“Rivitalo, oma piha, sama ukko kainalossa” – Nuoret unelmoivat yllättävän maltillisesti

Profiilikuva
Blogit Ajolähtö
Kirjoittaja on helsinkiläinen vapaa toimittaja ja yhteiskuntatieteiden maisteri, joka työskentelee Nuorisotutkimusverkostossa Ajolähtö-hankkeessa.

Työ ja vapaa-aika järkevässä suhteessa. Rivitalo- tai paritalokoti ja oma piha. Pysyvä työ tai yrittäjyys, jossa saa päättää omat aikataulunsa.

Keski-ikäisillä on välillä tapana ajatella, että nuoremmat ovat haaveissaan epärealistisia. Kliseiden mukaan nuoret unelmoivat kuuluisuudesta, haluavat saada kaiken helpolla eivätkä edes halua sitoutua työhönsä.

Tämä kaikki on vain myyttiä. Oikeasti useimmat nuoret aikuiset elävät jalat tiukasti maan pinnalla, eivätkä heidän haaveensa aina paljon poikkea siitä, mitä voisi kuvitella ikäihmisen sanovan:

“Toivottavasti sama ukko kainalossa ja polvet leikattu”, totesi yksi parikymppinen Ajolähtö-hankkeemme haastateltava.

“Mie oon aika tällänen hörhö, et mie näkisin itseni onnellisena ja terveenä. Sil pääsis aika pitkälle”, sanoi toinen.

Parikymppisten haaveet liittyvät opiskelupaikkaan ja työhön, ehkä perheen perustamiseen.

Ajolähdön nuorissa aikuisissa on paljon yrittäjiä ja itsensätyöllistäjiä, ja he haluavat kasvattaa yritystä tai vakiinnuttaa liiketoimintansa. Valmentaja haaveilee lisäopinnoista ja uusista metodeista, kampaaja töidensä viemisestä ihmisten luo kotikäyntipalveluksi. Monelle kelpaa oma kotikaupunki, joku laajentaisi ulkopuolelle. Mutta hillityiltä useimmat haaveet kuulostavat.

Myös tänä keväänä julkaistusta Nuorisobarometri 2016 -kyselystä välittyy sama sanoma: 15–29-vuotiaiden toiveet tulevaisuudelta ovat perinteisiä, jopa turvallisuushakuisia. Ylivoimaisesti yleisimmin ne liittyvät työhön, ammattiin ja toimeentuloon.

Vain harvat esittävät kunnianhimoisia unelmia rahasta tai vallasta, vaatimattomampi enemmistö toivoo lähinnä työpaikkaa, kohtuullista toimeentuloa tai sen verran rahaa, että voi vähän matkustella. Ystävät ovat tärkeitä melkein kaikille, parisuhde ja perhe hyvin monille.

Työn kiinnostavuus on tärkeämpää kuin pysyvyys, jonka merkitys on laskenut aiemmista vuosista. Joka neljäs kuitenkin mainitsee pelokseen joko työttömyyden, pätkätyöt tai jumittumisen vuokratyöfirman palvelukseen.

Miesten unelmat liittyvät pysyvyyteen vielä enemmän kuin naisten. Naiset haaveilevat matkustelusta ja ulkomailla asumisesta enemmän kuin miehet, joilla unelma omasta talosta tai asunnosta menee edelle. ”Olisi nuorena jo omakotitalo, josta voisi maksaa velkaa pois”, mainitsee Nuorisobarometrissa teini-ikäinen nuorimies.

Vähemmistössä ovat he, jotka unelmoivat henkilökohtaisesta menestyksestä tai maailman muuttamisesta. Tarkoittaako se maltillisuutta vai intohimottomuutta? Tyytyväisyyttä vai tyytymistä? Vai sitä, että niitä hurjimpia haaveita ei ehkä kehtaa sanoa ääneen?