Kesä ilman lomaa

Profiilikuva
Blogit Ajolähtö
Kirjoittaja on tamperelainen sukupuolentutkimuksen dosentti, joka työskentelee Nuorisotutkimusverkostossa Ajolähtö-hankkeen vanhempana tutkijana ajalla 1.1.-30.9.2016.

Juhannuksena on tapana sanoa, että ”Suomi menee kiinni”. Sanonta tarkoittaa, että Suomessa moni viettää kesälomansa heinäkuussa, jolloin useat kaupat ja virastot sulkevat ovensa.

Sanonta on aikamoista liioittelua: heinäkuussa lomailevat saavat ostettua makkaransa ja jäätelönsä, tankattua autonsa mökkimatkaa varten ja paikattua trampoliinilla hyppelyn aiheuttamat ruhjeensa, koska moni muu ahertaa töissä. On töitä, jotka on tehtävä heinäkuussakin, kuten hoitoalan työt. On myös töitä, joiden paras sesonki on kesällä, kuten useat matkailualan työt.

Joillakin on lomaa hyvin vähän tai ei ollenkaan. Moni opiskelija työskentelee kesäisin, kun taas pätkätyöstä toiseen kulkevalla työntekijällä lomaa ei ehdi kertyä. Yksin yrittäjillä ja itsensätyöllistäjillä ei välttämättä ole varaa sulkea putiikkia tai olla ottamatta töitä vastaan, tai he voivat kantaa huolta asiakkaistaan ja heidän tarpeistaan. Jotkut eivät oikein edes osaa lomailla, ja työasiat kulkevat kuin huomaamatta mukana.

Oli kesä tai ei, ihminen tarvitsee työstä vapaata aikaa. Kiinnostavakin työ kuormittaa, ja siitä irtautuminen on oman terveyden ja jaksamisen kannalta tärkeää. Kokosin kolme vinkkiä, miten loman tuntua saa kesään, vaikkei varsinaista lomaa olisikaan.

1. Rajaa työaika

Tee työtä vain työaikana ja sulje työasiat ulkopuolelle loppupäiväksi. Jos määrittelet työaikasi itse, päätä, montako tuntia teet tänään töitä äläkä ylitä aikaa. Pidä vapaapäiviä. Älä lue vapaa-ajalla sähköposteja, sulje työkännykkä. Ole itsellesi armollinen – maailma ei pysähdy, vaikka et olisi jatkuvasti tavoitettavissa.

2. Nauti hetkistä

Loman tarkoitus ei ole vain lepo, vaan myös tehdä asioita joista nauttii. Käy uimassa ennen tai jälkeen työpäivän, mene lounaalle torille, osta mansikoita ja tarjoa työkavereillekin. Siirrä työsi ulos kauniina päivänä, jos se on mahdollista.

3. Kunnioita toisten lomaa

Älä kuormita lomalla olevia työasioilla, vaikka itse et voisi tai haluaisi pitää lomaa. Työasiat voivat odottaa loman yli.

Vinkit voi soveltaa omaan työhön ja elämäntilanteeseen sopiviksi. Oleellista on irtautua työstä tekemällä asioita, joista juuri sinulle tulee hyvä olo. Voit jakaa omat vinkkisi kommenteissa. Hyvää kesää!