Hautausmaa ja hillotolppa

Polkom: Markka-aikana huippupoliitikkoja sijoitettiin ahkerasti Suomen Pankkiin. Nyt sinnekin pääsee Vanhasen nuijankopautuksella.

Profiilikuva
polkom
Teksti
Heikki Vento
Suomen Kuvalehti

Politiikan evoluutio on iskenyt Suomen itsenäisyyden juhlarahastoon Sitraan. Eduskunnan ajatushautomo on muuttumassa entisten ministereiden ja huippupoliitikkojen loppusijoituspaikaksi.

Hautausmaan urakoitsijaksi on ajautunut eduskunnan pankkivaltuuston puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk). Valtuusto on samalla myös Sitran hallintoneuvosto, joka valvoo rahaston toimintaa.

Talouselämän mukaan yliasiamiehen jakkaraa on soviteltu komissaari Jyrki Kataiselle (kok), joka on jättämässä Brysselin simpukkapöydät. Vanhaselle varmaan sopii, että hänen toisen hallituksensa valtiovarainministeri ja entinen pääministeri saa leppoisan homman. Palkkakin on köyhyysrajan yläpuolella, rapiat 200 000 euroa vuodessa.

Kataisella on vahva kokemus Sitrasta. Pääministerinä hän tilasi filosofi Pekka Himaselta 700 000 euroa maksaneen tulevaisuusraportin, jonka kuluista osa pantiin Sitran piikkiin.