Talibanien vallan vuosi tuhosi naisten elämän
”Perustuslaki ohitettu mennen tullen”
Elokuun 15. päivä 2021 Taliban otti Afganistanissa vallan 20 vuoden tauon jälkeen. Heti perään naisten oikeuksia takaavat lait mitätöitiin ja mm. hallinnossa työskennelleet naiset komennettiin takaisin kotiin ja heidän työntekonsa estettiin.
Perustuslain mukaan vapaus on luontainen ja rajaton ihmisoikeus −myös naisille. Sama laki edellyttää, että hallitus valvoo sen toteuttamista. Totuus on toinen.
Naisiin kohdistuvien säädösten takana on useimmiten Hyveen edistämisen ja pahuuden estämisen ministeriö sekä vallassa olevien ja heidän lähipiirinsä henkilökohtaiset mieltymykset ja mielipiteet.
Talibanit eivät salli naisten liikkumista kodin ulkopuolella ilman miespuolista sukulaista. Tämä on erittäin hankalaa mm. naisleskille. Usein talibanit häiriköivät kadulla käveleviä yksinäisiä naisia ja mukiloivat taksikuskeja, jotka ottavat kyytiin ilman miestä kulkevan naisen.
Beheshta asuu Kunduzin provinssissa ja on yksi niistä naisista, jotka ovat eronneet kotiväkivallan vuoksi. Nyt hän asuu kahden lapsensa, leskeksi jääneen sisarensa ja liikuntavammaisen veljensä kanssa. Hänellä ei ole ketään miessukulaista, jonka kanssa liikkua ulkona asioilla.
”Tämä tekee päivittäisestä elämästä ja perheen elannosta huolehtimisesta hyvin stressaavaa ja jopa pelottavaa”, Beheshta sanoo.
Nourzian isä ja veli kuolivat itsemurhaiskussa Chaharrahi Zanbaghissa vuonna 2016. Nourzia on nuori nainen eikä voi jatkaa opintojaan tai mennä töihin, koska hänellä ei ole miespuolista saattajaa.
”Taliban on tehnyt naisten päivittäisen elämän mahdottomaksi. He keksivät omasta päästään rajoituksia ja väittävät niitä islamin mukaisiksi”, hän sanoo.
Wahidan aviomies oli rahanvaihtaja, jonka varkaat tappoivat. Nyt Wahida on yksin ja joutunut talibanien pysäyttämäksi, koska matkusti yksin taksissa. Sekä kuskia että häntä piinattiin tarkastuspisteellä.
”Lapseni ovat pieniä eivätkä voi yksin käydä ostoksilla. Toisinaan he joutuvat menemään nukkumaan nälkäisinä, koska en uskalla yksin lähteä ostamaan ruokatarpeita”, Wahida suree.
Talibanin valta tarkoittaa naisille sitä, että kaikki heidän poliittiset, ammatilliset ja sosiaaliset saavutuksensa on heitetty romukoppaan. Heiltä on otettu pois mahdollisuudet käydä töissä, luoda uraa, saada palkkaa, ajaa autoa.
Talibanhallinnon tiedotus- ja kulttuuriministeriön lopettamislistalla ovat olleet mm. kansainvälisen ihmisoikeuspäivän ja naistenpäivän juhlinta. Ministeriö on ollut kiireinen luodessaan erilaisia naisten toimintaa rajoittavia säädöksiä.
Muun muassa tyttöjen ja naisten koulunkäynti ja opiskelu estettiin taas. Mediaa alettiin kontrolloida ja sensuroida, alettiin estää naisten työskentely journalisteina ja kieltää ohjelmia, joissa naisia esiintyi.
Talibanin säädöksissä ei mainita sanallakaan naisten oikeutta koulutukseen ja työhön. Niissä ei myöskään puhuta seksuaalisen häirinnän ja naisiin kohdistuvan väkivallan kieltämisestä. Ei siitäkään huolimatta, että tällaisten perusoikeuksien noudattamista kansainvälinen yhteisö edellyttää tunnustaakseen talibanhallinnon.
”Taliban ei ole muuta kuin pieni joukko Pakistanissa koulutettuja terroristeja. He ovat kehittäneet islamista oman äärisuuntauksensa saavuttaakseen poliittiset päämääränsä. Islamin valtasuuntauksilla ei ole mitään tekemistä talibanin naiskuvan kanssa”, sanoo Zarlasht, joka opiskelee Nangaharin yliopistossa.
Salma on 14-vuotias tyttö ja innokas kriketin pelaaja. Hänellä oli unelma huippu-urheilijan urasta.
”Talibanin valtaantulo teki unelmastani mahdottoman saavuttaa. Sen lisäksi olen menettänyt myös oikeuteni koulutukseen. Olin 8.-luokkalainen, mutta nyt olen masentunut ja toivoton”, hän sanoo.
Perustuslaki ohitettu
Kaikki tämä tapahtuu, vaikka naisten oikeudet ja velvollisuudet on kirjattu Afganistanin tasavallan perustuslakiin, kuten kaikkien muidenkin kansalaisten. Perustuslain 22. pykälän mukaan sekä syrjintä että suosiminen ovat kiellettyjä.
Tämän pitäisi koskea myös naisia.
Perustuslain pykälä 24 puolestaan säätää, että vapaus on luontainen ja rajaton ihmisoikeus, kunhan sen varjossa ei loukata kenenkään muun vapautta tai yhteistä hyvää.
Perustuslain mukaan hallituksen tehtävä on valvoa, ettei näitä perusoikeuksia loukata.
Jutussa esiintyvien naisten nimet on turvallisuussyistä muutettu.