Blogit

Ajolähtö-hanke on Koneen Säätiön Jakautuuko Suomi? -rahoituksen (2015–2017) saanut tutkimushanke, joka yhdistää journalismin, valokuvan ja tutkimuksen keinoja.

Epävarmuuden visualisointia

Blogit Ajolähtö 9.3.2017 10:34
Sami Perttilä
Sami Perttilä - avatar
Kirjoittaja on helsinkiläinen freelance-valokuvaaja ja taiteen maisteri, joka työskentelee Nuorisotutkimusverkostossa Ajolähtö-hankkeessa.

Pitkäkosken paperitehdas tuhoutui tulipalossa 1930-luvulla. Siitä lähtien tehtaan rauniot ovat saaneet peittyä metsän keskelle Ruotilan kylässä Haminassa. Sippolanjoen rannalla on yhä pystyssä tehdassali ja viereisen rakennuksen kivijalka. Lähellä raunioita on sammalten peittämä jäänne valtavasta betonirummusta.

Paikalle ei osu vahingossa ja löysin perille vasta toisella yrittämällä. Silloinkin eksyin, polut loppuivat kesken ja vastassa oli tiukkaa pajukkoa.
Kun olin selvittänyt reitin, päätin tulla kuvaamaan paikkaa pimeällä. Valokuvausta harrastava Henrik lähti mukaani. Tarkoituksenamme oli valomaalata tuo betonirumpu kuvaan. Toinen säätäisi kameraa ja molemmat valaisisivat putkea pikkusalamoilla ja taskulampuilla.

Vastassa odotti vedenpaisumus. Jokivesi oli noussut yli äyräidensä ja ympäröi betonijärkäleen lähes kokonaan. Kuivin jaloin saattoi kävellä vain tiettyjä reittejä pitkin, valomaalaus oli hankalaa ja kuvat jäivät vähän keskeneräisiksi. Loppusyksystä yritimme kuvausta uudestaan. Nyt mukana oli kolmaskin valomies. Kuvassa historia ja nykypäivä kohtaavat. Sanottiin, että seudulla riittää töitä niin kauan kuin Kymijoessa virtaa vesi. Henrik on tällä hetkellä määräaikaisessa työsuhteessa, eikä tiedä jatkostaan kuin muutaman kuukauden eteenpäin.

Ajolähtö-hankkeen valokuvanäyttely ”Liikkeessä – Nuoret aikuiset uuden työn markkinoilla” aukeaa nyt viikonloppuna. Näyttely on esillä Helsingissä, galleria Huudossa Jätkäsaaressa 11.–26.3. Tervetuloa!

Ajolähtö -blogin kirjoittajat

Terhi Hautamäki - avatar
Kirjoittaja on helsinkiläinen vapaa toimittaja ja yhteiskuntatieteiden maisteri, joka työskentelee Nuorisotutkimusverkostossa Ajolähtö-hankkeessa.
Anu-Hanna Anttila - avatar
Kirjoittaja on helsinkiläinen valtiotieteiden tohtori ja sosiologian dosentti, joka työskentelee Teollisuusliitto ry:n (ent. Metalliliitto) tutkimuspäällikkönä. Anttila toimii Ajolähtö-hankkeen vastuullisena johtajana.
Sanna Aaltonen - avatar
Kirjoittaja on helsinkiläinen valtiotieteiden tohtori ja sosiologian dosentti, joka työskentelee Nuorisotutkimusverkostossa Ajolähtö-hankkeen vanhempana tutkijana ajalla 1.9.2015-30.6.2016.
Päivi Berg - avatar
Kirjoittaja on espoolainen valtiotieteiden tohtori ja sosiaalipsykologian dosentti. Hän työskentelee Nuorisotutkimusverkostossa Ajolähtö-hankkeessa vanhempana tutkijana ja toimii hankkeen varajohtajana.
Vuokko Härmä - avatar
Kirjoittaja on kotkalainen valtiotieteiden maisteri, joka toimii tutkijana Nuorisotutkimusverkostossa ja Ajolähtö-hankkeessa ja väittelee pian tohtoriksi Helsingin yliopistosta.
Sami Perttilä - avatar
Kirjoittaja on helsinkiläinen freelance-valokuvaaja ja taiteen maisteri, joka työskentelee Nuorisotutkimusverkostossa Ajolähtö-hankkeessa.
Hanna Ylöstalo - avatar
Kirjoittaja on tamperelainen sukupuolentutkimuksen dosentti, joka työskentelee Nuorisotutkimusverkostossa Ajolähtö-hankkeen vanhempana tutkijana ajalla 1.1.-30.9.2016.