Blogit

Ajolähtö-hanke on Koneen Säätiön Jakautuuko Suomi? -rahoituksen (2015–2017) saanut tutkimushanke, joka yhdistää journalismin, valokuvan ja tutkimuksen keinoja.

Lomalla sosiaalisesta mediasta?

Blogit Ajolähtö 28.7.2016 10:28
Vuokko Härmä
Vuokko Härmä - avatar
Kirjoittaja on kotkalainen valtiotieteiden maisteri, joka toimii tutkijana Nuorisotutkimusverkostossa ja Ajolähtö-hankkeessa ja väittelee pian tohtoriksi Helsingin yliopistosta.

Loman kunniaksi poistin puhelimestani sähköposti-ilmoitukset, Facebook-sovelluksen ja muutaman muun sosiaaliseen mediaan liittyvän appsin. Sosiaalinen media, eli some, kuuluu arkeen ja työhön eli juuri niihin asioihin joita en lomalla halunnut ajatella. Kovin pitkälle kotiovelta en kuitenkaan päässyt, kun jo etsin lounaspaikkaa Vaihtoehto Abc:lle sovelluksella ja päädyin ravintolan Facebook-sivuille katsomaan lounaslistaa. Seuraavaksi piti selvittää kesätapahtuman aikataulu ja taas kerran roikuin sosiaalisessa mediassa tietoa etsien. Samalla silmäilyllä huomasin myös tuttujen ja kavereiden kesälomakuvia Instagram -valokuvasovelluksessa, joten pitihän minunkin lisätä sinne rantakuvia ja muita kesäisiä maisemia. Loma somesta ei siis ollutkaan ihan niin yksinkertaista.

Sosiaalinen media on mainio informaatiokanava mutta se on myös salakavalasti limittynyt osaksi arkea, olipa sitten lomalla tai työssä.  Somesta puhutaankin aikasyöppönä ja siihen käytettävää aikaa pidetään jokseenkin hyödyttömänä. Miksei lomalla ei sitten saisi käyttää aikaansa epätärkeään aikasyöppöön, esimerkeiksi Pokemonien metsästykseen?

Sosiaalisen median hallinta ja käyttö kuuluu yhä useamman ihmisen työnkuvaan. Esimerkiksi monen kesätapahtuman tiedotus ja markkinointi tapahtuu lähes kokonaan sosiaalisessa mediassa. Haastattelemistamme nuorista etenkin yrittäjät tunnistavat selvästi sosiaaliseen mediaan liittyvän viestinnällisen paineen: aktiivisuus ja näkyvät sekä asiakaspalvelu ei katso työaikoja. Sosiaalista mediaa päivitetään työhön ja omaan vapaa-aikaan liittyvissä asioissa lähes aina kun siihen on aikaa. Kesälomalaiselle kausitapahtumien järjestäjien aktiivisuus sosiaalisessa mediassa lisää lomamukavuutta, sillä etukäteissuunnitteluun ei tarvitse käyttää paljon aikaa. Palautin jo some-sovellukset puhelimeeni, ettei kuulumiset ja tapahtumat mene ihan ohi suun loman aikana.

Ajolähtö -blogin kirjoittajat

Terhi Hautamäki - avatar
Kirjoittaja on helsinkiläinen vapaa toimittaja ja yhteiskuntatieteiden maisteri, joka työskentelee Nuorisotutkimusverkostossa Ajolähtö-hankkeessa.
Anu-Hanna Anttila - avatar
Kirjoittaja on helsinkiläinen valtiotieteiden tohtori ja sosiologian dosentti, joka työskentelee Teollisuusliitto ry:n (ent. Metalliliitto) tutkimuspäällikkönä. Anttila toimii Ajolähtö-hankkeen vastuullisena johtajana.
Sanna Aaltonen - avatar
Kirjoittaja on helsinkiläinen valtiotieteiden tohtori ja sosiologian dosentti, joka työskentelee Nuorisotutkimusverkostossa Ajolähtö-hankkeen vanhempana tutkijana ajalla 1.9.2015-30.6.2016.
Päivi Berg - avatar
Kirjoittaja on espoolainen valtiotieteiden tohtori ja sosiaalipsykologian dosentti. Hän työskentelee Nuorisotutkimusverkostossa Ajolähtö-hankkeessa vanhempana tutkijana ja toimii hankkeen varajohtajana.
Vuokko Härmä - avatar
Kirjoittaja on kotkalainen valtiotieteiden maisteri, joka toimii tutkijana Nuorisotutkimusverkostossa ja Ajolähtö-hankkeessa ja väittelee pian tohtoriksi Helsingin yliopistosta.
Sami Perttilä - avatar
Kirjoittaja on helsinkiläinen freelance-valokuvaaja ja taiteen maisteri, joka työskentelee Nuorisotutkimusverkostossa Ajolähtö-hankkeessa.
Hanna Ylöstalo - avatar
Kirjoittaja on tamperelainen sukupuolentutkimuksen dosentti, joka työskentelee Nuorisotutkimusverkostossa Ajolähtö-hankkeen vanhempana tutkijana ajalla 1.1.-30.9.2016.