Onko rikos olla nainen?

Profiilikuva
Blogin kirjoittajat ovat Afganistanissa eläviä Suomen kouluttamia naistoimittajia. Talibanin vainon takia he kirjoittavat nimettöminä.

”Nyt vietiin oikeus hengittääkin”

Talibanhallinto määräsi, että naisten on peitettävä kasvonsa työ­- ja  julkisilla paikoilla perinteisillä burkhilla tai hijabeilla. Osa naisista raivostui. Mielenosoitukset päätöstä vastaan tukahdutettiin.

”He veivät meiltä oikeuden työhön, koulutukseen ja poliittiseen osallistumiseen. Naisilta vietiin myös oikeus hengittää. Talibanien nykyhallinnon mukaan on rikos olla nainen Afganistanissa”, sanoo Mursal Muqaddis, joka menetti työnsä talibanien tultua valtaan.

Nato-joukkojen vetäytymisen jälkeen talibanit lupasivat ensin, että he tunnustavat naisten oikeudet  islamilaisen sharian mukaisesti, eivätkä ota käyttöön edellisen talibanhallinnon jyrkkiä lakeja.

On käynyt päinvastoin. Kuluneiden kuukausien aikana nykyinen talibanhallinto on määrännyt useita ankaria rajoituksia naisille. 

Useimmat työpaikat on suljettu naisilta. Tytöt eivät pääse yläkouluun. Naiset eivät saa matkustaa ilman mahramia (läheistä miessukulaista). Voimassa on kasvojen peittämispakko.

Toukokuussa ministeri Khaled Hanafi (Hyveiden edistämisen ja pahuuden vastustamisen ministeriöstä) ilmoitti lehdistötilaisuudessa, että naisten on peitettävä kasvonsa niin että vain silmät näkyvät. 

Hijabin tai burkhan käyttö on aikuisille naisille pakollista. Tyttöjen tulee pitää huivia alakoulusta alkaen ja siirtyä kasvot peittävään pukeutumiseen heti kun alkavat lähestyä murrosikää. Se on tosin hyvin epämääräinen asia maassa, jossa jo 7-vuotiaat kelpaavat morsiamiksi.

Hallitus uhkaa, että kaikki naiset, jotka kieltäytyvät käyttämästä hijabia työpaikallaan, saavat potkut. 

Taliban edellyttää, että kaikki naistoimittajat ja kuuluttajat käyttävät hijabia esiintyessään ruudussa.

Naiset pitävät määräystä maan medialain vastaisena ja sanovat, että heidän on mahdotonta tehdä ohjelmatyötään. Suurin osa televisioiden naistoimittajista on lopettanut työnsä ja osa lähtenyt maasta.

Talibanit toteuttavat nyt sharialakia äärimmäisen tiukkaan. Musliminaisen pitää käyttää kasvot peittävää hijabia tai burkaa. Korkeintaan silmät voivat näkyä. Arkielämä hankaloituu ja työnteko tulee mahdottomaksi.

Nelivaihemalli musertaa perheen miehetkin

Kasvojen peittämistä koskevan määräyksen toteuttamiseksi rakennettiin nelivaiheinen puuttumismalli:

Ensiksi naisen, joka ei käytä hijabia, talo rekisteröidään ja hänen perheelleen ilmoitetaan asiasta.

Toiseksi naisen mies haastetaan oikeuteen.

Kolmannessa vaiheessa mies vangitaan kolmeksi päiväksi.

Neljännessä vaiheessa hijabin käytöstä kieltäytyneen naisen mies joutuu oikeuteen ja häntä rangaistaan.

Tämä kaikki on tietenkin johtanut siihen, että miehet kohtelevat tottelemattomia naisia todella huonosti. Sahar Naqshin mukaan hijabista kieltäytyvät tytöt ja naiset ovat nyt entistä uhatumpia. Jos heitä ei pahoinpitele talibanit, niin sen tekevät oman perheen miehet.

Rina Amiri, USA:n erityisedustaja Afganistanin naisten ja tyttöjen ihmisoikeuskysymyksissä, tviittasi hijabmääräyksen jälkeen, että talibanit näyttävät jatkavan tyttöjen ja naisten painostamista. Hän vaatii, että Afganistanin kansalaiset ja kansainvälinen yhteisö pakottavat talibanhallinnon lopettamaan tyrannimaiset toimensa ja avaamaan tyttöjen koulut sekä sallimaan naisten palaamisen työpaikoilleen.

Jutussa esiintyvien tyttöjen ja naisten nimiä on turvallisuussyistä muutettu.