Lomalla sosiaalisesta mediasta?

Profiilikuva
Blogit Ajolähtö
Kirjoittaja on kotkalainen valtiotieteiden maisteri, joka toimii tutkijana Nuorisotutkimusverkostossa ja Ajolähtö-hankkeessa ja väittelee pian tohtoriksi Helsingin yliopistosta.

Loman kunniaksi poistin puhelimestani sähköposti-ilmoitukset, Facebook-sovelluksen ja muutaman muun sosiaaliseen mediaan liittyvän appsin. Sosiaalinen media, eli some, kuuluu arkeen ja työhön eli juuri niihin asioihin joita en lomalla halunnut ajatella. Kovin pitkälle kotiovelta en kuitenkaan päässyt, kun jo etsin lounaspaikkaa Vaihtoehto Abc:lle sovelluksella ja päädyin ravintolan Facebook-sivuille katsomaan lounaslistaa. Seuraavaksi piti selvittää kesätapahtuman aikataulu ja taas kerran roikuin sosiaalisessa mediassa tietoa etsien. Samalla silmäilyllä huomasin myös tuttujen ja kavereiden kesälomakuvia Instagram -valokuvasovelluksessa, joten pitihän minunkin lisätä sinne rantakuvia ja muita kesäisiä maisemia. Loma somesta ei siis ollutkaan ihan niin yksinkertaista.

Sosiaalinen media on mainio informaatiokanava mutta se on myös salakavalasti limittynyt osaksi arkea, olipa sitten lomalla tai työssä.  Somesta puhutaankin aikasyöppönä ja siihen käytettävää aikaa pidetään jokseenkin hyödyttömänä. Miksei lomalla ei sitten saisi käyttää aikaansa epätärkeään aikasyöppöön, esimerkeiksi Pokemonien metsästykseen?

Sosiaalisen median hallinta ja käyttö kuuluu yhä useamman ihmisen työnkuvaan. Esimerkiksi monen kesätapahtuman tiedotus ja markkinointi tapahtuu lähes kokonaan sosiaalisessa mediassa. Haastattelemistamme nuorista etenkin yrittäjät tunnistavat selvästi sosiaaliseen mediaan liittyvän viestinnällisen paineen: aktiivisuus ja näkyvät sekä asiakaspalvelu ei katso työaikoja. Sosiaalista mediaa päivitetään työhön ja omaan vapaa-aikaan liittyvissä asioissa lähes aina kun siihen on aikaa. Kesälomalaiselle kausitapahtumien järjestäjien aktiivisuus sosiaalisessa mediassa lisää lomamukavuutta, sillä etukäteissuunnitteluun ei tarvitse käyttää paljon aikaa. Palautin jo some-sovellukset puhelimeeni, ettei kuulumiset ja tapahtumat mene ihan ohi suun loman aikana.