Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Äänestämisen vaikeudesta

Marko Maunula
Blogit Americana 26.5.2012 16:51

Minusta tuli Yhdysvaltain kansalainen noin vuosi sitten. Suurin yksittäinen syy kansalaisuuden hakemiseen oli haluni äänestää asuinmaani vaaleissa. Pian osoittautui, että kansalaisuuden hakeminen oli ehkä helpompaa kuin rekisteröityminen äänestäjäksi.

Muutama kuukausi Yhdysvaltain kansalaisuuden saamisen jälkeen vierailin Fultonin (Atlanta) piirikunnan vaalilautakunnan webbisivuilla, printtasin ja täytin rekisteröityminen äänestäjäksi -lomakkeen, ja pudotin sen postilaatikkoon. Helppo homma. Sisso!

Parin viikon kuluttua sain vaaliviranomaisilta postia. Koska rekisteröidyin amerikkalaiseksi äänestäjäksi ensimmäistä kertaa, minun pitää suorittaa rekisteröityminen paikan päällä, henkilökohtaisesti.

Hankalaa, mutta ymmarrettävää. Silti, tämän pitäisi onnistua uudistaessani ajokorttini. Georgian osavaltiossa äänestäjäksi rekisteröityminen onnistuu myös ajokorttitoimistossa. Kävin keväällä hakemassa uuden ajokortin, päivitin kansallisuuteni rekisterissä ja näytin amerikkalaisen passini virkailijalle. Hän otti tiedot ylös, todisti papereissa amerikkalaisuuteni, ja pisti leiman lomakkeeseen. Tämän piti olla nyt selvää.

Pari viikkoa myöhemmin sain jälleen postia. Ajokorttiviranomaisen todistus kansalaisuudestani ei ilmeisesti riittänyt. Äänestysviranomaiset pyysivät minua vierailemaan heidän toimipisteessään ja pyysivät minua, taas, tuomaan todistuksen kansalaisuudestani.

Vierailin pari päivää myöhemmin Fultonin piirikunnan pohjoisessa palvelukeskuksessa. Näytin passini viranomaiselle ja täytin kaavakkeet nyt kolmatta kertaa. Äänestyskorttini tulee postissa kahden viikon sisällä, virkailija lupasi.

Kuukautta myöhemmin piipahdan jälleen toimistossa. Korttia ei ole tullut, mikä mahtaa mättää? Virkailija tarkasti tilanteen tietokoneelta: ”Teidän pitää todistaa kansalaisuutenne.” Sanoin tehneen sen nyt kahdesti, joista toisen kerran juuri teille, noin kuukausi sitten. Näytin virkailijalle passini jälleen kerran, mutta nyt sekään ei riittänyt. ”Meidän pitää nähdä teidän ajokorttine, passinne, sekä kansalaisuustodistuksenne.”

Kansalaisuustodistus on kotona, jossain arkistojeni uumenissa. Kysyin kohteliaasti, että miksei pelkkä passi riitä? Sen pitaisi olla vuorenvarma todistus amerikkalaisuudestani. Virkailija viittasi sääntöihin ja kehotti minua menemään piirikunnan päävirastoon, Atlantan ydinkeskustaan, selvittämään asiaa.

Seuraavana päivänä, eilen, ajoin keskustaan, marssin piirikunnan päävirastoon, ja selvitin asiaa virkailijan kanssa. Ystävällinen rouva tarkasti passini, klikkasi tietokonettaan, ja lupasi kaiken olevan nyt aivan varmasti kunnossa. Kortti tulee postissa kahden viikon päästä. Olen nyt optimistinen, mutta en vieläkään pidätä hengitystäni.

Rekisteröitymisen vaikeudelle on kaksi selitystä. Ensimmäinen selitys on, että piirikunnan vaaliviraston byrokratia on täysin sekaisin, ristiriitaisine ohjeistuksineen ja huonoine säännöstöineen.

Toinen selitys on hieman paranoidimpi, mutta kysyvä mieli ei voi olla ihmettelemättä, josko rekisteröitymisestä on tehty tietoisesti mahdollisimman hankalaa siirtolaisille?

Tutkimukset osoittavat, että siirtolaiset suosivat ylivoimaisesti Demokraattista puoluetta. Suhdeluku on kansallisesti noin 65-35, ja kaula on kasvussa. Suurista siirtolaisryhmistä venäläiset, kuubalaiset, ja vietnamilaiset suosivat republikaaneja, mutta muut ovat valtaosin demokraattien takana.

Konservatiivien vankasti hallitseman Georgian republikaanit ovat tietoisia trendeistä, uskon. Atlanta on kosmopoliittinen kaupunki, magneetti siirtolaisille ympäri maailmaa. Jos nykyinen demograafinen kehitys jatkuu, osavaltio saattaa kellahtaa demokraattien kelkkaan.

Äänestäjien häirintä, vastapuolen passivointi ja neutralisointi, sekä puhtaat vaalipetokset ovat osa amerikkalaista poliittista historiaa, ja siihen ovat syyllistyneet molemmat pääpuolueet. Etelä-Georgiassa kutsuttiin aikaisemmin vaalipäivää ”ylösnousemuksen päiväksi,” sillä kaikki paikalliset vainajatkin nousivat haudoistaan äänestämään valtaklikin ehdokkaita. Osoittaakseen solidaarisuutensa ja tukensa ehdokkaille, vainajat jopa kirjoittivat äänensä täsmälleen samalla käsialalla.

Amerikkalainen politiikka on kontaktilaji. Taisin juuri saada ensimmäisen, henkilökohtaisen tutustumiseni aiheeseen. Tulikaste on takana – toivottavasti.

Soundtrack: Patti Smith, People Have the Power.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Maunula: ”Tutkimukset osoittavat, että siirtolaiset suosivat ylivoimaisesti Demokraattista puoluetta. Suhdeluku on kansallisesti noin 65-35, ja kaula on kasvussa. Suurista siirtolaisryhmistä venäläiset, kuubalaiset, ja vietnamilaiset suosivat republikaaneja, mutta muut ovat valtaosin demokraattien takana.”

Mutta eikös ole havaittu myös, että pitempään asuneista osa siirtyy tuonne republikaanien leiriin? Keräävätkö demokraatit siirtolaisten ääniä etuuksilla? Siirtyvätkö myös hyvin sopeutuneet ekan ja toisen sukupolven siirtolaiset osittain republikaanien leiriin?

Aanestaminen on yksi tarkeimmista kansalaisoikeuksista ja aanestajien verifiointi on sen vuoksi tarkeaa. Esimerkkina Floridassa on talla hetkella noin 200,000-250,000 rekisteroitynytta aanestajaa jotka eivat ole kansalaisia! Viimeisissa presidentinvaaleissa sai paikoittain rekisteroitya aanestaessa mika johti luonollisesti vaarinkaytoksiin. Taman jalkeen osavaltiot ryhtyivat tiukentamaan rekisteroitymisvaatimuksia jotta uskottavuus lisaantyisi ja vaarinkaytokset minimoitaisiin. Useimmiten tarvitaan kolme dokumenttia: passi, ajokortti ja sosiaaliturva kortti tai syntymatodistus ja jossain tapauksissa kolmen kuukauden sahko- tai/ja vesilasku jotta pystyy osoittamaan pysyvan asuinpaikan. Tama kaikki jiotta saataisiin huijarit pois aanestajien listoilta.

Näin suomalaisella maalaisjärjellä ajatellen, eikö riittäisi kun äänestämään mennessään osoittaisi kansalaisuutensa esim. passilla.

Ei valitettavasti riita; Maunulan asumassa Atlantassa on tuhansia John Smith ja James Jones jne. nimisia henkiloita joiden kohdalle tarvitaan 2, 3 tai jopa 4 virallista henkilotodistusta osoittamaan oikea henkilo. Esimerkki henkilollisyyden monimutkaisuudesta; Jose Lopezin koko nimi on Jose Luis Lopez Ramires ja hanen naapurinsa on Jose Luis Lopez Martines ja hanen naapurinsa on Jose Luis Lopez de Soto jne. Naita yhdistelmia on + 1000,000 koko maassa. Jotta saadaan varmuus henkilollisyydesta on rekisteroitava etukateen. Tama varmistaa oikeat henkilollisyydet ja sen, ettei vaalitilaisuus muutu kaaottiseksi nimien sekavuuden takia.

harryi-850 kirjoitti:

”Esimerkkina Floridassa on talla hetkella noin 200,000-250,000 rekisteroitynytta aanestajaa jotka eivat ole kansalaisia!”

Taidat hivenen liioitella? Tuon

http://mobile.reuters.com/article/idUSBRE84A1AF20120511?irpc=932

jutun mukaan Floridan vaaliviranomaiset (republikaaneja) tutkivat 180.000 äänestäjäksi rekisteröitynyttä, joiden kohdalla on _mahdollista_, että he eivät ole kansalaisia.

Tulee ihan mieleen vuoden 2000 vaalit, joiden alla Floridan silloinen ylin vaaliviranomainen, Katherine Harris (R), teetätti samantapaisen tutkimuksen. Senkin tavoitteena oli poistaa vaaliluetteloista mahdollisimman monta äänioikeutettua etniseen vähemmistöön kuuluvaa potentiaalista demokraattien äänestäjää.

Mika, viittaat Reutersin artikkeliin joka on uutistoimisto eika Florida Division of Elections. Mahdolliset 180,000 ei kansalaista jotka ovat rekisteroityneita aanestajia tullaan vertailemaan ajokortti tietojarjastelman kanssa. Tama vertailu ei valttamatta sisalla noin arvioitua 53,000 kuollutta, mutta rekisteroitynytta aanestajaa, ajokortin menettaneita rekisteroityneita aanestajia jotka voivat olla kansalaisia tai ei ja ei myoskaan rekisteroityneita aanestajia jotka ovat vaihtaneet ajokortin toisen valtion ajokorttiin, mutta pitavat Floridaa viela asuinvaltionaan. Alhaisin arvio on 180,000 ja ylin arvio +250,000. Lisaksi arvion vaikeutena on myos ajokortilliset ei kansalaiset jotka ovat saaneet ajokortin ITIN numeron perusteella eika SSN:n perusteella. Riippumatta onko luku 180,00 tai +250,000 se on liian korkea. Vuoden 2000 vaalien vahvistettu tulos oli vain noin 900 aanta Bushin ja Goren valilla ja kysymys luonnollisesti heraa kuinka monta ei kansalaista aanesti Floridassa vuonna 2000?

Ei kai nyt USAssa henkilön tunnistaminen mihinkään nimeen perustu, kun ei edes mitättömässä arktisessa pikkumaassa nimeltä Suomi? Kyllähän sielläkin on käytössä tuo maagisen yksiselitteisesti ihmisen identifioiva Social Security number, SSN. Löytynee ainakin passista ja ID-kortista.