Synnytyksiin kuolee tuhansia afgaaninaisia joka vuosi
Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan Afganistanissa kuolee vuosittain noin 4 300 naista raskauden tai synnytyksen aikaisiin komplikaatioihin. Giriškinin sairaalassa Helmandin maakunnassa synnytyksiä on yli 600 kuukaudessa. Sairaalan tilat ovat ahtaat, henkilökuntaa on liian vähän. Äitejä ja lapsia kuolee jatkuvasti. Afganistan on yksi vaarallisimmista maista synnyttävälle äidille ja hänen lapsilleen.
Sairaalan henkilökunnan mukaan 80 prosenttia asiakkaista pystytään hoitamaan. Joka viides jää siis hoitamatta. Muilta alueilta tulevat asiakkaat kertovat tulevansa Giriškinin sairaalaan vain, koska heillä ei ole varaa muunlaiseen hoitoon.
Lääkkeistä pulaa
Giriškinin sairaala palvelee noin 114 000 asukasta. Sairaalassa ei kuitenkaan ole saatavilla lääkkeitä. Suurin osa tutkimuksista teetetään talon ulkopuolella.
Maailman lastenjärjestö UNICEFin sponsoroimassa sairaalassa on noin 65 työntekijää ja 30 vuodepaikkaa. Päivittäin hoidetaan jopa 800 asiakasta.
Mieslääkäreitä on kahdeksan ja naislääkäreitä yksi. Sairaalassa on 4 kätilöä sekä 5 naista ja 6 miestä sairaanhoitajina.
Kaikkiaan Helmandin maakunnassa on noin 160 sairaalaa. Helmandin maakunnan väkiluku oli vuonna 2020 arviolta 1 446 230.
Hallituksen suosimat työntekijät
Sairaalan asiakkaat pitävät nykyistä taliban-hallitusta syyllisenä heikkeneviin terveyspalveluihin.
Heidän mukaansa se antaa suosituksia itseensä myönteisesti suhtautuville henkilöille. Henkilökuntaan valitaan siis talibanin suosimia hakijoita.
Siinä on siis ainakin yksi syy siihen, että asiakkaiden asema Giriškin aluesairaalassa huononee jatkuvasti. Asiakasrekisterin mukaan sairaalassa hoidetaan kuukausittain noin 615 synnytystä. Tästä määrästä äitikuolleisuus on 5 prosenttia ja lapsikuolleisuus 7 prosenttia.
Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan Afganistanissa kuolee vuosittain noin 4 300 naista raskauden tai synnytyksen aikaisiin komplikaatioihin.
Arvioiden mukaan tänä vuonna Afganistanissa syntyy runsaat 35,5 lasta tuhatta asukasta kohti. Suomessa vastaava luku on 10,40.
Julkinen terveydenhuolto herättää epäluuloa
Giriškinin sairaalan synnytyslääkäri määrittelee naisten kuolinsyiksi lääketieteellisten palvelujen puutteen sekä ammattitaidottoman henkilökunnan.
Naisia menehtyy synnytykseen korkean verenpaineen aiheuttamien komplikaatioiden vuoksi sekä vakavaan verenvuotoon. Menehtymisen riskiä lisäävät myös harva terveydenhuoltoverkosto syrjäisillä alueilla sekä yleinen tiedon puute synnytysterveydestä.
Epäluulo lisää sairaalapelkoa
Epäluulo julkista terveydenhuoltoa kohtaan kasvaa. Se on vakava ongelma ja se on johtanut siihen, etteivät useimmat naiset mene sairaalaan edes erittäin vakavissa tapauksissa. He saattavat mennä yksityisille klinikoille, joissa on myös riski menettää henkensä epäpätevän henkilökunnan käsittelyssä.
”Perheiden ja kylänvanhinten tulisi rauhoitella äitejä, huolehtia turvallisuudesta ja kiinnittää huomiota heidän ravitsemukseensa. Lisäksi äidit pitäisi päästää terveystarkastuksiin”, sairaalan psykiatrinen terveydenhoitaja ja ravitsemusneuvoja sanoo.
Taudit leviävät ahtaissa tiloissa
Lastenlääkärin mukaan lapsikuolleisuus on erittäin korkea paitsi tilojen puutteen ja ammattitaidottoman henkilökunnan vuoksi, myös monien sairauksien takia. Tällaisia ovat muun muassa keuhkokuume, ripuli ja aliravitsemus.
Maakunnan julkisen sektorin lääkärit toteavat, että jos äitien ja lapsien terveyttä ei oteta vakavasti raskauden aikana, kuolleisuus kasvaa.
Aiempina vuosina sota lisäsi äitiyskuolleisuutta, mutta nyt tilojen puute ja poliittiset ongelmat haittaavat terveydenhuoltoa.
Sairaalan tilat kaipaavat korjauksia
Aluesairaala ja sairaalan tilat ovat hyvin pienet suhteutettuna Giriškinin alueen väestömäärään. Sairaala odottaa hallituksen sekä kansainvälisten järjestöjen kiinnittävän sairaalarakennukseen huomiota. Lähes puolet sairaalasta on vaurioitunut ja vaatii korjausta.
”Tämän sairaalan avaamisesta on kulunut melkein 60 vuotta, mutta sen tiloja ei ole parannettu yhdenkään hallituksen aikana”, Giriškinin aluesairaalan ylilääkäri Mohammad Younis toteaa.
”Veripankin, kuljetuspalvelujen ja ammattitaitoisen henkilöstön puute ovat ongelmia, joita emme ole kyenneet ratkaisemaan tähän päivään mennessä, eikä hallitus ole kiinnittänyt niihin huomiota”.
Yonis perää myös rehellisyyttä uusien työntekijöiden palkkaamiseen.
”Ihmisten tulee olla ammattitaitoisia ja koulutettuja, ei poliittisin perustein nimitettyjä”.
Terveyskasvatus täysin retuperällä
Sairaalan synnytyslääkäri pyytää kolmannen sektorin järjestöjä antamaan ihmisille terveyskasvatusta. Erityisesti äidit tarvitsevat tietoa siitä, mitä synnytyksen aikana tapahtuu. Tietoa tarvitaan myös lasten ravitsemuksen kohentamiseksi.
”Sairaalaan tulee paljon äitejä, jotka eivät ymmärrä lapsen syntymästä tai ravitsemuksesta mitään”, Yonis kertoo.
Raskaana olevien ja synnyttävien äitien ongelmana on patriarkaalisen yhteiskunnan asenteet. Ne estävät äitejä ja raskaana olevia naisia käymästä vapaasti terveyskeskuksissa. Siksi lähes 50 prosenttia raskaana olevien ja synnyttäneiden naisten ongelmista jää pimentoon.
Naiset menevät mieslääkärin vastaanotolle vasta, jos heidän terveydentilansa merkittävästi huononee.
Useimmat naiset käyvät siis vain naislääkärillä. Siihen on kaksi syytä. Potilaalla ei ole aina miespuolista esiliinaa, mahramia, jota nainen tarvitsee mennäkseen mieslääkärin vastaanotolle.
Useimpien perheiden mielestä naisen on häpeällistä mennä mieslääkärin vastaanotolle.
Kansalaisjärjestö levittää tietoa
Hiwad on kansalaisjärjestö, joka tarjoaa äideille ja lapsille psykologisia ja ravitsemuspalveluita vain maakunnan hallintopääkaupungissa Lashkar Gahissa ja Giriškin alueella.
Lääkäreiden mukaan toiminnalla on saatu monia myönteisiä tuloksia. He kehottavat Hiwadia laajentamaan palvelujaan syrjäisemmille alueille. Niitä kaivataan etenkin alueilla, jotka kärsivät psykologisista haasteista. Oikean tiedon levittäminen olisi tärkeää.