Blogit

Ajolähtö-hanke on Koneen Säätiön Jakautuuko Suomi? -rahoituksen (2015–2017) saanut tutkimushanke, joka yhdistää journalismin, valokuvan ja tutkimuksen keinoja.

Tuokio työmarkkinoiden todellisuudessa

Blogit Ajolähtö 6.7.2017 11:41
Sami Perttilä
Sami Perttilä - avatar
Kirjoittaja on helsinkiläinen freelance-valokuvaaja ja taiteen maisteri, joka työskentelee Nuorisotutkimusverkostossa Ajolähtö-hankkeessa.

kuva: Sami Perttilä

Sofia, Kotka

“Olen ollut pienestä pitäen kiinnostunut autoista. Taksiautot ovat jotenkin kiehtoneet: kuskit ovat pukeutuneet tyylikkäisiin työvaatteisiin, mustiinsuoriin housuihin, ja heillä on hienoja autoja, mersuja ja bemareita. Halusin lähteä kokeilemaan, millaista on olla taksikuskina. Samalla se oli vaihtelua päätyöhöni, valokuvaamiseen.

Aloin ajaa taksia kaksi vuotta sitten, mutta kun palaan äitiysloman jälkeen töihin, siihen ei ehkä enää riitä aikaa.

Kun aloitin taksikuskina ja minun piti opetella Kotkan kadut ulkoa, tutustuin uudestaan omaan kotiseutuuni. Siitä on edelleen hyötyä jokapäiväisessä elämässä. Kesällä oli tosi ihanaa ajaa alkuillasta aamuun 12 tuntia. Näki, miten vuorokausi muuttuu, aurinko laskee ja hetken on pimeää, ja jälleen aurinko nousee.

Se oli rentouttavaa mutta myös inspiroivaa, ja samalla sai bongailla uusia kuvauspaikkoja. Ihmisten kanssa oli kiva jutustella ja auttaa ostoskassien kanssa. Näin, miten monipuolinen ja tärkeä taksikuskin työ on.”

Kuva ja teksti on osa Ajolähtö-hankkeen valokuvanäyttelyä.

Ajolähtö -blogin kirjoittajat

Terhi Hautamäki - avatar
Kirjoittaja on helsinkiläinen vapaa toimittaja ja yhteiskuntatieteiden maisteri, joka työskentelee Nuorisotutkimusverkostossa Ajolähtö-hankkeessa.
Anu-Hanna Anttila - avatar
Kirjoittaja on helsinkiläinen valtiotieteiden tohtori ja sosiologian dosentti, joka työskentelee Teollisuusliitto ry:n (ent. Metalliliitto) tutkimuspäällikkönä. Anttila toimii Ajolähtö-hankkeen vastuullisena johtajana.
Sanna Aaltonen - avatar
Kirjoittaja on helsinkiläinen valtiotieteiden tohtori ja sosiologian dosentti, joka työskentelee Nuorisotutkimusverkostossa Ajolähtö-hankkeen vanhempana tutkijana ajalla 1.9.2015-30.6.2016.
Päivi Berg - avatar
Kirjoittaja on espoolainen valtiotieteiden tohtori ja sosiaalipsykologian dosentti. Hän työskentelee Nuorisotutkimusverkostossa Ajolähtö-hankkeessa vanhempana tutkijana ja toimii hankkeen varajohtajana.
Vuokko Härmä - avatar
Kirjoittaja on kotkalainen valtiotieteiden maisteri, joka toimii tutkijana Nuorisotutkimusverkostossa ja Ajolähtö-hankkeessa ja väittelee pian tohtoriksi Helsingin yliopistosta.
Sami Perttilä - avatar
Kirjoittaja on helsinkiläinen freelance-valokuvaaja ja taiteen maisteri, joka työskentelee Nuorisotutkimusverkostossa Ajolähtö-hankkeessa.
Hanna Ylöstalo - avatar
Kirjoittaja on tamperelainen sukupuolentutkimuksen dosentti, joka työskentelee Nuorisotutkimusverkostossa Ajolähtö-hankkeen vanhempana tutkijana ajalla 1.1.-30.9.2016.