19. huhtikuuta, 1995

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Tänään on Oklahoma Cityn pommi-iskun 15. vuosipäivä. Tim McVeighin järjetön valtiota vastaan suunnattu terroriteko tappoi 168 ihmistä ja tekijänsä välillisesti: McVeigh teloitettiin kesäkuussa 2001.

Teekutsujen paikoitellen fanaattinen ilmapiiri sekä amerikkalaisen poliittisen kulttuurin yleinen rapistuminen tekevät vuosipäivästä poikkeuksellisen painokkaan. Teekutsujen vaahtosuut ilmaisevat perustuslaillista puhe- ja kokoontumisoikeuttaan, eivätkä he tietenkään ole terroristeja. Silti, monien teekutsulaisten irrationaalinen viha valtiota kohtaan heijastaa liki McVeigh-mäisiä mielipiteitä.

Raivon kulttuurin ruokkiminen on vaarallista. Jossain vaiheessa politiikkojen ja median on pakko ryhtyä kutsumaan teekutsujen pahimpia ilmentymiä niiden oikealla nimellä: kyse on paikoitellen antidemokraattisesta ja antihumanistisesta liikkeestä, joka usein imee energiansa sokeasta raivosta ja rasismista.

Joidenkin liberaalien Bush-viha 2000-luvun puolivälissä sai paikoitellen myös fanaattisia piirteitä, tyyliin ”Bush järjesti WTC-iskut voidakseen julistaa sodan Irakia vastaan.” Nyt on oikeiston vuoro olla tilapäisen mielenhäiriön vallassa.

Tänä traagisena vuosipäivänä amerikkalaisten poliitikkojen, median, ja tavallisten kansalaisten toivoisi istuvan alas ja miettivän rauhallisesti raivon hintalappua. Sloganeiden varaan perustuva politiikka, kahtiajako, vastustajan demonisointi, ja huutaminen ainoana kommunikointimuotona eivät johda hyvään lopputulokseen.

Kansakunnan yhtenäisyyden korostaminen, poliittisten vastustajien kohtelu ihmisinä, sekä muiden mielipiteiden kunnioittaminen olisivat hyvä tapa muistaa Oklahoma Cityn uhreja.

Soundtrack: U2, One.