Työaika, vapaa-aika ja joulunaika

Profiilikuva
Blogit Ajolähtö
Kirjoittaja on kotkalainen valtiotieteiden maisteri, joka toimii tutkijana Nuorisotutkimusverkostossa ja Ajolähtö-hankkeessa ja väittelee pian tohtoriksi Helsingin yliopistosta.

Loma ja vapaa-aika antavat meille vapauden, nautinnon ja rentoutumisen hetkiä arjen rutiinien vastapainoksi. Työssäkäyvät ihmiset saavat lakisääteisesti pitää vapaata työstä, jotta jaksaisivat taas paremmin painaa hommia ja onhan meillä tietenkin biologinen tarve levätä. Perinteisesti ajatellaan, että vapaa-aika täytyy ansaita työnteolla, mutta vuosittainen kalenterimme suo muutamia vapaapäiviä riippumatta siitä vietämmekö niitä vai emme. Voisi siis todeta, että olemme aikatauluttaneet itsellemme vapaa-ajan jolloin voimme unohtaa arjen rutiinit ja nauttia olostamme.

Vapaa-ajan ja työajan ohella tähän aikaan vuodesta puhumme joulunajasta. Se onkin aivan erityislaatuinen ajanjakso rutiinien ja rituaalien näkökulmasta. Itse asiassa, koko joulukuu on yhtä aikataulujen muistamista ja soveltamista: milloin laitetaan joulukortit postiin, koska ostetaan kuusi ja paistetaan kinkku. Jos joulua ei vietetä perinteisesti, on silti huomioitava kauppojen ja palveluiden poikkeusaikataulut.

Joulustressin tunnistaa kaikki, jotka ovat koskaan järjestäneet perinteisen perhejoulun laatikoineen ja lahjoineen. Ei varmaan mihinkään muuhun iltaan vuodesta liity niin paljon odotusta ja vaatimuksia. Lehdistä saamme lukea ohjeita joulustressin välttämiseksi ja yleensä nämä neuvot liittyvät juuri ajoituksiin ja aikatauluihin. Jouluruokia voi tehdä etukäteen, lahjoja voi tilata netistä ja vastuuta jakaa kaikkien osallistujien kesken.

Jouluaatto, tuo juhlan huipentuma, on sekin tarkasti aikataulutettu: joulu alkaa joulurauhan julistuksesta eli tarkalleen klo 12, pukki tulee klo 19 ja niin edespäin. Joulunaika on todellakin aika, jolloin arjen rutiinit joustavat ja tilalle tulee joulun perinteet ja tavat. Onneksi joulunaikaan kuuluu myös vapaa-aika ja toivottavasti mahdollisimman monelle se tarkoittaa nautinnollisia ja rentouttavia hetkiä, jolloin arjen kiireet unohtuvat.

Ajolähtö-hankkeet tekijät toivottavat kaikille oikein hyvää joulua!