikkia kolmea osatekijää, omalla tavallaan.
Oikeisto saa sodan hyödyt käyttöönsä, omalla tavallaan.
Oikeiston edustajien ei tarvitse konkreettisesti olla millään tavalla osallisena aktiviteetteihin, sijaiskärsijät tulevat muista ryhmistä.
Oikeisto ei osallistu osallistu jälkien korjaamiseen, tosin … jos hinnasta sovitaan, tietysti.

Lyhyesti ja ytimekkäästi …. It’s only money.

USA:n pitää sotia / olla mukana sodassa, jotta niiden (ase)teollisuus pysyy pystyssä. Olisi pitäny ajat sitten uusia teollisuus, kun huomasivat, että enään ei pystytä kasvamaan ja sotimaan samalla. Ei ollut kannattavaa, kuin lyhyellä aikavälillä.

Muuttakaa pois hullusta Euroopasta Thaimaahan, Hymyn Maahan. Ennen kuin se on liian myöhäistä.

http://www.spiegel.de/international/germany/0,1518,755385,00.html

”Soldaten”-kirjan referaattia,
jos Saksan II MS:n aikaisia sotarikoksia haluaa vertailla nykypäivään.
Tosin vain pääasiassi Saksan länsirintaman sodista puhutaan.
Idässä käytiin sitten virallisestikin tuhoamissotaa.

Jutussa mm. todetaan n. 5%:n ihmisistä yleisesti olevan sadistisia (murhaajia),
jos heitä ei estetä.

Konservatismi USA:ssa on koko lailla eri asia kuin Euroopassa. Eurooppalainen konservatismi on arvostanut vahvaa valtiota, korkeaa moraalia, uskonnollisuutta, perhearvoja ja kansallisia perinteitä, tosin myös sotaistakin isänmaallisuutta ja vahvaa armeijaa. Tosin tällainen konservatismi on Suomesta lähes hävinnyt. Nykyisin tuntuu oikeistolaisuudella pikemminkin tarkoitettavan äärimmäistä laissez-faire-liberalismia, joka tavoittelee valvonnasta vapaita markkinoita ja valtion roolin minimoimista, ns. yövartijavaltiota. Nämä lienevät kylläkin USA:n republikaanien kannattamia arvoja, mutta kaipaan kovasti takaisin alkuperäistä eurooppalaista konservatismia, ainakin jos jätetään vähemmälle tuo isänmaallisuuden sotainen puoli.

Suosittelen katsomaan enemmän oikealle. Pat Buchanan ja ”The American Conservative”- lehtensä on johdonmukaisesti vastustanut kaikkia Yhdysvaltain sotia jo vuosien ajan. Esim. Andrew Bacevich ja Daniel Larison ovat kirjoittaneet erittäin ansiokkaasti aiheesta. Kannattaa lukea näitä aidompia konservatiivejä radikaalien nykyrepublikaanien sijasta.

Fantomen kirjoitti: ”Suosittelen katsomaan enemmän oikealle.”

Enemmän oikealle, vai enemmän konservatismin suuntaan? Poliittinen koordinaatisto on moniulotteinen. Vasemmalla ja oikealla on vaarallista – ja Suomessahan siinä keskellä on se moraalin musta-aukko.

Sodassa moraali on ylellisyyttä, johon kenelläkään ei ole varaa. Onkin myöhäistä puhua moraalista silloin, kun täysimittainen sota on jo käynnissä. Sen sijaan sodan oikeutuksesta voi ja pitääkikn puhua. Etenkin näiden demokratian puolesta tapahtuvien ristiretkien, Afgsnistanin, Irakin ja Libyan sodissa on vaikea erottaa mikä on propagandista tietoa ja mikä aidosti totta.

Taloustieteilijä Michael Chossudovsky on osoittanut Afganistanin sodan valmistelun alkaneen huomattavasti ennen 9/11-iskua. Sodan motiiveiksi hänen tutkimuksissaan paljastuvat: heroiini- ja öljytalous.

Silloin kun talebanit olivat vielä jenkkien ja CIAn leivissä Neuvostoliiton miehityksen aikana ja sen jälkeenkin, he saivat aseita ja sotilaskoulutuksensa amerikkalaisita. Afganistanilaiset – silloiset vapaustaistelijat – maksoivat tämän lystin ainoalla valuutalla, mitä maassa oli, eli oopiumilla. Vuonna 2000 taleban kielsi ooppiumiviljelyn, ja CIAn masinoimaa miljardiluokan heroiinitaloutta uhkasi katastrofi. Chossudovskyn mukaan USAn pankkijärjestelmä ja monikansalliset yhtiöt ovat niin syvällä huumekaupassa, että koko jenkkitalous on tullut huumerahariippuvaiseksi. Myös öljy- ja aseteollisuuden intressit puolsivat sotaa. USAn hallitukselle näyttävä WTC-isku tuli kuin taivaanlahjana, koska siitä sorvattiin syy Afganistanin miehitykselle. Vajaassa vuodessa oopiumintuotanto moninkertaistui ja on kasvanut siitä ennennäkemättömiin mittoihin: tällä hetkellä 99 % maailman laittomasta oopiumista kasvaa Afganistanissa.

En sano Chossudovsky olisi oikeassa. Mutta en ymmärrä, miksi hänen erinomaisesti dokumentoidut tutkimuksensa jätetään valtamediassa kokonaan huomiotta? Vaikka tiedetään, että CIA on jättänyt sormenjälkiään aina sinne, missä tuotetaan joko heroiinia tai kokaiinia ja lukuisat ex-agenttien ja DEAn virkamiesten todistajalausunnot osoittavat, että CIAlla on keskeinen rooli maailman huumetaloudessa, niin kansainvälinen huumekauppa, (jonka osuus maailmankaupasta on 10 %) jätetään mediassa toistuvasti kokonaan huomiotta.

Atalanta-operaation Quantanamo ?

Kuinka kauan suomalainen Pohjanmaa on oikeutettu pitämään pidätettyinä ulkomaalaisia, joista on virallisesti todettu, että he eivät ole tehneet mitään rikosta Suomea tai suomalaisia vastaan eikä kukaan muukaan ole osoittanut tai edes väittänyt heidän syyllistyneen mihinkään muuhunkaan rangaistavana pidettävään tekoon ?

Olisi siis syytä kysyä, että missä on YK:n moraali sen salliessa tällaista tapahtuvan ?

”Sodan aiheuttama moraalisen vääristymän oireyhtymä”

Aluksi on huomautettava, että suomalaiset eivät ole Afganistanissa tai Atalantassa virallisen Suomen mukaan ”sodassa” vaan rauhaa turvaamassa tai rohkeimman arvion mukaan ”sodanomaisissa olosuhteissa”.

Maunula esittää jutussaan hyvin mielenkiintoisia näkemyksiä ja tulkintoja aseelliseen rauhanturvaamistoimintaan liittyen:
”Vaikutuksille alttiiden nuorten miesten kouluttaminen tappajiksi on vaikea ja vaarallinen projekti, joka satunnaisesti tekee taistelijoista moraalisesti ristiriitaisia, eksyneitä yksilöitä. Sodan monimutkainen moraalikoodisto ei ole helppoa noudattaa kenellekään, saati sitten epäsymmetristä sotaa siviilien keskellä taisteleville nuorukaisille.”

Todettakoon Maunulan innoittamana esimerkiksi suomalaisista seuraavaa:

Afganistanissa suomalaiset ovat aseilla sohuessaan osuneet useammin omiin kuin ”vihollisiin”.
Atalantassa on toistaiseksi suomalaisten oma-aloitteinen toiminta johtanut vain mielivaltaiseen pidätykseen ja omaisuuden tuhoamiseen. Ja kaikki tämä näytetään jopa internetissä, paikalla olevien omien kuvaajien ikuistamana. Videoista voidaan nauttia kansainvälisestikin ja eniten ne näyttävät levinneen venäläisille seksisivustoille muun kiinnostavan aineiston ohella katseltavaksi.