Talibanin hallinto kasvoi naisten painajaiseksi

Profiilikuva
Blogin kirjoittajat ovat Afganistanissa eläviä Suomen kouluttamia naistoimittajia. Talibanin vainon takia he kirjoittavat nimettöminä.

Talibanin hallinto on vajaassa vuodessa kasvanut vaaralliseksi painajaiseksi kaikille afgaaninaisille. Uudet määräykset ja kiellot kaventavat naisten vapautta ja vähentävät heidän oikeuksiaan.

Ensin lakkautettiin Naisten asioiden ministeriö. Naiset eivät enää saa toimia politiikassa. Koulut ovat olleet tytöiltä kiinni lähes vuoden. Tytöt eivät voi kouluttautua työhön eivätkä vaikuttaa yhteiskuntaan.

Pykälä 89 kasvatti rajoitusten määrää

Äskettäin tuli voimaan uusi pykälä, numero 89. Naisasiain ministeriön korvannut hyveen ja paheen ministeriö ilmoitti, että naiset ja tytöt eivät enää saa käydä huvipuistoissa tai ravintoloissa.
Poikkeuksia ovat erityiset juhlapyhät, mutta tuolloinkin on oltava miessaattaja ja hijabin käyttö on pakollista.

Tämä määräys on herättänyt raivoa somessa ja naisjärjestöissä.
Naiset on ajettu nurkkaan samaan tapaan kuin 20 vuotta sitten. Joka yö tulee uusi määräys, sanoo Zarghoneh Akmal. Hän on yksi mielenosoittajista.
Talibanien mukaan esimerkiksi puistot ovat läntistä perintöä, kun heiltä kysyy, mikä ajanviettopaikoissa on ongelma.
Talibania voi luonnehtia maailman tyhmimmäksi luomukseksi, sanoo Majbin Kamgar.
Meillä ei ole leipää, ei työtä. Nälkä on kova ja tämä typerysten joukko puhuu vain peittävistä päähuiveista. Majbin on käynyt kovan koulun.
Taliban pidätti veljeni. Hänet vapautettiin, kun lupasin, etten kirjoita mitään Islamilaisesta emiraatista.

Kymmeniä poikia ja tyttöjä on kidutettu, koska he ovat käyneet ulkona syömässä. Kukaan ei uskalla puhua kokemuksistaan, sanoo Majbin Kamgar.
Miksi he edes yrittäisivät, henkensä uhalla? Maailma ei ole tehnyt käytännössä mitään talibanin sortoa vastaan.
Kamgar soitti Kreshma-nimiselle tytölle, jonka talibanit pidätti, koska hän oli käynyt sulhasensa kanssa syömässä Karte Chaharissa Kabulissa. Hän halusi kirjata Kreshman kokemukset auttaakseen minua tämän kirjoituksen kanssa.

Autiota ja hiljaista. Naiset on pakotettu vaikenemaan. 

Pelko kasvaa 


Talibania pelätään niin paljon, että kaikki määräykset otetaan käyttöön tunneissa.
Enää miehet eivät saa olla samassa osassa ravintolaa perheensä naisten kanssa. Perhetilat on poistettu. Heratissa ei saa mennä aamulenkille tai salille.
Aktivisti Mina Naden ei ole päässyt puistoon kolmeen kuukauteen.

Me olemme demokratian sukupolvi, joka on nyt jätetty ääriryhmien huostaan. Aamulenkillä olleita naisia on uhattu rangaistuksella, jos heidät nähdään uudelleen, Mina Naden kertoo.

Kun itse olin lenkillä, sanoin, etten ole yksin vaan tässä on veljeni. Vihainen partamies huusi veljelleni, että jos tuo on siskosi, vie hänet heti kotiin. Hän on häpeäksi perheellenne. Olet itsekin kunniaton mies.

Puistojen ja ravintoloiden rajoitukset merkitsevät yrittäjille suuria tulonmenetyksiä.

Pelkkää tappiota

Haji Qader johtaa huvipuistoa Jalalabadissa. Määräysten vuoksi hän menettää tuhat afgaania eli noin 11 euroa päivässä.
Myisin tämän kenelle tahansa, mutta ostajia ei ole.
Rajoitukset masentavat ja synkistävät mielialaa. Aiemmin juhlistin perheeni kanssa ravintolassa syntymäpäivääni. Tänä vuonna se ei ollut mahdollista, kertoo Sabera Qayyumi.
Saberan sydänsairas äiti ei voi enää mennä ulos jaloittelemaan ja hänen vaivansa ovat pahentuneet.
Pääsy Hazrat Alin moskeijaan Kabulissa on kielletty. Myös Naisten puisto, jossa sai myydä käsitöitä, on lähes autio, koska asiakkaita ei ole. Monet naisten yritykset ovat menneet konkurssiin.

Nimet jutussa on muutettu turvallisuussyistä.