Taliban ja korruptio hallitsevat passikauppaa

Profiilikuva
Blogin kirjoittajat ovat Afganistanissa eläviä Suomen kouluttamia naistoimittajia. Talibanin vainon takia he kirjoittavat nimettöminä.

KAIKKI JULKISEN SEKTORIN PALVELUT LOPETETTIIN, tai niiden toiminta vähintään keskeytettiin, talibanien miehitettyä Afganistanin syksyllä 2021. 

Näin kävi myös passeja myöntävälle viranomaiselle. Kahden kuukauden kuluttua miehityksestä talibanhallinto jatkoi passien myöntämistä, mutta keskeytti toiminnan kuukauden kuluttua ”teknisistä syistä”.

PASSITOIMISTO KÄYNNISTYI UUDELLEEN, MUTTA VAIN KABULISSA. Ainoastaan Kabulin maakunnan kansalaisille ja talibanin jäsenille myönnettiin passeja. Kaikki torstait varattiin asiointipäiviksi mujahideeneille eli talibanin taistelijoille. 

SAMALLA SYNTYI VÄYLÄ KORRUPTIOLLE, josta on raportoitu jo useita kertoja. 

Talibanhallinnon aikana passien myöntäminen on ollut useaan otteeseen täysin pysähdyksissä. 

Passitoimisto on virallisesti lopettanut passien jakamisen, mutta toimiston sisällä mustan pörssin markkinat toimivat. Passeja myönnetään kansalaisille tiskin alta, ja se on viranomaisille tuottava bisnes.

Afganistanin korkean työttömyyden takia vain rikkaat ja keskituloiset onnistuvat saamaan passin, jos heillä on suhteita ministeriöiden johtoon ja islamilaisen emiraatin päämajassa työskenteleviin henkilöihin.

Weis Barakzain facebookissa julkaisemat kuvat kertovat, että passeja on myönnetty joulukuussa 2022 sekä tämän vuoden tammikuussa. Hän toteaakin, että niin sanottu tekninen ongelma koskeekin vain tavallisia kansalaisia, ei siis välittäjiä tai mustaa pörssiä.

PASSEJA MYYDÄÄN RIISTOHINTAAN. Viime kuukausina passista on joutunut maksamaan jopa 2000 Yhdysvaltain dollaria, vaikka islamilainen emiraatti on säätänyt passeille kiinteän 10 000 afgaanin hinnan. Summa vastaa 112 dollaria.

Passien myöntämistä tutkittiin Kabulin, Ghaznin, Kapisan ja Faryabin maakunnissa. Näillä alueilla jokainen kansalainen oli joutunut odottamaan matkustusasiakirjaansa kahdesta kuukaudesta yli vuoteen. 

Passia anotaan rekisteröitymällä verkkopalveluun. Passia anoneet kertoivat, että systeemi on lisännyt korruptiota, kun kansalaiset joutuvat kääntymään passeja välittävien henkilöiden puoleen. 

Passitoimisto on hylännyt passia hakeneiden valituksia ja riistohinnat ovat edelleen käytössä.