Blogit

Ajolähtö-hanke on Koneen Säätiön Jakautuuko Suomi? -rahoituksen (2015–2017) saanut tutkimushanke, joka yhdistää journalismin, valokuvan ja tutkimuksen keinoja.

Piipun juurelt jonnee vaan

Blogit Ajolähtö 24.2.2016 13:30
Päivi Berg
Päivi Berg - avatar
Kirjoittaja on espoolainen valtiotieteiden tohtori ja sosiaalipsykologian dosentti. Hän työskentelee Nuorisotutkimusverkostossa Ajolähtö-hankkeessa vanhempana tutkijana ja toimii hankkeen varajohtajana.

Näin laulaa pääosin kotkalaislähtöinen The Studets -yhtye kappaleessaan Muistatsiä vuoden -80. Kappale kertoo jalkapallosta, mutta myös siitä, että piipun juurelta, Kymenlaakson tehdaspaikkakunnilta, on aina lähdetty pois.

Kaakkois-Suomen korkea yleinen työttömyys- ja nuorisotyöttömyysaste on yleisessä tiedossa. Savupiipputeollisuus on vähentynyt nopeasti, viimeisimmäksi Kotkan seudulla ollaan sulkemassa Karhulan valimoa. Työt ovat vuosien myötä vähentyneet myös satamassa.

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsauksen mukaan myynti- ja palvelutyön ammattiryhmän (ravintola-, siivousala, myynti- ja hoitotyö) työttömyyden kasvu jatkuu, samoin rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden työttömyys on kasvanut verrattuna edellisvuoteen.

Vaikka myynti- ja palvelutöiden työttömyys jatkuu, määrällisesti eniten paikkoja oli työllisyyskatsauksen mukaan avoinna myyntineuvottelijoille ja -edustajille, puhelinmyyjille ja myyjille, mutta myös hoitoalan ja kiinteistönhuollon työntekijöille. Palvelu- ja myyntialojen näkymät heijastuvat myös työttömien sukupuolijakaumaan. Vaikka enemmistö työttömistä on edelleen miehiä, naisten työttömyys kasvaa Kaakkois-Suomessa nopeammin kuin miesten.

Alueen muuttotappiota ja etenkin nuorten aikuisten poismuuttoa selittää osittain se, että Kymenlaaksosta muutetaan muualle töiden perässä. Myös koulutuksen perässä lähdetään.

Kymenlaaksossa ei ole yliopistoja. Jos nuori on halunnut lähteä opiskelemaan yliopistoon, tämä on edellyttänyt muuttamista yliopistokaupunkeihin. Myös Kouvolan käännöstieteen laitos, jossa kääntäjät kouluttautuvat, muutti vuonna 2009 Helsinkiin. Kouvolan seudun ammattiopisto puolestaan aloittaa yt-neuvottelut ja vuoden 2017 alussa Kymenlaakson ammattikorkeakoulu (Kyamk) ja Mikkelin ammattikorkeakoulun (Mamk) yhdistyvät Kaakkois-Suomen ammattikorkeakouluksi (Xamk).

Kymenlaaksosta on lähdetty yliopistokoulutuksen ja työn perässä, mutta mitkä muut syyt selittävät alueen muuttotappiota? Entä palataanko sinne takaisin?
Piipun juurelle on myös palattu. On palattu Helsingissä tapahtuneiden irtisanomisten myötä. On palattu koska asuminen Kymenlaaksossa on halvempaa tai koska puoliso on halunnut palata takaisin. On palattu perustamaan yritystä, jatkamaan perheen yritystä tai koska paluu on mahdollistanut ylennyksen omassa työssä. On palattu huolehtimaan myös omista vanhemmista heidän terveydentilansa heikennyttyä. On palattu omille juurille.

Ajolähtö -blogin kirjoittajat

Terhi Hautamäki - avatar
Kirjoittaja on helsinkiläinen vapaa toimittaja ja yhteiskuntatieteiden maisteri, joka työskentelee Nuorisotutkimusverkostossa Ajolähtö-hankkeessa.
Anu-Hanna Anttila - avatar
Kirjoittaja on helsinkiläinen valtiotieteiden tohtori ja sosiologian dosentti, joka työskentelee Teollisuusliitto ry:n (ent. Metalliliitto) tutkimuspäällikkönä. Anttila toimii Ajolähtö-hankkeen vastuullisena johtajana.
Sanna Aaltonen - avatar
Kirjoittaja on helsinkiläinen valtiotieteiden tohtori ja sosiologian dosentti, joka työskentelee Nuorisotutkimusverkostossa Ajolähtö-hankkeen vanhempana tutkijana ajalla 1.9.2015-30.6.2016.
Päivi Berg - avatar
Kirjoittaja on espoolainen valtiotieteiden tohtori ja sosiaalipsykologian dosentti. Hän työskentelee Nuorisotutkimusverkostossa Ajolähtö-hankkeessa vanhempana tutkijana ja toimii hankkeen varajohtajana.
Vuokko Härmä - avatar
Kirjoittaja on kotkalainen valtiotieteiden maisteri, joka toimii tutkijana Nuorisotutkimusverkostossa ja Ajolähtö-hankkeessa ja väittelee pian tohtoriksi Helsingin yliopistosta.
Sami Perttilä - avatar
Kirjoittaja on helsinkiläinen freelance-valokuvaaja ja taiteen maisteri, joka työskentelee Nuorisotutkimusverkostossa Ajolähtö-hankkeessa.
Hanna Ylöstalo - avatar
Kirjoittaja on tamperelainen sukupuolentutkimuksen dosentti, joka työskentelee Nuorisotutkimusverkostossa Ajolähtö-hankkeen vanhempana tutkijana ajalla 1.1.-30.9.2016.