Tosi fine superbabettaja meets verottaja

”Siis mitä te niinku oikeesti haluutte tietää?”

Profiilikuva
Blogit Ajolähtö
Kirjoittaja on helsinkiläinen valtiotieteiden tohtori ja sosiologian dosentti, joka työskentelee Teollisuusliitto ry:n (ent. Metalliliitto) tutkimuspäällikkönä. Anttila toimii Ajolähtö-hankkeen vastuullisena johtajana.

”Verottajalta päivää. Otan tässä yhteyttä koskien veroselvitystänne viimeiselle verovuodelle. Tiedustelisimme, oletteko sittenkään ilmoittaneet kaikkia tulojanne viime verotusvuoden osalta? Ilmoitatte toimivanne muun muassa bloggaajana. Olettehan tietoinen, että tällaisesta työstäkin saatavat tulot ovat veronalaisia? Kyllä, kyllä, jos tulot nousevat yli 10 000 euroon tilikaudella, on siitä maksettava arvonlisäveroa.” 

”Mikä viimeinen verovuosi, ai nyt vai. Mitä arvonlisäveroa ja mikä tilikausi? Ei mulla ole mitään yritystä. Mähän vaan kirjoitan mun juttujani sinne SuperBabe-blogialustalle, kun mua ystävällisesti siihen pyydettiin.” 

”Saatteko bloggaamisesta rahallisen korvauksen, sitä nyt tiedustelemme. Että jos saatte, niin pitäisi tuloista ilmoittaa tänne verottajalle. Joten mitenkä se teidän kohdallanne on?”

”Siis mitä te niinku oikeesti haluutte tietää?”

”Kun nämä viime verovuoden veronalaiset ansionne ovat jääneet noin alhaisiksi, siksi kysymme. Olette toiminut muun ansiotoiminnan ohella bloggaajana. Onko niin, että olette enemmänkin harrastajabloggaaja? Ja ettei teille makseta bloggaamisesta?”

”Mä mitään rahaa saa. Mut kyl mä olen ihan ammattilainen. Ei sinne SuperBabeen huonoja edes oteta. Et niiden mukaan oon tosi fine superbabettaja. Mulle siitä mitään tarvitse maksaa.”

”No kysytään asiaa näin. Saatteko työstänne jotakin muuta vastiketta, siis korvausta?”

”Sieltä SuperBabesta antavat lippuja konsertteihin, ja sit saan jotain laatumeikkejä ja vaatteita, mut en mä tätä niiden takia tee. Tälleen tulee lisää näkyvyyttä mun jutuille, mun brändille, et sillee tärkeetä.”

”Taitaa olla teidän kohdallanne sitten kyse enempi jakamistaloudesta. Hieman selitän, että jakamistaloutta on kaikki sellainen toiminta, jossa yksityishenkilöt jakavat hyödykkeitä ja palveluita joko ilmaiseksi tai pientä maksua vastaan. Esimerkiksi oman asunnon satunnainen vuokraus maksusta on jakamistaloutta. Kerrotte työskennelleenne bloggaajana jo kolme vuotta.”

”En mä ajattele et se on varsinaisesti työtä, se on enempi palvelus. Niiden palvelus mulle SuperBabe-blogialustan muodossa, et mä saan näkyvyyttä. Ja mun palvelus niille sit siitä mun blogin julkisuuden tilasta, et ne saa lisää mainoksia. Tää on mulle enempi panostus tulevaisuuteen. Mul on yli 4000 seuraajaa ja lisää tulee koko ajan.”

”Aivan, tällä kaupallisella alustalla julkaistaan bloginne yhteydessä runsaasti nuorille naisille suunnattua mainosmateriaalia. Onko myös niin, ettette saa näistä mainoksista rahallista tai muuta korvausta. Tarkoitan esimerkiksi mainoslahjoja, jotka on sovittu korvaukseksi blogiin kirjoittamisesta. Jos näin on, kyllä silloin tällaisen lahjan käypä arvo on veronalaista ansiotuloa.”

”Se on oikeestaan sillai, et jos mun blogitekstin vieressä julkaistaan jonkun mun arvostaman brändin mainos, niin se on vain mulle kunniaksi. Mä kirjoitan muodista ja annan meikkaamiseen ja asusteisiin vinkkei, ni sillä on tietty kans vaikutusta. Et jos jotku mun ihailemat brändit haluu ostaa tuotteilleen mainostilaa just mun blogista, ni ei vois olla parempaa. Ne nostaa silleen mun arvoo, ja mä saan enemmän näkyvyyttä”.

”Korostan nyt vielä, että vain vastikkeeton työ on verovapaata. Joten onko niin, ettette pysty arvioimaan noiden palkkioksi saamienne hyödykkeiden arvoa. Jos toiminta on jatkuvaa ja työstä saa vastineeksi hyödykkeitä, siksi tiedustelemme.”

”Mä en kyl tajuu, et miten mun superbabettamisesta saamat korut, huivit, liput ja meikit vois olla palkkaa!”

”No, ne ovat rahanarvoisia etuuksia ja hyödykkeitä. Toki on niin, että vastaanotettua tavaralahjaa, joka on arvoltaan vähäinen, ei pidetä veronalaisena vastikkeena. Se on silloin enemmänkin hyviin tapoihin kuuluvana kiitollisuuden osoituksena.” 

”Kai ne sitten on lahjoja, ihan kivoja lahjoja.”

”Mutta olette saaneet näitä hyödykkeitä ilmeisen säännöllisesti ja pidemmän aikaa palkkioksi bloggaamisesta. Kyllä, kyllä arvioikaa niiden kokonaissumma. Sen saa laskemalla yhteen tuotteiden oikean myyntiarvon. Kyllä. Nimenomaan verovuodelta 2016. Vaikka jäisi vähäiseksi, niin ilmoittakaa sekin.”