Äänestä demokraatteja, tarvitsemme romahduksen – Trumpia vastustavat republikaanit kävivät taisteluun puolueen tulevaisuudesta

Republikaanien liukuminen oikealle on tehnyt miljoonista maltillisista konservatiiveista poliittisesti kodittomia.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Presidentti Donald Trumpin ote kongressin republikaaneista on vankka, mutta puolueen sisältä löytyy myös ideologinen oppositio.

Monet korkean profiilin republikaaniset strategistit ja intellektuaalit ovat jo vuosia kampanjoineet istuvan presidentin kaatamiseksi. Lähestyvät vaalit ovat puhaltaneet lisää virtaa Trumpia vastustaviin republikaaneihin.

The Lincoln Project on anti-Trump-republikaanien kampanjoista näkyvin. Sen mainokset ovat armottomia ja taitavasti kasattuja propaganda-iskuja. Suurelta osin republikaanien strategeista ja kampanja-ammattilaisista koostuva ryhmä osaa lyödä lujaa, mikä on tehnyt heistä (ainakin tilapäisesti) demokraattien lempi-republikaaneja.

Trumpismin nopea nousu kertoo paitsi poliittisten koalitioiden metamorfoosista ja Hillary Clintonin kampanjan surkeudesta, myös republikaanisen puolueen sisäisestä kirjosta.

Trump on nostanut vuosikymmeniä paitsiossa olleen republikaanipuolueen isolationistisen, nationalistisen, ja autoritäärisen siiven takaisin valtaan. Hallinto on onnistuneesti sitonut kongressin republikaanit linjansa taakse sekoittamalla pelottelua ja veroleikkausten kaltaisia myönnytyksiä, jotka miellyttävät puolueen valtavirtaa.