Aborttioikeuden kumoaminen olisi republikaanien äänestäjille toiveiden täyttymys – mutta puolueelle voitto tuo ongelmia

Republikaanit ovat vuosikymmeniä kalastaneet uskonnollisten konservatiivien ääniä abortin vastustamisella. Jos korkein oikeus kumoaa aborttioikeuden, puolueen on pakko keksiä uusi strategia.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Tietovuodon mukaan Yhdysvaltain korkein oikeus on kumoamassa Roe v. Wade –päätöksen, joka antoi oikeuden aborttiin koko liittovaltiossa.

Yksityiskohdat ovat vielä pimennossa, mutta jos vuoto pitää paikkansa, aborttien laillisuudesta päättäisivät jatkossa osavaltiot. Käytännössä tämä tarkoittanee, että monet konservatiiviset osavaltiot kieltävät abortit.

Viime vuosikymmenet aborttikysymys on jakanut amerikkalaisia jyrkemmin kuin mikään muu eettinen dilemma. Abortin vastustaminen on saanut monet konservatiiviset katoliset ja evankeliset tekemään monimutkaisia moraalisia kompromisseja, kuten tukemaan presidentti Donald Trumpia.

Trump lupasi kampanjassaan nimittää korkeimpaan oikeuteen konservatiivisia tuomareita, jotka mahdollisesti kumoaisivat Roe v. Waden. Sillä hän tienasi monen evankelisen äänestäjän tuen. Nyt he ovat ilmeisesti saamassa palkintonsa.