Blogit

Ajolähtö-hanke on Koneen Säätiön Jakautuuko Suomi? -rahoituksen (2015–2017) saanut tutkimushanke, joka yhdistää journalismin, valokuvan ja tutkimuksen keinoja.

Miten kotitoimistosta siirrytään kotioloihin?

Blogit Ajolähtö 10.11.2016 13:35
Vuokko Härmä
Vuokko Härmä - avatar
Kirjoittaja on kotkalainen valtiotieteiden maisteri, joka toimii tutkijana Nuorisotutkimusverkostossa ja Ajolähtö-hankkeessa ja väittelee pian tohtoriksi Helsingin yliopistosta.

Yhä useammalla on mahdollisuus työskennellä kotona. Palkansaajista 5-10 % työskentelee etätyössä kotona, tosin suurin osa heistä tekee etätyötä vain satunnaisesti. Sen sijaan yrittäjille, freelancereille ja apurahatutkijoille kotitoimisto on hyvinkin tuttu työpaikka.

Haastattelimme Ajolähtö-hankkeessa yrittäjiä, joista moni tekee jatkuvasti työtä kotona. Jottei kotona kaatuisi seinät päälle, moni kotitoimiston työntekijä on kehitellyt itselleen siirtymävaiheita työ- ja kotielämän välille. Kotona työskentelevähän ei siirry fyysisesti paikasta toiseen työpäivän päätyttyä mutta esimerkiksi papereiden kerääminen pöydältä työpäivän jälkeen voi toimia siirtymävaiheena. Papereiden keräämisen ja työpisteen piilottamisen lisäksi haastatteluissa mainittiin rentoutumisharjoitukset, musiikin kuuntelu ja telkkarin katselu erilaisiksi siirtymävaiheiksi.

Monissa etätyöntekijän oppaissa korostetaan aikataulutusta ja työn jäsentelyä, jottei työaika valuisi oman vapaa-ajan kanssa päällekkäin. Työelämän ja kotielämän erottaminen toisistaan on siis tärkeää. Siitä huolimatta moni haastattelemamme yrittäjä kertoo vastailevansa sähköposteihin iltaisin tai selvittävänsä työhön liittyviä asioista telkkarin katsomisen ohella. Kotitoimistossa työskentelevälle kynnys työn tekemiseen vapaa-ajalla on kenties matalampi koska työ- ja kotimoodin ero on vaikeammin määriteltävissä.
Bussimatka työpaikalta kotiin tai autolla kaupan kautta kotiin mielletään niin tavalliseksi arjen toiminnaksi, että harva osaa antaa sille juurikaan arvoa. Näissä siirtymissä kuitenkin siirrytään myös henkisesti työelämästä kotielämään. Vaikka tällaiset arjen siirtymät eivät varsinaisesti ole vapaa-ajaksi luokiteltavia, voivat ne kotona työskentelevän näkökulmasta vaikuttaa juuri siltä tärkeältä ”omalta ajalta”.

Arki ei mene sekaisin kotona työskentelystä mutta kaikesta päätellen kotitoimiston pyörittämiseen vaaditaan oman työn johtamisen, aikatauluttamisen ja itsekurin lisäksi aktiivista siirtymistä työmoodin ja kotimoodin välillä.

Ajolähtö -blogin kirjoittajat

Terhi Hautamäki - avatar
Kirjoittaja on helsinkiläinen vapaa toimittaja ja yhteiskuntatieteiden maisteri, joka työskentelee Nuorisotutkimusverkostossa Ajolähtö-hankkeessa.
Anu-Hanna Anttila - avatar
Kirjoittaja on helsinkiläinen valtiotieteiden tohtori ja sosiologian dosentti, joka työskentelee Teollisuusliitto ry:n (ent. Metalliliitto) tutkimuspäällikkönä. Anttila toimii Ajolähtö-hankkeen vastuullisena johtajana.
Sanna Aaltonen - avatar
Kirjoittaja on helsinkiläinen valtiotieteiden tohtori ja sosiologian dosentti, joka työskentelee Nuorisotutkimusverkostossa Ajolähtö-hankkeen vanhempana tutkijana ajalla 1.9.2015-30.6.2016.
Päivi Berg - avatar
Kirjoittaja on espoolainen valtiotieteiden tohtori ja sosiaalipsykologian dosentti. Hän työskentelee Nuorisotutkimusverkostossa Ajolähtö-hankkeessa vanhempana tutkijana ja toimii hankkeen varajohtajana.
Vuokko Härmä - avatar
Kirjoittaja on kotkalainen valtiotieteiden maisteri, joka toimii tutkijana Nuorisotutkimusverkostossa ja Ajolähtö-hankkeessa ja väittelee pian tohtoriksi Helsingin yliopistosta.
Sami Perttilä - avatar
Kirjoittaja on helsinkiläinen freelance-valokuvaaja ja taiteen maisteri, joka työskentelee Nuorisotutkimusverkostossa Ajolähtö-hankkeessa.
Hanna Ylöstalo - avatar
Kirjoittaja on tamperelainen sukupuolentutkimuksen dosentti, joka työskentelee Nuorisotutkimusverkostossa Ajolähtö-hankkeen vanhempana tutkijana ajalla 1.1.-30.9.2016.