Tappaako taliban vai nälkä?

Profiilikuva
Blogin kirjoittajat ovat Afganistanissa eläviä Suomen kouluttamia naistoimittajia. Talibanin vainon takia he kirjoittavat nimettöminä.

Naisjuristit pelkäävät henkensä puolesta

Elämä talibanien alla nostattaa pelkoa ja huolta. Kotimaansa oikeuslaitoksessa töitä tehneet afgaaninaiset ovat huolissaan sekä elinkeinostaan että selviytymisestään hengissä.

Afganistanissa huoli tulevaisuudesta ja elämän jatkumisesta kasvaa. Syyttäjinä ja juristeina vuosikausia toimineet naiset elävät lisäksi talibanin tappouhan alla. He joutuvat pakenemaan ja piileskelemään pysyäkseen hengissä.

Naisten asema Afganistanin oikeuslaitoksen palveluksessa on tosin aina ollut turvaton. Aiemminkin osapuolet uhkailivat heitä tutkinnan aikana. Perinteisesti miesvaltainen yhteiskunta ei suojellut alalla työskenteleviä naisia. 

Suurinta huolta nostattaa, että nyt vallassa on henkilöitä, joita naiset ovat aiemmin tutkineet epäiltyinä rikoksista. Miten talibanit toimivat? Iskeekö kosto? Rangaistaanko tapausten tutkijoita? 

Naispuoliset syyttäjät ja juristit arvelevat, että taliban on vapauttanut noin 30 000 vankia. Monen pelätään hautovan kostoa heidät sinne passittaneita naisia kohtaan. 

Kyse ei ole pelkästään entisen hallinnon aikana vankilaan tuomituista talibaneista. Naistuomarit ovat kuulleet, että vapauteen ovat päässeet myös monet murhaajat, pahoinpitelijät, kidnappaajat, pommien rakentajat ja Isis-järjestön jäsenet sekä huumeiden salakuljettajat. 

Se on valtava uhka etenkin naispuolisille syyttäjille ja tuomareille.

Talibanien tulo rapautti afganistanilaisen yhteiskuntarakenteen. Näiden oikeuslaitoksen muurien takana pitäisi oikeudenmukaisuuden toteutua, mutta epäilys siihen on vahva.

Vankilasta valtaan

Suurin osa nyt vallassa olevista talibaneista tuomittiin vankilaan entisen hallinnon aikana. Isis-järjestön huipulla olleita on niin ikään vapautettu. He ovat suurin uhka naispuolisille tuomareille, sanoo Narges Hafezzadeh, joka johti Balkhin nuorisotuomioistuinta ennen kuin pakeni maasta. 

Hänen mukaansa oikeuslaitoksen ovet on nyt täysin suljettu naispuolisilta lainoppineilta.

Talibanin valtaantulo mullisti oikeuslaitoksen. Tuomari Shabnam Varasteh, joka oli aiemmin Panzirin alueen tuomioistuimen jäsen, muistuttaa, että edellisenkin hallinnon aikana laki perustui islamilaiseen oikeuskäytäntöön.

Mutta talibanit ovat mitätöineet kaikki lait, myös perustuslain.

Varasteh muistuttaa, että monet nyt oikeuslaitoksessa aseman saaneista ovat luku- ja kirjoitustaidottomia uskonoppineita.

Samalla monet korkeasti koulutetut lainoppineet yrittävät päästä maasta. Naispuolisten tuomareiden mukaan talibanit eivät luota heidän osaamiseensa ja talibanit itse ovat hylänneet oikeusvaltion periaatteet. 

Giti Ruhin oli Panzirin maakunnassa väkivaltarikoksia käsittelevän tuomioistuimen tuomari. Taliban irtisanoi hänetkin. 

Naispuolisilta tuomareilta on viety kaikki toimintamahdollisuudet. Taliban on hiljentänyt oikeuden äänen. Asiasta protestoivat otetaan kiinni ja heitä kidutetaan. Naisilla ei ole enää mitään oikeuksia, Giti Ruhin sanoo.

Hän vetoaa kansainväliseen yhteisöön, jotta afganistanilaisia naisia ei jätettäisi yksin, ei myöskään oikeuslaitoksessa työskennelleitä naisia. 

Eräiden tilastojen mukaan oikeuslaitoksessa työskenteli aiemmin noin 250 naispuolista tuomaria. Noin 150 on päässyt pakenemaan kansainvälisten järjestöjen avulla, mutta monet piileskelevät edelleen.

 

Talibaneilla naispelko

On myös selvää, että taliban pelkää edelleen naisia, koska heitä jatkuvasti pidätetään mielenosoituksissa. Taliban asettaa naisille päivittäin uusia rajoituksia. Viimeksi ansiotyössä olevia naisia uhattiin irtisanomisella, elleivät he käyttäisi koko vartalon peittävää asua eli hijabia. 

Hyveen edistämisen ministeriö on myös varoittanut takseja ottamasta kyytiin naisia, joilla ei ole yllään hijabia. 

Taliban aukaisi koulut pojille tultuaan valtaan, mutta tytöiltä koulu on kielletty kuudennen luokan jälkeen. 

Taliban on kyllä puhunut naisten oikeuksien kunnioittamisesta. Käytännössä he ovat toimineet aivan päinvastoin.