Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

2016: Paremman Suomen ja maailman puolesta

Marko Maunula
Blogit Americana 28.12.2015 19:30
Maailma on kokonaisuudessaan menossa parempaan suuntaan. Valitettavan monen yltäkylläisyydessään vellovan länsimaalaisen uskomuksista huolimatta ihmiskunta voi monessa suhteen paremmin kuin koskaan aikaisemmin. Yhä useammilla ihmisillä on mahdollisuus tavoitella onnellisuutta ja ihmisarvoista elämää...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

”Maailma on kokonaisuudessaan menossa parempaan suuntaan.” Veikkaisin, Americanan sanoma olevan pötyä >99 %:n varmuudella. Oikeasti ei enää voi olla muuta tavoitetta kuin, että jospa pystyisimme hiljentämään huonompaan suuntaan menon vauhtia. Pitäisin sitä jo erinomaisena saavutuksena.

Toisaalta kirjoittaja on siinä oikeassa, että synkän totuuden kertominen ei välttämättä kannusta muuhun kuin antaa mennä ja hällä väliä -mentaliteettiin.

”Myös Suomi on tänään, haasteistaan huolimatta, rikkaampi ja paremmassa vireessä kuin vielä sukupolvi sitten. ”

Toisaalta Suomi on tänään paljon köyhempi ja huonommassa vireessä kuin vielä 10 vuotta sitten.

Kiitos Marko loistavasta analyysistä, joka iskee naulankantaan.
Sinun kaltaisiasi mielipidevaikuttajia täällä tarvitaan, kun omat ”asiantuntijamme” ja poliitikot riitelevät ja syyttelevät vain toinen toisiaan siitä vallan puutteen katkeruudesta tai vallassa olemisen hegemoniasta(syyt ovat usein niin sysissä kuin sepissäkin), mikä jakaa ja kiihottaa kansaa yhä vihaisempaan negatiivisuuteen ja tyytymättömyyteen myös toinen toisiansa kohtaan.

Kyllä tässä alkaa paistaa hyvin läpi meidän suomalaisten sanoisinko lapsellinen ja epäkypsä mielenlaatu kestää ja kantaa yhdessä vastuuta vaikeampina aikoina maan sopeutumisesta laman vaatimien toimenpiteiden kautta kohti kestävämpää tulevaisuutta.

Mutta niinhän se on, että kiittämättömyys on maailman( ja itsekkyyden) palkka, ja syy epämiellyttävälle olotilalle on niin helppoa ja suorastaan pakonomaista löytää aina joistain muista kohteista kuin omasta itsestään.

Onhan meillä suomalaisilla kuitenkin vielä jäljellä oma kunniamme ja sisumme läntisen maailman hyvin menestyvänä EU-maana. Elintasolla olisi varaa hieman pudotakin, se voisi tehdä jopa hyvääkin osin tarpeettoman kulutuskeskeiselle elämänmuodolle. ”Köyhyys ja nöyryys.”

Kaikkea hyvää myös sinne Yhdysvaltain Etelään! Tyttö oli siellä päin Texasissa aikoinaan vaihtarina.

Vastaansanomattomat faktat osoittavat, että ihmisten elintaso Suomessa ja maailmalla, ympäristön tila, rikollisuus, sotien määrä, mikä tahansa inhimillisen elämän osa-alue, jota voidaan mitata, on nyt huomattavasti paremmalla tolalla kuin 50 vuotta sitten.

Pessimismi on osoittautunut kaikilla elämänosa-alueilla huuhaaksi, kun tarkastellaan faktoja.

Pettymys varmasti.

Mikään ei voi estää kaiken etenemistä parempaan suuntaan. Se on vääjäämätön ja hirvittävä fakta.

Maailma ei ole kriisissä. Emmekä pysty sitä kriisiyttämään.
Yksinkertaisesti mitään ei ole tehtävissä.

Sit back and enjoy.

Eurooppalainen: Kyse oli siitä mihin suuntaan ollaan menossa eikä missä nyt ollaan.

Vain poliitikot voivat enää kuvitella, etteikö maailma olisi jo kriisissä. Heidän on kuitenkin pakko luvata hyvää saadakseen ääniä. Heitä tukee vain hyvin pieni joukko kaupallisten tahojen tukemia, ilmeisesti usein lahjottuja, ”skeptikkotutkijoita”. Ilmastonmuutos, maapallon resurssien ehtyminen ja väestön lisääntyminen ovat kuitenkin kiistämättömiä tosiasioita, joiden edessä tekniikka on voimaton.

@kalevi Haluatko perustella näkemystäsi faktoilla. Numeroita ja kestäviä perusteluita peliin, kiitos!