Tuhoaako Taliban valtion elokuvayhtiön?

Profiilikuva
Blogin kirjoittajat ovat Afganistanissa eläviä Suomen kouluttamia naistoimittajia. Talibanin vainon takia he kirjoittavat nimettöminä.

Afghan Film perustettiin vuonna 1968. Se on valtion ylläpitämä elokuvayhtiö ja arkisto. Sen historia on täynnä rajuja käänteitä.

Yhtiö tunnetaan myös nimellä Afghan Film Organization (AFO). Se on kokenut rajuja ylä- ja alamäkiä vuosikymmenten varrella. 

Nykyisen talibanhallinnon alla elokuvatuotanto,  ja etenkin sen parissa töitä paiskineet naiset, ovat suurten uhkien ja tulevaisuuteen viittaavien kysymysmerkkien alla. Jatkuuko elokuvien tuotanto? Voivatko naiset työskennellä alalla? 

Afghan Film aloitti toimintansa yli 50 vuotta sitten mustavalkoelokuvista. 1980-luvulla se rupesi tuottamaan myös värielokuvia. 

Sisällissodat eivät edistäneet luovaa työtä. Monet Afganistanin elokuvatuotannossa  työskennelleet pakenivat 1990-luvulla Iraniin tai Pakistaniin. 

Ensimmäinen isku Afganistanin elokuvatuotannolle oli talibanien ensimmäinen valtakausi (1996–2001). Elokuvat, televisio, valokuvaus ja musiikki kiellettiin kokonaan moraalittomina. 

Afghan Film taipui tuolloin elokuvien kieltämiseen. Yhtiön ovet suljettiin. 

Taliban uhosi ja tuhosi  elokuva-arkiston sisältöä. Henkilökunta ehti kuitenkin pelastaa osan arvokkaista elokuvista, vaikka he samalla vaaransivat oman henkensä. 

Talibanin ensimmäinen synkkä hallintokausi romahti 2000-luvun alussa. Afghan Film pääsi vähitellen uuteen nousuun uudessa ympäristössä suopean hallinnon johdolla.

Afghan Film on perustettu yli 50 vuotta sitten. Herääkö sen toiminta oikeasti vielä henkiin, jää nähtäväksi. 

Nainen valittiin yhtiön johtoon. Lyhytelokuvia ja dokumentteja tuottanut Sahra Karimi oli ensimmäinen naisohjaaja yrityksen johdossa sen vuosikymmenten historiassa.

Karimin toimintakaudella oli erityisen myönteinen vaikutus Afganistanin elokuvatuotantoon. Etenkin nuorten kiinnostus elokuviin kasvoi. Lyhytelokuvien ja dokumenttien tuotanto sai uutta vauhtia. Joitain esitettiin myös kansainvälisillä festivaaleilla. 

Afghan Film järjesti maansa ensimmäisen elokuvafestivaalin. Siitä seurasi myöhemmin monia muita elokuvafestivaaleja, mitä voidaan pitää huomattavana saavutuksena. 

Taiteilijat, kuvaajat ja elokuvantekijät elivät kiireistä ja työntäyteistä elämää.

Hauras demokratia luhistui uudelleen 20 vuoden kuluttua Afganistanissa, kun talibanit palasivat valtaan syksyllä 2021. Hirmuvalta palautti taantumuksen, hiljaisuuden ja tuhon Afganistanin elokuvataiteeseen. 

Monet koulutetut, mukaan lukien taiteilijat, kuvaajat ja elokuvantekijät, pyrkivät pois maasta turvallisempaan paikkaan. Yksi heistä oli Afghan Filmin johtaja Sahra Karimi.

Hänen tilalleen aiemmin elokuvaa vastustaneet talibanit nimittivät omista joukoistaan näyteikkunamaisesti Maulvi Shafiullah Javedin.

Uusi johtaja on vakuuttanut pitävänsä huolen elokuva-arkistosta ja säilyttävänsä sisällön turvassa. Nähtäväksi jää kuitenkin päättyykö afganistanilainen elokuvatuotanto osaavien

tekijöiden puutteeseen tai hautautuuko se talibanien vihanpidon alle.