Vain kaksi naisten turvataloa toimii enää Afganistanissa

Profiilikuva
Blogin kirjoittajat ovat Afganistanissa eläviä Suomen kouluttamia naistoimittajia. Talibanin vainon takia he kirjoittavat nimettöminä.

Ennen talibanien valtaannousua Kabulissa ja maakunnissa oli toiminnassa kymmeniä turvataloja. Vain kaksi taloa majoittaa vielä väkivallan uhreiksi joutuneita naisia.

Turvatalojen henkilökunnan mukaan talot on jouduttu sulkemaan ja niiden asukkaat on pakotettu lähtemään maantielle. Osa naisista on kuollut, osa joutunut väkivaltaisten ryhmien vangeiksi tai vankiloiden asukkaiksi. 

Mahbouba Seraj on 74-vuotias naisten oikeuksien puolestapuhuja. Hänen mukaansa vain kaksi turvataloa naisille on enää toiminnassa. 

Seraj vastaa näiden kahden talon pyörittämisestä. Uusiin väkivallan uhan kohteiksi joutuneisiin naisiin ei ole mahdollista saada yhteyttä. Naisjärjestöjen toiminnan romahdettua ei ole mitään toimivaa seurantaa.

Taliban on vienyt naisia kaduilta suoraan vankiloihin ilman syytä, Seraj sanoo. 

Turvataloissa olevat naiset tuntevat olonsa turvalliseksi, mutta he ovat huolissaan tulevaisuudestaan, kertoo kahdeksan vuotta turvatalossa elänyt Zarmineh.

Minua oltiin naittamassa pakkoavioliittoon perheiden keskinäisten riitojen ja velkojen vuoksi. 

Shafiqa pakeni turvataloon, koska hänen miehensä löi häntä jatkuvasti ja uhkaili lasten myymisellä. 

Naisaktivistien mielestä turvatalot ovat erittäin tärkeitä naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseksi.

Kaikki naisten oikeuksia ajavien järjestöjen ja tekijöiden toiminta on vaikeutunut.

Powerful Women Movement -järjestön perustaja Mobarez sanoo surullisena, ettei tiedä, mitä pulaan joutuneille naisille on tapahtunut. 

Syyttäjänvirasto, naistenoikeusjärjestöt ja ihmisoikeuskomissio ovat lakanneet toimimasta. Väkivallanteot ovat samalla ovat lisääntyneet, hän korostaa ja sanoo, että turvatalot ovat erittäin tärkeitä kaikissa yhteiskunnissa.

Afganistanin naiset elävät jatkuvassa pelossa. Väkivalta on lisääntynyt, turvatalot ovat lakanneet toimimasta. Naisten ruumiita on löytynyt roskasäiliöistä. 

Naisten ruumiita roskiksissa

Myös Naisten Asioita Edistävän Ministeriön toiminta on loppunut. Kaikki raportit ovat epävirallisia. Niiden mukaan naisten itsemurhat ovat kuitenkin reippaasti lisääntyneet. 

Media kertoo lisäksi, että kuukauden aikana on löydetty ainakin viiden naisen ja tytön ruumiit lähiöiden roska-astioista Balkhin, Kandaharin ja Kabulin maakunnissa.

Juttuun haastateltujen naisten nimet on turvallisuussyistä muutettu.